Dnešní datum: 18. 10. 2014   | Hlavní stránka | Seznam rubrik | Download | Weblinks |    
  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Seznam rubrik
Download
Weblinks
Ankety
TOP 15

RSS výstup
Rozšířené vyhledávání

  Seznam rubrikkulatý roh
mínus Astronomie
mínus Informace, komentáře
mínus Recepty na jídlo
mínus Schémata
mínus Udělej si sám
mínus UFO,technika,záhady
mínus Zajimavé články

  Vyhledáváníkulatý roh

Hledej
v článcích


Cyklistika UbytováníSamota ubytováníPenzion Jižní ČechyChaty Jindřichův HradecZarybněnostKunžakUbytování Česká KanadaUbytováníStrmilovChalupa Česká KanadaJižní Čechy chataKomorníkPenziony

téma * Něco sladkého na zub - poslal V.H.
Vydáno dne 08. 01. 2010 (209 přečtení)

..a není to ocukrovaný vrták!

rec Tvarohový koláč

450g polohr. mouky, 30dkg Hery, 3 lžíce cukru, 3 žloutky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce mlíka, 2 lžíce rumu - z těsta udělat dvě placky, mezi ně tvarohová náplň: 500g tvarohu, 5 lžic cukru, 2 žloutky, 1 pudink.van. prášek, 50g Hery a z 5ti bílků sníh.
Roláda pečená s jablíčky


JABLÍČKOVÁ ROLÁDA
4 vejce,150g cukru,150g polohrubé(nebo hladké)mouky,250g nastrouhaných jablek (4 střední jablka) .Skořice a vanilkový cukr na posypání jablek.Plech vyložíme papírem nebo alobalem, který vymažeme a vysypeme hladkou moukou. Nastrouhaná jablka rozložíme na plech a posypeme cukrem a skořicí. Ušleháme cukr a vejce, až je hmota hustá a hladká. Jemně vmícháme mouku, nalijeme na jablka a dám péct. Po upečení otočíme papír nahoru.Papír stáhneme a ještě teplou roládu stočíme.Já jsem roládu po upečení před svinutím potřela troškou nutely. Po vychlazení nakrájíme a už jen stačí posypat cukrem.
Nepečené jahodové řezy


Čtvercovou formu vyložit fólií, dno poklást piškoty, boky cukrářskými piškoty. Smetanová náplň: 250 g tvarohu, 1 zakysaná smetana, 5 PL cukru krupice, 1 šlehačka, 1 želatinový ztužovač dr. Oetker. Tvaroh ušlehat se zakysanou smetanou a poté zlehka vmíchat ušlehanou šlehačku a dle návodu spojit s želatinovým ztužovačem. Na piškoty nalít polovinu smetanové hmoty, poklást další vrstvou piškotů, okapanými kompotovanými jahodami z 1 plechovky, nalít 2. polovninu smetanové hmoty a nahoru opět poklást piškoty. Šťávu z kompotu smíchat dle návodu s 1 dortovým želé, svařit a lehce vychladlé nalít na piškoty. Vychladit nejlépe přes noc v lednici.



Lehký ovocný dortík

Těsto: 4vejce, 130g cukru, 130g změklého másla, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 160g hladké mouky, 1 prášek do pečiva...postupně vyšlehat a pak nalít do formy vyložené pečícím papírem (ten dávám na dno a stěny vymažu). Upečeme v předehřáté troubě asi 30minut na 160°C (mám horkovzduch, v elektrické dejte víc stupňů). Po vychladnutí korpus rozkrojit. První polovinu dát na podnos o opět přiložit očištěný bok formy. Nalít náplň, přikrýt druhou půlkou korpusu, pomazat důkladně marmeládou, poskládat ovoce a zalít želatinou. Nechat do druhého dne a pak ňami ňami. Náplň: 8 plátků Želatiny, 250g bílého jogurtu, 150ml jablečného džusu, vymačkaná šťáva z jednoho citronu, 75g moučkového cukru (může být víc, podle chuti), 500ml šlehačky, 1 ztužovač šlehačky. Jogurt smícháme s džusem, citrónovou šťávou a cukrem. Šlehačku vyšleháme se ztužovačem dotuha. Želatinu namočíme na 5 minut do vody, pak lehce vymačkáme a pomalu rozpustíme na sporáku. trochu jogurtové směsi rozmícháme se želatinou a poté přimícháme zpět do zbylé jogurtové náplně. Pak lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Odložíme chvíli do lednice a pak natřeme na připravený korpus. želé jsem použila dvě, trochu mi zbylo. A formu mám 26cm a je to akorát. Kdysi jsem měla menší a to jsem musela boky zvyšovat složitě papírem obaleným v alobalu.


