Něco sladkého na zub - poslal V.H.
Autor: Krysatec <krysatec(at)post.cz>, Téma: Recepty na jídlo, Vydáno dne: 08. 01. 2010



..a není to ocukrovaný vrták!

rec Tvarohový koláč

450g polohr. mouky, 30dkg Hery, 3 lžíce cukru, 3 žloutky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce mlíka, 2 lžíce rumu - z těsta udělat dvě placky, mezi ně tvarohová náplň: 500g tvarohu, 5 lžic cukru, 2 žloutky, 1 pudink.van. prášek, 50g Hery a z 5ti bílků sníh.
Roláda pečená s jablíčky


JABLÍČKOVÁ ROLÁDA
4 vejce,150g cukru,150g polohrubé(nebo hladké)mouky,250g nastrouhaných jablek (4 střední jablka) .Skořice a vanilkový cukr na posypání jablek.Plech vyložíme papírem nebo alobalem, který vymažeme a vysypeme hladkou moukou. Nastrouhaná jablka rozložíme na plech a posypeme cukrem a skořicí. Ušleháme cukr a vejce, až je hmota hustá a hladká. Jemně vmícháme mouku, nalijeme na jablka a dám péct. Po upečení otočíme papír nahoru.Papír stáhneme a ještě teplou roládu stočíme.Já jsem roládu po upečení před svinutím potřela troškou nutely. Po vychlazení nakrájíme a už jen stačí posypat cukrem.
Nepečené jahodové řezy


Čtvercovou formu vyložit fólií, dno poklást piškoty, boky cukrářskými piškoty. Smetanová náplň: 250 g tvarohu, 1 zakysaná smetana, 5 PL cukru krupice, 1 šlehačka, 1 želatinový ztužovač dr. Oetker. Tvaroh ušlehat se zakysanou smetanou a poté zlehka vmíchat ušlehanou šlehačku a dle návodu spojit s želatinovým ztužovačem. Na piškoty nalít polovinu smetanové hmoty, poklást další vrstvou piškotů, okapanými kompotovanými jahodami z 1 plechovky, nalít 2. polovninu smetanové hmoty a nahoru opět poklást piškoty. Šťávu z kompotu smíchat dle návodu s 1 dortovým želé, svařit a lehce vychladlé nalít na piškoty. Vychladit nejlépe přes noc v lednici.



Lehký ovocný dortík

Těsto: 4vejce, 130g cukru, 130g změklého másla, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 160g hladké mouky, 1 prášek do pečiva...postupně vyšlehat a pak nalít do formy vyložené pečícím papírem (ten dávám na dno a stěny vymažu). Upečeme v předehřáté troubě asi 30minut na 160°C (mám horkovzduch, v elektrické dejte víc stupňů). Po vychladnutí korpus rozkrojit. První polovinu dát na podnos o opět přiložit očištěný bok formy. Nalít náplň, přikrýt druhou půlkou korpusu, pomazat důkladně marmeládou, poskládat ovoce a zalít želatinou. Nechat do druhého dne a pak ňami ňami. Náplň: 8 plátků Želatiny, 250g bílého jogurtu, 150ml jablečného džusu, vymačkaná šťáva z jednoho citronu, 75g moučkového cukru (může být víc, podle chuti), 500ml šlehačky, 1 ztužovač šlehačky. Jogurt smícháme s džusem, citrónovou šťávou a cukrem. Šlehačku vyšleháme se ztužovačem dotuha. Želatinu namočíme na 5 minut do vody, pak lehce vymačkáme a pomalu rozpustíme na sporáku. trochu jogurtové směsi rozmícháme se želatinou a poté přimícháme zpět do zbylé jogurtové náplně. Pak lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Odložíme chvíli do lednice a pak natřeme na připravený korpus. želé jsem použila dvě, trochu mi zbylo. A formu mám 26cm a je to akorát. Kdysi jsem měla menší a to jsem musela boky zvyšovat složitě papírem obaleným v alobalu.


RŮŽOVÉ řezy
piškot : 3 vejce (bílky žloutky), 3 lžíce vroucí vody, 5lžic cukru, 6lžic polohrubé mouky,1 lžíce oleje na velký plech rozetřeme jako na roládu na pečící papír a  upečeme 200° C / 8minut
krém : 1/2l mléka,cukr,2 malinové pudinky. Uvaříme puding, horký nalijeme na vychladlé těsto a necháme ztuhnout. Rozřízneme napul, 1. polovinu natřeme malinovou marmeladou a přiklopíme 2. polovinou řezů,necháme  vsáknout marmeládu do těsta a dozdobíme tvarohovým krémem se šlehačkou a vanilkovým cukrem.



