Recepty z Kremlu
Autor: Krysatec <krysatec(at)post.cz>, Téma: Recepty na jídlo, Vydáno dne: 26. 09. 2004



Recepty z Kremlu

Plněná rajčata

Vybereme velká a střední rajčata, omyjeme a osušíme. Nahoře seřízneme a skrojek schováme. Vnitřek rajčat opatrně lžičkou vyjmeme, pokrájíme a propasírujeme. Přidame poloměkkou rýži, drobně nakrájenou zeleninovou nať, trošku česneku, sůl a pepř. V porcelánové misce to smícháme se dvěma polívkovýma lžičkama slunečnicového oleje. Naplníme tím rajčata (můžeme do toho přidát i houby nebo sýr), zakryjeme je skrojkem a dáme na půl hodiny zapéct do trouby v zakrytém pekáči.

Angreštový džem

Nedozrálé bobule zeleného angreštu očistíme a velmi opatrně z nich háčkem vydlábneme vnitřek tak abychom je nepoškodili. Nasekáme na drobno několik vlašských ořechů a promícháme s kousíčky nadrobno nakrájeného citronu i s kůrou. Těmito kousky ořechů a citronu pak naplníme bobule a dáme do misky aby se nepomačkaly. Do hmoty kterou jsme z angreštových bobulí vyjmuli dáme cukr (2 hrnky na 1kg angreštu), a uvedeme do varu, propasírujeme a zalejeme tím ty naplněné bobule v misce. Pak hmotu slijeme (bobule né!), necháme opět párkrát přejít varem a znovu jí bobule zalejeme. Nakonec plníme do sklenic a nahoru dáme 2-3 lístky z višně a 1-2 lístky z rybízu. Džem má mít barvu zelenkavě růžovou.

Kluzky

Mleté maso připravíme jako na sekanou, smícháme s jemně nakrájenou cibulkou a dvěma či třemi dobře rozmačkanými bramborami uvařenými ve slupce. Zvlášť nakrájíme na kolečka hodně cibule, usmažíme ji, vyjmeme z tuku a necháme usušit tak, aby byla suchá jako sláma. Z masové hmoty uděláme menší koule a zapečeme v troubě a nakonec zasypeme suchou chrupavou cibulí.

Z knihy Larisy Vasiljevny "Ženy Kremlu", autorem receptu je Viktorie Brežněvová