Dnešní datum: 18. 10. 2014   | Hlavní stránka | Seznam rubrik | Download | Weblinks |    
  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Seznam rubrik
Download
Weblinks
Ankety
TOP 15

RSS výstup
Rozšířené vyhledávání

  Seznam rubrikkulatý roh
mínus Astronomie
mínus Informace, komentáře
mínus Recepty na jídlo
mínus Schémata
mínus Udělej si sám
mínus UFO,technika,záhady
mínus Zajimavé články

  Vyhledáváníkulatý roh

Hledej
v článcích


Cyklistika UbytováníSamota ubytováníPenzion Jižní ČechyChaty Jindřichův HradecZarybněnostKunžakUbytování Česká KanadaUbytováníStrmilovChalupa Česká KanadaJižní Čechy chataKomorníkPenziony

téma * Houby
Vydáno dne 26. 09. 2004 (270 přečtení)

Recepty z hub

HOUBY ZAPEČENÉ S BRAMBORY
1000 g brambor,400 g čerstvých hub,5 dl mléka,80 g másla nebo oleje,cibule,kmín,sůl
Drobně nakrájenou cibulku zpěníme na tuku s trochuo soli a kmínu,přidáme nakrájené houby a podusíme.Oloupané syrové brambory nakrájené na tenké plátky klademe do vymašťené ohnivzdorné misky.Do brambor přidáme nakrájené podušené houby,zalieme je horkým mlékem a v troubě dozlatova upečeme.Podáme s zeleninovým salátem.

HOUBOVÝ BRAMBORÁK
250 g čerstvých hub,500 g brambor,80 g tuku na smažení,40 g hladké mouky,1 vejce,sůl
Oloupané,roztrouhané syrové brambory osolíme.Očišťené houby jemňe rozsekáme,udusíme,zchladíme a promícháme s roztrouhanými bramborami s roztrouhanýmí bramborami s moukou,vejcem a solí.Získanou směs osmažíme na pánvi po lžících dohňeda,aby křupala.

SMAŽENÉ HOUBY S VEJCI,NASTAVOVANÉ
350 g hub,3 vejce,40 g sádla,1 cibule,2 lžíce strouhané housky,kmín,sůl
Očišťené a oprané houby rozkrájíme na drobné plátky a s kmínem podusíme ve vlastní šťávě.Podle potřeby přidáme vodu.Na pánvi usmažíme na tuku drobňe nakrájenou cibuli,přidáme podušené houby a za stálého míchání dále dusíme. Nakonec přidáme v hrnci rozkvedlané vejce. Podle chuti opepříme, osolíme a zahustíme strouhanou houskou. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

Kyselá houbová polévka
200 g čerstvých hub (směs) nebo 20 g sušených hub 2.5 dl kyselé smetany nebo kyselého mléka 40 g polohrubé mouky 40 g másla 1 malá cibule 1 bobkový list,paprika,sůl (ocet nebo citrón)
Čerstvé houby očistíme,opereme,nakrájíme na tenké plátky a podusíme ve vlastní šťávě.V jiné nádobě zpěnime na másle jemně pokrájenou cibuli,přidáme podušené houby,přilijeme vodu, osolíme,okořeníme a dusí§

Houby na česneku
250 g čerstvých hub (různé druhy s pevnější konzistencí) 50 g másla nebo oleje 5 stroušků česneku,sůl
Plodnice hub očistíme a nakrájíme na větší plátky,potřeme česnekem se solí a osmažíme po obou stranách na másle nebo na oleji tak, aby chřupaly.podáváme s pečivema a se zeleninovým salátem.

Houbové rizoto
150 g čerstvých hub (holubinky,bedly nebo žampióny) 200 g rýže 3 str. česneku 1 lžíce sekané petrželové natě 1 cibule 2 dl masité polévky (bujón) 60 g tuku,pepř,sůl
Na části tuku osmahneme jemně nasekanou cibuli,přidáme předvařenou a osušenou rýži,chvíli podusíme a za stálého míchání přidáváme horkou masitou polévku a rýži dovaříme.Na druhé části tuku osmažíme na jemné plátky nakrájíme houby,okořeníme pepřem,rozetřeným česnekem a osolíme.

Holanské houbové omelety
500 g žampiónů nebo jiných pěstovaných hub 60 g másla nebo tuku 40 g tuku na pečení 3 vejce 200 g šunky 120 g pol. mouky 2 dl minerální vody,petrželka,pepř,sůl
Očistíme houby drobně pokrájíme a dusíme asi 10 min. na másle s posekanou petrželkou a kořením.Ze žloudků,mouky a min. vody připravíme husté těsto,do něhoš zapracujeme podušené houby a z bílků napevno ušlehaný sníh.Omelety smažíme na pánvi v dostatku tuku.Šunku pokrájíme na proužky a posypeme jimi omeletu.

