Recepty z Kremlu
Plněná rajčata
Vybereme velká a střední rajčata, omyjeme a osušíme. Nahoře seřízneme a skrojek
schováme. Vnitřek rajčat opatrně lžičkou vyjmeme, pokrájíme a propasírujeme.
Přidame poloměkkou rýži, drobně nakrájenou zeleninovou nať, trošku česneku, sůl
a pepř. V porcelánové misce to smícháme se dvěma polívkovýma lžičkama
slunečnicového oleje. Naplníme tím rajčata (můžeme do toho přidát i houby nebo
sýr), zakryjeme je skrojkem a dáme na půl hodiny zapéct do trouby v zakrytém
pekáči.
Angreštový džem
Nedozrálé bobule zeleného angreštu očistíme a velmi opatrně z nich háčkem
vydlábneme vnitřek tak abychom je nepoškodili. Nasekáme na drobno několik
vlašských ořechů a promícháme s kousíčky nadrobno nakrájeného citronu i s
kůrou. Těmito kousky ořechů a citronu pak naplníme bobule a dáme do misky aby
se nepomačkaly. Do hmoty kterou jsme z angreštových bobulí vyjmuli dáme cukr (2
hrnky na 1kg angreštu), a uvedeme do varu, propasírujeme a zalejeme tím ty
naplněné bobule v misce. Pak hmotu slijeme (bobule né!), necháme opět párkrát
přejít varem a znovu jí bobule zalejeme. Nakonec plníme do sklenic a nahoru
dáme 2-3 lístky z višně a 1-2 lístky z rybízu. Džem má mít barvu zelenkavě
růžovou.
Kluzky
Mleté maso připravíme jako na sekanou, smícháme s jemně nakrájenou cibulkou a
dvěma či třemi dobře rozmačkanými bramborami uvařenými ve slupce. Zvlášť
nakrájíme na kolečka hodně cibule, usmažíme ji, vyjmeme z tuku a necháme usušit
tak, aby byla suchá jako sláma. Z masové hmoty uděláme menší koule a zapečeme v
troubě a nakonec zasypeme suchou chrupavou cibulí.
Z knihy Larisy Vasiljevny "Ženy Kremlu", autorem receptu je Viktorie Brežněvová