ZDRAVÉ řezy
těsto : 1vejce,lžíce vody,100g pšeničné celozrnné mouky,50g škrobu,100ml mléka,50ml oleje,1/2prášku do pečiva vše smícháme a upečeme 175° C / 20minut, na vychladlé potřené těsto jahodovou marmeládou naskládáme piškoty, natřeme krémem a zalijeme želé.
krém : 1 šlehačku ušlehanou s 1 ztužovačem šlehačky, 100g cukru a 1 tvarohem.
želé : z ovocné štávy nebo jen z vody(tu musíme osladit)...chlad 1-2h



BORŮVKOVO SMETANOVÉ řezy
piškot : 3 vejce, 3 lžíce horké vody, 6 lžic cukru, 6 lžic polohrubé mouky, 1 lžíce škrobové moučky nebo vanilkového pudinkového prášku, 1 lžíce oleje.
žloutky vyšleháme s vodou a cukrem do běla, přimícháme mouku, škrob nebo vanilkový prášek, olej a nakonec sníh. Upečeme 180° C
/ 25minut, vychladíme a potřeme krémem
krém : 1 smetana ke šlehání, 1 ztužovač,1 zakysaná smetana, 1 boruvkový jogurt 500ml, 2 lžíce boruvkového džemu , 1 želatina čirá
vrch : smetanu ušleháme se ztužovačem, přišleháme zakysanou smetanu, jogurt, džem a nakonec vlahou želatinu připravenou dle návodu
chladíme 1 hodinu, poté posypeme drcenými piškoty a pokapeme borůvkovým džemem a ozdobíme borůvkami.

MERUŇKOVÉ řezy
těsto : 1 hrnek mléka, 1 hrnek oleje,1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce kakaa
vše smícháme, nalijeme na vymazaný a vysypaný plech / pečící papír a upečeme 180° C / 45minut. Slabý plát z vrchu seřízneme (nebo lepší -3/4 syrového těsta na plech a upečeme, 1/4 těsta upečeme třeba jen ve sklenené misce, protože jí stejně rozdrobíme na vrch)
krém : 2 tvarohy, 2 zakysané smetany, 1 ztužovač šlehačky, 4 meruňky na kostičky, cukr dle chuti
vše vyšleháme se ztužovačem, vmícháme meruňky a natřeme  na upečený korpus, uhladíme a posypeme rozdrobeným zbylým ( seříznutým) těstem, přimáčkneme a chladme 3h ... nejlépe 24h - krém zpevní.
LINZERT
těsto : 280g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 150g másla, 80g moučkového cukru, 1 vejce
smácháme, vyválíme na plech, upečeme 200° C
po upečení na horké lžící "naházíme" uvařený, mírně schladlý puding, aby se udělal hrbolatý povrch a na něj natřeme ihned 2 zakysané smetany a posypeme cukrem a kakaem / skořicí 
puding : 1l  mleka, 3 sáčky vanilkového pudinkového prášku, cukr dle chuti.



MEDOVO SMETANOVÉ  řezy
těsto : 200g hladké mouky, 70g moučkového cukru, 1/2 lžičky jedlé sody, 1 vejce, 1 lžička mléka, medu a vaječného koňaku, 25g změklého másla
smícháme, vyválíme, na pečícím papíru upečeme 180° C / 10minut a ihned rozkrájíme na 3 pruhy, vychladlé potřeme krémem a zdobíme želém
krém : 1 smetana ke šlehání, 1 zakysaná smetana, 1 tvaroh, 60g moučkového cukru , 3 lžíce vaječného koňaku, 1 ztužovač šlehačky 
vše vyšleháme
jahodové želé : jahodový kompot vyšleháme / rozmixujeme dohladka a svaříme s 2 sáčky červeného želé a 300 ml vody.
SVATEBNÍ koláčky
těsto : 600g hladké mouky, 350g másla, 100ml oleje, sůl, 100g moučkového cukru, 150ml mléka, 3žloutky, 1 kostka droždí (2kostky)
 propracujeme ve vláčné a nelepivé těsto a ihned děláme koláčky , vždy odebereme kus těsta a zbytek dáme do lednice, aby se spomalilo kynutí
těsto vyvalujeme a malou kulatou formičkou vykrajujeme koláčky, dáváme na plech potřený 100% tukem nebo na pečící papír , potřeme vejcem rozšlehaným se mlékem a plníme nebo cukrářským sáčkem nanášíme náplně
ihned pečeme na 180° C dozlatova, horké potíráme smetanou ke šlehání (neušlehanou) s lžící rumu a sypeme moučkovým cukrem