Rizoto z hub
200g čerstvých hub,250g rýže nebo krup,1 větší cibule,5 dl vývaru z kostí nebo voda,1 lžíce strouhaného ementálu nebo parmezámu.
Do hrnečku dáme v horké vodě vypranou rýži a řádně zcezenou nebo kroupy,zalijeme vařícím vývarem nebo vodou a dusíme 20 minut.Rýži možno předem osmahnout na tuku.Očištěné a oprané houby pokrájíme na plátky.Na másle usmažíme jemně nakrájenou cibulku,přidáme k ní nakrájené houby a podusíme.Ptom přidáme rýži či kroupy a nastrouhaný sýr,směs osolíme,dobře promícháme a vše chvíli podusíme.

Houby na smetaně se sýrem
500 g čerstvých hub(jemné nebo hřibovité),2,5dl kyselé smetany,50g strouhaného sýra,1 lžíce kys. smetany,50g strouhaného sýra,1 lžčka hladké mouky, 50g masla,1 lžíce sekaného kopru ,súl.
Očištěné a oprané houby povaříme a necháme okapat.nakrájíme na tenké plátky a osmahneme na tuku.Přidáme mouku,zamícháme,zalijeme smetanou,osolíme,krátce podusíme a vložíme do tukem vzmazané ohnivzdorné misky.Posypeme sýrem a v horké troubě zapečeme. Hotový pokrm posypeme jemně sekaným koprem.Podáváme s pečivem.

Houbový nákyp
400g čerstvých hub ,250g flíčkú,100g tvrdého sýra,50g másla,40g cibule,5 vajec,1 dl mléka,strouhanka,pepř sůl.
Flíčky uvaříme ve slané vodě. Měkké přecedíme a dáme odkapat.Očištěné , nakrájené houby udusíme s nakrájenou cibulí na másle do měkka.Houby vmícháme do flíčků , přidáme žloutky rozkvedlané v mléce, podle chuti osolíme a opepříme.nakonec vmícháme pevně ušlehaný sníh z 5 bílků.Do zapékací nádoby vymazané máslem a vysypané strouhankou (přesátou) vložíme hmotu a pečeme mírně v troubě 35 - 40 minut.hotový nákyp posypeme strouhaným sýrem a podáváme se salátem z rajčat.

HOUBY JAKO SMAŽENÉ ŘÍZKY
500 g čerstvých hub (kloboučky), 2 vejce, 50 g hladké mouky, 150 g strouhanky, 150 g oleje, sůl, mléko
Houby dobře očistíme, popř. otřeme vlhkou utěrkou. Nakrájíme naplocho řízky silné asi 1/2 cm, menší kloboučky necháme celé. (Doporučujeme připravené řízky předem vložit na 5-10 min. do mléka.) Potom je osolíme, obalíme v mouce, vejcích a strouhance. Smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

HOUBOVÉ OPEČENKY
500 g čerstvých hub (různé druhy i směs) 50 g másla, 2 vejce, cibule, 2 žemle, 2 dl mléka, 30 g krupice, 50 g stouhanky, 50 g oleje, mletý pepř, zelená petrželka, sůl.
Jemně krájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme očištěné, oprané a na plátky pokrájené houby a vše dusíme až do odpaření vody. Podušené houby vyjmeme a umeleme na strojku , příp. usenáme najemno Přidáme rozmačkané v mléce máčené žemle,vejceů,opepříme a osolíme.Hmotu prohněteme s krupicí,strouhankou (přidáme podle potřeby) a jemně usekanou zelenou petrželku.Z dobře propracované hmoty vytváříme menší šišky (válečky) Obalíme je jako řízky. Na opáleném oleji osmažime válečky dozlatova. Opečenky podáváme s novými bramborami a zeleninovým salátem.

HOUBOVÝ GULÁŠ
500 g čerstvých hub , 40 g tuku lžička sádla, 2 cibule, paprika, stroužek česneku , 2 lžičky hladké mouky,kmín,pepř,koriandr,sůl
Na tuku osmažíme drobně pokrájenou cibuli,přidáme větší část papriky,očistěné,oprané,na kousky krájené houby a ostatní koření.Houby dusime do měkka.Potom zaprášime.

[Akt. známka: 0] 1 2 3 4 5

( Celý článek | Autor: Krysatec | Počet komentářů: 0 | Přidat komentář | Informační e-mailVytisknout článek )

  Původní webkulatý roh

Původní Web

  Kalendářkulatý roh
<<  Říjen  >>
PoÚtStČtSoNe
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31   

  Brno ONLINEkulatý roh
Brno-Malinovského nám.

Powered by phpRS. Sponsored by benghi.org