Dnešní datum: 18. 10. 2014   | Hlavní stránka | Seznam rubrik | Download | Weblinks |    
  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Seznam rubrik
Download
Weblinks
Ankety
TOP 15

RSS výstup
Rozšířené vyhledávání

  Seznam rubrikkulatý roh
mínus Astronomie
mínus Informace, komentáře
mínus Recepty na jídlo
mínus Schémata
mínus Udělej si sám
mínus UFO,technika,záhady
mínus Zajimavé články

  Vyhledáváníkulatý roh

Hledej
v článcích


Cyklistika UbytováníSamota ubytováníPenzion Jižní ČechyChaty Jindřichův HradecZarybněnostKunžakUbytování Česká KanadaUbytováníStrmilovChalupa Česká KanadaJižní Čechy chataKomorníkPenziony

téma * Kelkíš
Vydáno dne 03. 05. 2006 (508 přečtení)

recept ze Slovenska

KELKÍŠ Je potrebné 4-5 dní vopred namočiť 0,5 kg potravinárskej pšenice (dostať v Tesco) na 6 hodín do vody, potom prepláchnuť, scediť a umiestniť v nádobe ( plast s krytom) vo vrstve asi 2 cm hrubej. Denne 2 krát naliať na to vodu do výšky zrna a opatrne zliať. Obnoví sa vlhkosť. Pšenicu už mechanicky nemiešame, nakoľko klíči a zapúšťa korene. Pokiaľ nemáme vhodnú nádobu, vyhovie hocičo s fóliovým krytom. Držať celý čas v TME, inak bude produkt trpký. Keď sú korene prerastené tak, že spodná strana vrstvy obilia je úplne biela od poprepletaných korienkov a dvíhajú sa aj klíčky 2-4 cm vysoko, celé to dôkladne prepláchneme vodou a pokrájame na menšie kocky asi 4x4 cm. S primeraným množstvom vody (celkovo asi 3 litre) to potom ( možno aj na viac pokusov) mixujeme, až kým je z toho rovnorodá kaša. Možno použiť aj ponorný mixér – pozor na upchatie nožov. Následne to všetko scedíme cez husté sito, alebo redšiu gázu a dobre vytlačíme enzímovoškrobovú vodu – malo by jej byť asi 2,5 až 3 litre. Mierne dosladíme (ochutnajte a zistíte ako chutia enzýmy z obilia) a zahustíme hladkou múkou na hustotu ako husté palacinkové cesto. Potrebujeme asi 1,5 kg. múky. Hmotu vylejeme na hlbší plech a pečieme pri 250 °C dovtedy , kým to nezhustne na konzistenciu pudingu a okraje začínajú prihárať. Farba má byť tmavo medová, chuť treba skúsiť. Je to klasické jarné jedlo poľnohospodárov z Podunajskej nížiny na doplnenie chýbajúcich enzýmov po zime. Upozorňujem, že príprava vyžaduje určitú starostlivosť podľa návodu, inak hrozí splesnenie. Chuť je posudzovaná každým individuálne, mne to chutí neskutočne a dal by som si za to aj oko vyklať.

Nalim


[Akt. známka: 1,00] 1 2 3 4 5

( Celý článek | Autor: Krysatec | Počet komentářů: 1 | Přidat komentář | Informační e-mailVytisknout článek )

  Původní webkulatý roh

Původní Web

  Kalendářkulatý roh
<<  Říjen  >>
PoÚtStČtSoNe
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31   

  Brno ONLINEkulatý roh
Brno-Malinovského nám.

Powered by phpRS. Sponsored by benghi.org