CHODSKÉ koláče
těsto : 1kg hladké mouky, 1/2l mléka (napůl s vlažnou vodou), 100g másla, 50g sádla, 50g oleje, 200g cukru, 5 žloutků (sníh z bílků necháme do tvarohové náplně), 2 lžíce rumu,1 čerstvé droždí (1 a 1/2kostek),citronová kůra a  šťáva, špetka soli a muškátového oříšku
 zaděláme těsto a necháme 45minut kynout, poté rozdělíme na 4-5 bochánků, které vyválíme, okraje potřeme rozšlehaným vejcem se smetanou a zdobíme
pečeme na 200° C / 15 - 20 minut
po vyndání ihned, ještě horké pocákáme smetanou ke šlehání , neušlehanou , s lžící rumu a sypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.
mazance a vánočky
klasický
250 ml vlahého mléka, 50g sádla, 50g másla, 250g polohrubé mouky, 250g hladké mouky, 8lžic cukru, 1lžička soli, strouhaná citronová kůra, muškátový ořech , 1/4 čerstvého droždí ( 1/2 čerstvého droždí - 21g)
originál recept   !zde!
... někdy dosypávám, zaleží na mouce ...

plněný   ... pudinkem a meruňkami ...  
těsto stejné
plnka : 1/4l mléka , 1vanilkový pudinkový prášek, 4lžíce cukru
svaříme, do horkého vmícháme žloutek, posypeme lehce cukrem, aby se neudělal škraloup a necháme vychladit 
mazancové vykynuté těsto rozválíme na obdélníkový plát , potřeme vychladlým pudinkem, poklademe meruňkami, zarolujeme jako roádu, strany spojíme a zamotáme do šneka, necháme 20 minut kynout, potřeme rozšlehaným vejcem s lžící smetany , sypeme mandlemi nebo ořechy
180° C / 30 minut
plnky
mazance se dají plnit různě, jen pro inspiraci
...mákem se švestkami, višněmi nebo blumami 
...tvarohem s rozinkami, třešněmi, mandarinkami, jahodami
...nutelou s kousky hořké nebo bílé čokolády
...ořechovou, mandlovou nebo vločkovo karamelovou nádivkou
  
plněný    ... pudinkem a strouhanou čokoládou ...      a vánočky

 
200 ml mléka, 50 ml vody, 1 vanilkový pudinkový prášek rozmíchaný v mléce, 50g sádla, 50g másla, 20ml oleje, 250g polohrubé mouky, 250g hladké mouky, 80g cukru, 1lžička rumu, strouhaná citronová kůra, muškátový hřebíček, špetka soli, 1/2 čerstvého droždí ( 3/4 kostky)
necháme vykynout, umotáme, necháme znovu kynout, potřeme vejcem, sypeme mandlovými lupínky
180° C / 40 minut , pokud rychle hnědne, snížíme na 150° C a dopečeme.

Bábovka
těsto : 100ml kefíru, 100ml vlažné vody, 50g másla, 350g hladké mouky, 2lžíce gustinu (solamyl), 1 žloutek, 5lžic cukru, 1 lžíce citrovoné šťávy a kůry, 1/4 kostky droždí ( 1/2 kostky)
plnka :  1 tvaroh, 3lžíce moučkového cukru, 3lžíce vaječného koňaku, 1/2 balíčku vanilkového pudinkového prášku  - vše jen utřeme
vykynuté těsto rozválíme na užší váleček, vždy odřezáváme kousky  těsta, zploštíme a naplníme tvarohovou nádivkou, dobře uzavřeme a skládáme do vymazané formy spojem navrch
necháme dokynout asi 20 minut
170° C / 45 minut
Vanilkáčky
 300 ml smetany 10%, 100g másla, 50g sádla, 300g polohrubé mouky, 500g hladké mouky, 150g cukru, 3 vanilkové pudinkové prášky, 2 žloutky, 1 vejce, malinko víc než 1/2 kostky droždí (1 kostka)
vykynuté těsto umotáme, necháme znovu nakynout, potřeme vejcem se smetanou, můžeme posypat ještě vanilkovým cukrem 
220° C dozlatova


Skořicové krucánky
těsto : 250g  polohrubé mouky, 250g hladké mouky, 120g cukru, 3žloutky, 50g másla, 50g sádla, 20g oleje, 5 g soli, citronová kůra a šťáva, 1 lžíce rumu, špetak muškátového oříšku, 1 lžička vrchovatá skořice, 1/2 čerstvého droždí
vykynuté těsto rozdělíme na 40g a  20g bochánky, ty vyválíme, potřeme plnkou , zamotáme a ty 40g dáme do muffi formy, 20g rozpůlíme a dáme po každé straně ke 40g rohlíčku do formy. Necháme vykynout asi 30 minut, pocákáme rozpuštěným máslem smíchaným se smetanou a sypeme vanilkovým cukrem
plnka :  100 g másla změklého, 1 žloutek - utřeme
180° C / 25 minut
Tvarohové řezy