RŮŽOVÉ řezy
piškot : 3 vejce (bílky žloutky), 3 lžíce vroucí vody, 5lžic cukru, 6lžic polohrubé mouky,1 lžíce oleje na velký plech rozetřeme jako na roládu na pečící papír a  upečeme 200° C / 8minut
krém : 1/2l mléka,cukr,2 malinové pudinky. Uvaříme puding, horký nalijeme na vychladlé těsto a necháme ztuhnout. Rozřízneme napul, 1. polovinu natřeme malinovou marmeladou a přiklopíme 2. polovinou řezů,necháme  vsáknout marmeládu do těsta a dozdobíme tvarohovým krémem se šlehačkou a vanilkovým cukrem.



ZDRAVÉ řezy
těsto : 1vejce,lžíce vody,100g pšeničné celozrnné mouky,50g škrobu,100ml mléka,50ml oleje,1/2prášku do pečiva vše smícháme a upečeme 175° C / 20minut, na vychladlé potřené těsto jahodovou marmeládou naskládáme piškoty, natřeme krémem a zalijeme želé.
krém : 1 šlehačku ušlehanou s 1 ztužovačem šlehačky, 100g cukru a 1 tvarohem.
želé : z ovocné štávy nebo jen z vody(tu musíme osladit)...chlad 1-2h



BORŮVKOVO SMETANOVÉ řezy
piškot : 3 vejce, 3 lžíce horké vody, 6 lžic cukru, 6 lžic polohrubé mouky, 1 lžíce škrobové moučky nebo vanilkového pudinkového prášku, 1 lžíce oleje.
žloutky vyšleháme s vodou a cukrem do běla, přimícháme mouku, škrob nebo vanilkový prášek, olej a nakonec sníh. Upečeme 180° C
/ 25minut, vychladíme a potřeme krémem
krém : 1 smetana ke šlehání, 1 ztužovač,1 zakysaná smetana, 1 boruvkový jogurt 500ml, 2 lžíce boruvkového džemu , 1 želatina čirá
vrch : smetanu ušleháme se ztužovačem, přišleháme zakysanou smetanu, jogurt, džem a nakonec vlahou želatinu připravenou dle návodu
chladíme 1 hodinu, poté posypeme drcenými piškoty a pokapeme borůvkovým džemem a ozdobíme borůvkami.

MERUŇKOVÉ řezy
těsto : 1 hrnek mléka, 1 hrnek oleje,1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce kakaa
vše smícháme, nalijeme na vymazaný a vysypaný plech / pečící papír a upečeme 180° C / 45minut. Slabý plát z vrchu seřízneme (nebo lepší -3/4 syrového těsta na plech a upečeme, 1/4 těsta upečeme třeba jen ve sklenené misce, protože jí stejně rozdrobíme na vrch)
krém : 2 tvarohy, 2 zakysané smetany, 1 ztužovač šlehačky, 4 meruňky na kostičky, cukr dle chuti
vše vyšleháme se ztužovačem, vmícháme meruňky a natřeme  na upečený korpus, uhladíme a posypeme rozdrobeným zbylým ( seříznutým) těstem, přimáčkneme a chladme 3h ... nejlépe 24h - krém zpevní.
LINZERT
těsto : 280g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 150g másla, 80g moučkového cukru, 1 vejce
smácháme, vyválíme na plech, upečeme 200° C
po upečení na horké lžící "naházíme" uvařený, mírně schladlý puding, aby se udělal hrbolatý povrch a na něj natřeme ihned 2 zakysané smetany a posypeme cukrem a kakaem / skořicí 
puding : 1l  mleka, 3 sáčky vanilkového pudinkového prášku, cukr dle chuti.



