Recepty z hub
HOUBY ZAPEČENÉ S BRAMBORY
1000 g brambor,400 g čerstvých hub,5 dl mléka,80 g másla nebo
oleje,cibule,kmín,sůl
Drobně nakrájenou cibulku zpěníme na tuku s trochuo soli a
kmínu,přidáme nakrájené houby a podusíme.Oloupané syrové brambory
nakrájené na tenké plátky klademe do vymašťené ohnivzdorné misky.Do
brambor přidáme nakrájené podušené houby,zalieme je horkým mlékem a
v troubě dozlatova upečeme.Podáme s zeleninovým salátem.
HOUBOVÝ BRAMBORÁK
250 g čerstvých hub,500 g brambor,80 g tuku na smažení,40 g hladké
mouky,1 vejce,sůl
Oloupané,roztrouhané syrové brambory osolíme.Očišťené houby jemňe
rozsekáme,udusíme,zchladíme a promícháme s roztrouhanými bramborami
s roztrouhanýmí bramborami s moukou,vejcem a solí.Získanou směs
osmažíme na pánvi po lžících dohňeda,aby křupala.
SMAŽENÉ HOUBY S VEJCI,NASTAVOVANÉ
350 g hub,3 vejce,40 g sádla,1 cibule,2 lžíce strouhané
housky,kmín,sůl
Očišťené a oprané houby rozkrájíme na drobné plátky a s kmínem
podusíme ve vlastní šťávě.Podle potřeby přidáme vodu.Na pánvi
usmažíme na tuku drobňe nakrájenou cibuli,přidáme podušené houby a
za stálého míchání dále dusíme. Nakonec přidáme v hrnci rozkvedlané
vejce. Podle chuti opepříme, osolíme a zahustíme strouhanou houskou.
Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.
Kyselá houbová polévka
200 g čerstvých hub (směs) nebo 20 g sušených hub
2.5 dl kyselé smetany nebo kyselého mléka
40 g polohrubé mouky
40 g másla
1 malá cibule
1 bobkový list,paprika,sůl (ocet nebo citrón)
Čerstvé houby očistíme,opereme,nakrájíme na tenké plátky
a podusíme ve vlastní šťávě.V jiné nádobě zpěnime na másle
jemně pokrájenou cibuli,přidáme podušené houby,přilijeme vodu,
osolíme,okořeníme a dusí§
Houby na česneku
250 g čerstvých hub (různé druhy s pevnější konzistencí)
50 g másla nebo oleje
5 stroušků česneku,sůl
Plodnice hub očistíme a nakrájíme na větší plátky,potřeme česnekem
se solí a osmažíme po obou stranách na másle nebo na oleji tak,
aby chřupaly.podáváme s pečivema a se zeleninovým salátem.
Houbové rizoto
150 g čerstvých hub (holubinky,bedly nebo žampióny)
200 g rýže
3 str. česneku
1 lžíce sekané petrželové natě
1 cibule
2 dl masité polévky (bujón)
60 g tuku,pepř,sůl
Na části tuku osmahneme jemně nasekanou cibuli,přidáme předvařenou
a osušenou rýži,chvíli podusíme a za stálého míchání přidáváme
horkou masitou polévku a rýži dovaříme.Na druhé části tuku osmažíme
na jemné plátky nakrájíme houby,okořeníme pepřem,rozetřeným česnekem
a osolíme.
Holanské houbové omelety
500 g žampiónů nebo jiných pěstovaných hub
60 g másla nebo tuku
40 g tuku na pečení
3 vejce
200 g šunky
120 g pol. mouky
2 dl minerální vody,petrželka,pepř,sůl
Očistíme houby drobně pokrájíme a dusíme asi 10 min. na másle
s posekanou petrželkou a kořením.Ze žloudků,mouky a min. vody
připravíme husté těsto,do něhoš zapracujeme podušené houby
a z bílků napevno ušlehaný sníh.Omelety smažíme na pánvi v dostatku
tuku.Šunku pokrájíme na proužky a posypeme jimi omeletu.
Rizoto z hub
200g čerstvých hub,250g rýže nebo krup,1 větší cibule,5 dl vývaru
z kostí nebo voda,1 lžíce strouhaného ementálu nebo
parmezámu.