40 dkg hladké mouky, 1 Hera, 1 žloutek, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa. Zpracujeme těsto, dáme vychladit do lednice, mezitím připravíme náplň: 3 kostky tvarohu, 30 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce Solamylu, 4 žloutky a přidat sníh z 5 bílků. Polovinu těsta nastrouhat nahrubo na struhadle, na to tvarohovou náplň a navrch nastrouháme druhou polovinu těsta. Dáme upéct a ještě na horké nalijeme polevu: V kastrolu svaříme 30 dkg práškového cukru, 14 dkg másla, 4 lžíce kakaa, 6 lžic vody, 3 lžíce rumu.
Jahodový Amaroun

Z jahodového kompotu slijeme šťávu,doplníme vodou do 250 ml, ohřejeme na zhruba 55-60°C, rozpustíme 10 g želatiny a necháme prochladnout. 500 g tvarohu ve vaničce, 4 dl mléka, 15 g želatiny(kdo chce moučník tužší, tak 20g)1/2 kostky tuku Rama Créme Bonjour-mírně rozpustit (Perla v kostce, Hera, máslo), 2 vanilkové cukry, cukr dle potřeby, trochu rumu,piškoty, jahodová marmeláda. Polovinu mléka zahřejeme asi na 55°C a metličkou rozpustíme želatinu, necháme prochladnout.Tvaroh, cukry, mírně rozpuštěný tuk, rum, mléko a mléko se želatinou rozmixujeme, nebo vyšleháme. Formu malinko potřeme olejem, nalijeme trošku kompotové šťávy se želatinou a necháme ztuhnout.Pak zbytek šťávy i s ovocem. Po ztuhnutí nalijeme tvarohovou hmotu a do ní piškoty, slepovala jsem je marmeládou. Dáme do lednice pořádně ztuhnout.
Ovocné piškotové řezy

Piškotové těsto - základní předpis . 120g hladké mouky 80g škrobové moučky 1 prášek do pečiva 6 vajec 3-4 PL studené vody špetka soli 180 g krystalového cukeu 1 vanilkový cukr (10g) Oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme s vodou a špetkou soli na tuhý sníh a postupně přidáváme polovinu krystalového cukru. Žloutky s druhou polovinou krystalového cukru a vanilkovým cukrem utřeme do pěny a vařečkou opatrně do nich vmícháme sníh a prosátou směs z mouky se škrobovou moučkou a práškem do pečiva. Zlehka zamícháme. Těsto nalijeme do formy a povrch uhladíme. Formu vložíme do střední části trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 40-50 minut. Prvních 25-30 minut pečení troubu neotvíráme, jinak těsto klesne. Zda je těsto propečené, vyzkouším zapíchnutí, špejle do středu dortu. Vychladlý korpus necháme odpočívat 12-24 hodin. Krém-základní 600 ml mléka 2 vanilkové pudinky 3 PL cukru 1 máslo 200 g cukru moučka Uvaříme hustý pudink z mléka, cukru a vanilkového pudinku. Necháme vychladit. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a postupně přidáváme hustý pudink a vyšleháme. Nejlepší je aby máslo i pudink měli stejnou teplotu - pokojovou. Já si pudink uvařím večer, zároveň vyndám i máslo a druhý den ráno vyšlehám Korpus pomažeme krémem, obložíme ovocem (kompotovaným, čerstvým, mraženým) a zalijeme dortovým želé připraveným podle návodu.
Andělské řezy


POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
20 dkg polohrubé mouky, 20 dkg moučkového cukru, 4 vejce, 10 lžic oleje, 10 lžic horké vody, 1/2 prášku do pečiva,
šlehačka na ozdobení, ztužovač, džem.
Krém: 3/4 l mléka, 3 vanilkové pudinky, 20 dkg moučkového cukru, 3 zakysané smetany, 1 a 1/2 balíčku piškotů, káva, rum
POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, vodu a mouku prosátou s práškem do pečiva. Lehce vmícháme sníh z bílků. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu, s vyšším okrajem, při 160*C asi 20 minut. Necháme vychladnout. Upečené těsto můžeme nejdřív potřít džemem (ale nemusí být) a polovinou pudinkového krému. Na krém poklademe dětské piškoty namočené v silné kávě s rumem. Na piškoty natřeme zbytek krému a necháme ztuhnout. Před podáváním zdobíme šlehačkou.Já sem dala dvě vrstvy piškotů jedny sem nenamáčela a druhé jo. Příprava krému: ve 3/4 litru mléka uvaříme 3 vanilkové pudinky s 20 dkg cukru. Po vychladnutí postupně vmícháme 3 zakysané smetany.