MEDOVO SMETANOVÉ  řezy
těsto : 200g hladké mouky, 70g moučkového cukru, 1/2 lžičky jedlé sody, 1 vejce, 1 lžička mléka, medu a vaječného koňaku, 25g změklého másla
smícháme, vyválíme, na pečícím papíru upečeme 180° C / 10minut a ihned rozkrájíme na 3 pruhy, vychladlé potřeme krémem a zdobíme želém
krém : 1 smetana ke šlehání, 1 zakysaná smetana, 1 tvaroh, 60g moučkového cukru , 3 lžíce vaječného koňaku, 1 ztužovač šlehačky 
vše vyšleháme
jahodové želé : jahodový kompot vyšleháme / rozmixujeme dohladka a svaříme s 2 sáčky červeného želé a 300 ml vody.
SVATEBNÍ koláčky
těsto : 600g hladké mouky, 350g másla, 100ml oleje, sůl, 100g moučkového cukru, 150ml mléka, 3žloutky, 1 kostka droždí (2kostky)
 propracujeme ve vláčné a nelepivé těsto a ihned děláme koláčky , vždy odebereme kus těsta a zbytek dáme do lednice, aby se spomalilo kynutí
těsto vyvalujeme a malou kulatou formičkou vykrajujeme koláčky, dáváme na plech potřený 100% tukem nebo na pečící papír , potřeme vejcem rozšlehaným se mlékem a plníme nebo cukrářským sáčkem nanášíme náplně
ihned pečeme na 180° C dozlatova, horké potíráme smetanou ke šlehání (neušlehanou) s lžící rumu a sypeme moučkovým cukrem

CHODSKÉ koláče
těsto : 1kg hladké mouky, 1/2l mléka (napůl s vlažnou vodou), 100g másla, 50g sádla, 50g oleje, 200g cukru, 5 žloutků (sníh z bílků necháme do tvarohové náplně), 2 lžíce rumu,1 čerstvé droždí (1 a 1/2kostek),citronová kůra a  šťáva, špetka soli a muškátového oříšku
 zaděláme těsto a necháme 45minut kynout, poté rozdělíme na 4-5 bochánků, které vyválíme, okraje potřeme rozšlehaným vejcem se smetanou a zdobíme
pečeme na 200° C / 15 - 20 minut
po vyndání ihned, ještě horké pocákáme smetanou ke šlehání , neušlehanou , s lžící rumu a sypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.
mazance a vánočky
klasický
250 ml vlahého mléka, 50g sádla, 50g másla, 250g polohrubé mouky, 250g hladké mouky, 8lžic cukru, 1lžička soli, strouhaná citronová kůra, muškátový ořech , 1/4 čerstvého droždí ( 1/2 čerstvého droždí - 21g)
originál recept   !zde!
... někdy dosypávám, zaleží na mouce ...

plněný   ... pudinkem a meruňkami ...  
těsto stejné
plnka : 1/4l mléka , 1vanilkový pudinkový prášek, 4lžíce cukru
svaříme, do horkého vmícháme žloutek, posypeme lehce cukrem, aby se neudělal škraloup a necháme vychladit 
mazancové vykynuté těsto rozválíme na obdélníkový plát , potřeme vychladlým pudinkem, poklademe meruňkami, zarolujeme jako roádu, strany spojíme a zamotáme do šneka, necháme 20 minut kynout, potřeme rozšlehaným vejcem s lžící smetany , sypeme mandlemi nebo ořechy
180° C / 30 minut
plnky
mazance se dají plnit různě, jen pro inspiraci
...mákem se švestkami, višněmi nebo blumami 
...tvarohem s rozinkami, třešněmi, mandarinkami, jahodami
...nutelou s kousky hořké nebo bílé čokolády
...ořechovou, mandlovou nebo vločkovo karamelovou nádivkou
  