Do hrnečku dáme v horké vodě vypranou rýži a řádně zcezenou nebo
kroupy,zalijeme vařícím vývarem nebo vodou a dusíme 20 minut.Rýži
možno předem osmahnout na tuku.Očištěné a oprané houby pokrájíme na
plátky.Na másle usmažíme jemně nakrájenou cibulku,přidáme k ní
nakrájené houby a podusíme.Ptom přidáme rýži či kroupy a nastrouhaný
sýr,směs osolíme,dobře promícháme a vše chvíli podusíme.
Houby na smetaně se sýrem
500 g čerstvých hub(jemné nebo hřibovité),2,5dl kyselé smetany,50g
strouhaného sýra,1 lžíce kys. smetany,50g strouhaného sýra,1 lžčka
hladké mouky, 50g masla,1 lžíce sekaného kopru ,súl.
Očištěné a oprané houby povaříme a necháme okapat.nakrájíme na tenké
plátky a osmahneme na tuku.Přidáme mouku,zamícháme,zalijeme
smetanou,osolíme,krátce podusíme a vložíme do tukem vzmazané
ohnivzdorné misky.Posypeme sýrem a v horké troubě zapečeme. Hotový
pokrm posypeme jemně sekaným koprem.Podáváme s pečivem.
Houbový nákyp
400g čerstvých hub ,250g flíčkú,100g tvrdého sýra,50g másla,40g
cibule,5 vajec,1 dl mléka,strouhanka,pepř sůl.
Flíčky uvaříme ve slané vodě. Měkké přecedíme a dáme
odkapat.Očištěné , nakrájené houby udusíme s nakrájenou cibulí na
másle do měkka.Houby vmícháme do flíčků , přidáme žloutky
rozkvedlané v mléce, podle chuti osolíme a opepříme.nakonec vmícháme
pevně ušlehaný sníh z 5 bílků.Do zapékací nádoby vymazané máslem a
vysypané strouhankou (přesátou) vložíme hmotu a pečeme mírně v
troubě 35 - 40 minut.hotový nákyp posypeme strouhaným sýrem a
podáváme se salátem z rajčat.
HOUBY JAKO SMAŽENÉ ŘÍZKY
500 g čerstvých hub (kloboučky), 2 vejce, 50 g hladké mouky, 150 g
strouhanky, 150 g oleje, sůl, mléko
Houby dobře očistíme, popř. otřeme vlhkou utěrkou. Nakrájíme
naplocho řízky silné asi 1/2 cm, menší kloboučky necháme celé.
(Doporučujeme připravené řízky předem vložit na 5-10 min. do mléka.)
Potom je osolíme, obalíme v mouce, vejcích a strouhance. Smažíme na
rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
HOUBOVÉ OPEČENKY
500 g čerstvých hub (různé druhy i směs) 50 g másla, 2 vejce,
cibule, 2 žemle, 2 dl mléka, 30 g krupice, 50 g stouhanky, 50 g
oleje, mletý pepř, zelená petrželka, sůl.
Jemně krájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme očištěné, oprané a
na plátky pokrájené houby a vše dusíme až do odpaření vody. Podušené
houby vyjmeme a umeleme na strojku , příp. usenáme najemno Přidáme
rozmačkané v mléce máčené žemle,vejceů,opepříme a osolíme.Hmotu
prohněteme s krupicí,strouhankou (přidáme podle potřeby) a jemně
usekanou zelenou petrželku.Z dobře propracované hmoty vytváříme
menší šišky (válečky) Obalíme je jako řízky. Na opáleném oleji
osmažime válečky dozlatova. Opečenky podáváme s novými bramborami a
zeleninovým salátem.
HOUBOVÝ GULÁŠ
500 g čerstvých hub , 40 g tuku lžička sádla, 2 cibule, paprika,
stroužek česneku , 2 lžičky hladké mouky,kmín,pepř,koriandr,sůl
Na tuku osmažíme drobně pokrájenou cibuli,přidáme větší část
papriky,očistěné,oprané,na kousky krájené houby a ostatní
koření.Houby dusime do měkka.Potom zaprášime.