Dnešní datum: 18. 10. 2014   | Hlavní stránka | Seznam rubrik | Download | Weblinks |    
  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Seznam rubrik
Download
Weblinks
Ankety
TOP 15

RSS výstup
Rozšířené vyhledávání

  Seznam rubrikkulatý roh
mínus Astronomie
mínus Informace, komentáře
mínus Recepty na jídlo
mínus Schémata
mínus Udělej si sám
mínus UFO,technika,záhady
mínus Zajimavé články

  Vyhledáváníkulatý roh

Hledej
v článcích


Cyklistika UbytováníSamota ubytováníPenzion Jižní ČechyChaty Jindřichův HradecZarybněnostKunžakUbytování Česká KanadaUbytováníStrmilovChalupa Česká KanadaJižní Čechy chataKomorníkPenziony

téma * Kelkíš
Vydáno dne 04. 05. 2013 (328 přečtení)

poslal Nalim

KELKÍŠ (po maďarsky - BIRAČ) - staré sedliacke jedlo z jarného obdobia. Je potrebné 5-7 dní vopred namočiť 0,5 kg potravinárskej pšenice (môže byť 1/2 raže, potom je lepšia chuť výslednej pochúťky)) na 6 hodín do vody, potom prepláchnuť, scediť a umiestniť v nádobe ( najlepšie do sita) vo vrstve asi 2 cm hrubej a zakryť vlhkou utierkou. Denne 2-3 krát zvlhčiť vodou. Obilie už mechanicky nemiešame, nakoľko klíči a zapúšťa korene. Pokiaľ nemáme vhodnú nádobu, vyhovie hocičo s fóliovým krytom. Držať celý čas v TME, inak bude produkt trpký. Keď sú korene prerastené tak, že spodná strana vrstvy obilia je úplne biela od poprepletaných korienkov a dvíhajú sa aj klíčky 2-4 cm vysoko, celé to dôkladne prepláchneme vodou a pokrájame na menšie kúsky. S primeraným množstvom vody (celkovo asi 3 litre) to potom ( možno aj na viac pokusov) mixujeme, až kým je z toho rovnorodá kaša. Možno použiť aj ponorný mixér - pozor na upchatie nožov. Voľakedy sa to zomlelo na mäsovom mlynčeku 2x a zalialo vodou Následne to všetko scedíme cez husté sito, alebo redšiu gázu a dobre vytlačíme enzímovo-škrobovú vodu - malo by jej byť asi 2,5 až 3 litre. Mierne dosladíme (ochutnajte a zistíte ako chutia enzýmy z obilia) a zahustíme hladkou múkou na hustotu ako fest husté palacinkové cesto - mixérom. Potrebujeme asi 1,7 kg. múky. Hmotu vylejeme na hlbší plech (pozor na vznikajúcu penu zo začiatku pečenia - vytvorte si rezervu vo výške nádoby) a pečieme pri 250 °C dovtedy , kým to nezhustne na konzistenciu pudingu a okraje začínajú prihárať , ako na fotke. Farba má byť tmavo medová, chuť treba skúsiť. Je to klasické jarné jedlo poľnohospodárov z Podunajskej nížiny na doplnenie chýbajúcich enzýmov po zime. Upozorňujem, že príprava vyžaduje určitú starostlivosť podľa návodu, inak hrozí splesnenie. Chuť je posudzovaná každým individuálne, mne to chutí neskutočne a má to zásaditú reakciu.


[Akt. známka: 0] 1 2 3 4 5

( Celý článek | Autor: Krysatec | Počet komentářů: 5 | Přidat komentář | Informační e-mailVytisknout článek )

  Původní webkulatý roh

Původní Web

  Kalendářkulatý roh
<<  Říjen  >>
PoÚtStČtSoNe
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31   

  Brno ONLINEkulatý roh
Brno-Malinovského nám.

Powered by phpRS. Sponsored by benghi.org