plněný    ... pudinkem a strouhanou čokoládou ...      a vánočky

 
200 ml mléka, 50 ml vody, 1 vanilkový pudinkový prášek rozmíchaný v mléce, 50g sádla, 50g másla, 20ml oleje, 250g polohrubé mouky, 250g hladké mouky, 80g cukru, 1lžička rumu, strouhaná citronová kůra, muškátový hřebíček, špetka soli, 1/2 čerstvého droždí ( 3/4 kostky)
necháme vykynout, umotáme, necháme znovu kynout, potřeme vejcem, sypeme mandlovými lupínky
180° C / 40 minut , pokud rychle hnědne, snížíme na 150° C a dopečeme.

Bábovka
těsto : 100ml kefíru, 100ml vlažné vody, 50g másla, 350g hladké mouky, 2lžíce gustinu (solamyl), 1 žloutek, 5lžic cukru, 1 lžíce citrovoné šťávy a kůry, 1/4 kostky droždí ( 1/2 kostky)
plnka :  1 tvaroh, 3lžíce moučkového cukru, 3lžíce vaječného koňaku, 1/2 balíčku vanilkového pudinkového prášku  - vše jen utřeme
vykynuté těsto rozválíme na užší váleček, vždy odřezáváme kousky  těsta, zploštíme a naplníme tvarohovou nádivkou, dobře uzavřeme a skládáme do vymazané formy spojem navrch
necháme dokynout asi 20 minut
170° C / 45 minut
Vanilkáčky
 300 ml smetany 10%, 100g másla, 50g sádla, 300g polohrubé mouky, 500g hladké mouky, 150g cukru, 3 vanilkové pudinkové prášky, 2 žloutky, 1 vejce, malinko víc než 1/2 kostky droždí (1 kostka)
vykynuté těsto umotáme, necháme znovu nakynout, potřeme vejcem se smetanou, můžeme posypat ještě vanilkovým cukrem 
220° C dozlatova


Skořicové krucánky
těsto : 250g  polohrubé mouky, 250g hladké mouky, 120g cukru, 3žloutky, 50g másla, 50g sádla, 20g oleje, 5 g soli, citronová kůra a šťáva, 1 lžíce rumu, špetak muškátového oříšku, 1 lžička vrchovatá skořice, 1/2 čerstvého droždí
vykynuté těsto rozdělíme na 40g a  20g bochánky, ty vyválíme, potřeme plnkou , zamotáme a ty 40g dáme do muffi formy, 20g rozpůlíme a dáme po každé straně ke 40g rohlíčku do formy. Necháme vykynout asi 30 minut, pocákáme rozpuštěným máslem smíchaným se smetanou a sypeme vanilkovým cukrem
plnka :  100 g másla změklého, 1 žloutek - utřeme
180° C / 25 minut
Tvarohové řezy

40 dkg hladké mouky, 1 Hera, 1 žloutek, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa. Zpracujeme těsto, dáme vychladit do lednice, mezitím připravíme náplň: 3 kostky tvarohu, 30 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce Solamylu, 4 žloutky a přidat sníh z 5 bílků. Polovinu těsta nastrouhat nahrubo na struhadle, na to tvarohovou náplň a navrch nastrouháme druhou polovinu těsta. Dáme upéct a ještě na horké nalijeme polevu: V kastrolu svaříme 30 dkg práškového cukru, 14 dkg másla, 4 lžíce kakaa, 6 lžic vody, 3 lžíce rumu.
Jahodový Amaroun

Z jahodového kompotu slijeme šťávu,doplníme vodou do 250 ml, ohřejeme na zhruba 55-60°C, rozpustíme 10 g želatiny a necháme prochladnout. 500 g tvarohu ve vaničce, 4 dl mléka, 15 g želatiny(kdo chce moučník tužší, tak 20g)1/2 kostky tuku Rama Créme Bonjour-mírně rozpustit (Perla v kostce, Hera, máslo), 2 vanilkové cukry, cukr dle potřeby, trochu rumu,piškoty, jahodová marmeláda. Polovinu mléka zahřejeme asi na 55°C a metličkou rozpustíme želatinu, necháme prochladnout.Tvaroh, cukry, mírně rozpuštěný tuk, rum, mléko a mléko se želatinou rozmixujeme, nebo vyšleháme. Formu malinko potřeme olejem, nalijeme trošku kompotové šťávy se želatinou a necháme ztuhnout.Pak zbytek šťávy i s ovocem. Po ztuhnutí nalijeme tvarohovou hmotu a do ní piškoty, slepovala jsem je marmeládou. Dáme do lednice pořádně ztuhnout.
Ovocné piškotové řezy

Piškotové těsto - základní předpis . 120g hladké mouky 80g škrobové moučky 1 prášek do pečiva 6 vajec 3-4 PL studené vody špetka soli 180 g krystalového cukeu 1 vanilkový cukr (10g) Oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme s vodou a špetkou soli na tuhý sníh a postupně přidáváme polovinu krystalového cukru. Žloutky s druhou polovinou krystalového cukru a vanilkovým cukrem utřeme do pěny a vařečkou opatrně do nich vmícháme sníh a prosátou směs z mouky se škrobovou moučkou a práškem do pečiva. Zlehka zamícháme. Těsto nalijeme do formy a povrch uhladíme. Formu vložíme do střední části trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 40-50 minut. Prvních 25-30 minut pečení troubu neotvíráme, jinak těsto klesne. Zda je těsto propečené, vyzkouším zapíchnutí, špejle do středu dortu. Vychladlý korpus necháme odpočívat 12-24 hodin. Krém-základní 600 ml mléka 2 vanilkové pudinky 3 PL cukru 1 máslo 200 g cukru moučka Uvaříme hustý pudink z mléka, cukru a vanilkového pudinku. Necháme vychladit. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a postupně přidáváme hustý pudink a vyšleháme. Nejlepší je aby máslo i pudink měli stejnou teplotu - pokojovou. Já si pudink uvařím večer, zároveň vyndám i máslo a druhý den ráno vyšlehám Korpus pomažeme krémem, obložíme ovocem (kompotovaným, čerstvým, mraženým) a zalijeme dortovým želé připraveným podle návodu.
Andělské řezy


POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
20 dkg polohrubé mouky, 20 dkg moučkového cukru, 4 vejce, 10 lžic oleje, 10 lžic horké vody, 1/2 prášku do pečiva,
šlehačka na ozdobení, ztužovač, džem.
Krém: 3/4 l mléka, 3 vanilkové pudinky, 20 dkg moučkového cukru, 3 zakysané smetany, 1 a 1/2 balíčku piškotů, káva, rum
POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, vodu a mouku prosátou s práškem do pečiva. Lehce vmícháme sníh z bílků. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu, s vyšším okrajem, při 160*C asi 20 minut. Necháme vychladnout. Upečené těsto můžeme nejdřív potřít džemem (ale nemusí být) a polovinou pudinkového krému. Na krém poklademe dětské piškoty namočené v silné kávě s rumem. Na piškoty natřeme zbytek krému a necháme ztuhnout. Před podáváním zdobíme šlehačkou.Já sem dala dvě vrstvy piškotů jedny sem nenamáčela a druhé jo. Příprava krému: ve 3/4 litru mléka uvaříme 3 vanilkové pudinky s 20 dkg cukru. Po vychladnutí postupně vmícháme 3 zakysané smetany.


[Akt. známka: 0] 1 2 3 4 5

( Celý článek | Autor: Krysatec | Počet komentářů: 0 | Přidat komentář | Informační e-mailVytisknout článek )

  Původní webkulatý roh

Původní Web

  Kalendářkulatý roh
<<  Říjen  >>
PoÚtStČtSoNe
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31   

  Brno ONLINEkulatý roh
Brno-Malinovského nám.

Powered by phpRS. Sponsored by benghi.org