Houby
Autor: Krysatec <krysatec(at)post.cz>, Téma: Recepty na jídlo, Vydáno dne: 26. 09. 2004



Recepty z hub

HOUBY ZAPEČENÉ S BRAMBORY
1000 g brambor,400 g čerstvých hub,5 dl mléka,80 g másla nebo oleje,cibule,kmín,sůl
Drobně nakrájenou cibulku zpěníme na tuku s trochuo soli a kmínu,přidáme nakrájené houby a podusíme.Oloupané syrové brambory nakrájené na tenké plátky klademe do vymašťené ohnivzdorné misky.Do brambor přidáme nakrájené podušené houby,zalieme je horkým mlékem a v troubě dozlatova upečeme.Podáme s zeleninovým salátem.

HOUBOVÝ BRAMBORÁK
250 g čerstvých hub,500 g brambor,80 g tuku na smažení,40 g hladké mouky,1 vejce,sůl
Oloupané,roztrouhané syrové brambory osolíme.Očišťené houby jemňe rozsekáme,udusíme,zchladíme a promícháme s roztrouhanými bramborami s roztrouhanýmí bramborami s moukou,vejcem a solí.Získanou směs osmažíme na pánvi po lžících dohňeda,aby křupala.

SMAŽENÉ HOUBY S VEJCI,NASTAVOVANÉ
350 g hub,3 vejce,40 g sádla,1 cibule,2 lžíce strouhané housky,kmín,sůl
Očišťené a oprané houby rozkrájíme na drobné plátky a s kmínem podusíme ve vlastní šťávě.Podle potřeby přidáme vodu.Na pánvi usmažíme na tuku drobňe nakrájenou cibuli,přidáme podušené houby a za stálého míchání dále dusíme. Nakonec přidáme v hrnci rozkvedlané vejce. Podle chuti opepříme, osolíme a zahustíme strouhanou houskou. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

Kyselá houbová polévka
200 g čerstvých hub (směs) nebo 20 g sušených hub 2.5 dl kyselé smetany nebo kyselého mléka 40 g polohrubé mouky 40 g másla 1 malá cibule 1 bobkový list,paprika,sůl (ocet nebo citrón)
Čerstvé houby očistíme,opereme,nakrájíme na tenké plátky a podusíme ve vlastní šťávě.V jiné nádobě zpěnime na másle jemně pokrájenou cibuli,přidáme podušené houby,přilijeme vodu, osolíme,okořeníme a dusí§

Houby na česneku
250 g čerstvých hub (různé druhy s pevnější konzistencí) 50 g másla nebo oleje 5 stroušků česneku,sůl
Plodnice hub očistíme a nakrájíme na větší plátky,potřeme česnekem se solí a osmažíme po obou stranách na másle nebo na oleji tak, aby chřupaly.podáváme s pečivema a se zeleninovým salátem.

Houbové rizoto
150 g čerstvých hub (holubinky,bedly nebo žampióny) 200 g rýže 3 str. česneku 1 lžíce sekané petrželové natě 1 cibule 2 dl masité polévky (bujón) 60 g tuku,pepř,sůl
Na části tuku osmahneme jemně nasekanou cibuli,přidáme předvařenou a osušenou rýži,chvíli podusíme a za stálého míchání přidáváme horkou masitou polévku a rýži dovaříme.Na druhé části tuku osmažíme na jemné plátky nakrájíme houby,okořeníme pepřem,rozetřeným česnekem a osolíme.

Holanské houbové omelety
500 g žampiónů nebo jiných pěstovaných hub 60 g másla nebo tuku 40 g tuku na pečení 3 vejce 200 g šunky 120 g pol. mouky 2 dl minerální vody,petrželka,pepř,sůl
Očistíme houby drobně pokrájíme a dusíme asi 10 min. na másle s posekanou petrželkou a kořením.Ze žloudků,mouky a min. vody připravíme husté těsto,do něhoš zapracujeme podušené houby a z bílků napevno ušlehaný sníh.Omelety smažíme na pánvi v dostatku tuku.Šunku pokrájíme na proužky a posypeme jimi omeletu.

Rizoto z hub
200g čerstvých hub,250g rýže nebo krup,1 větší cibule,5 dl vývaru z kostí nebo voda,1 lžíce strouhaného ementálu nebo parmezámu.
Do hrnečku dáme v horké vodě vypranou rýži a řádně zcezenou nebo kroupy,zalijeme vařícím vývarem nebo vodou a dusíme 20 minut.Rýži možno předem osmahnout na tuku.Očištěné a oprané houby pokrájíme na plátky.Na másle usmažíme jemně nakrájenou cibulku,přidáme k ní nakrájené houby a podusíme.Ptom přidáme rýži či kroupy a nastrouhaný sýr,směs osolíme,dobře promícháme a vše chvíli podusíme.

Houby na smetaně se sýrem
500 g čerstvých hub(jemné nebo hřibovité),2,5dl kyselé smetany,50g strouhaného sýra,1 lžíce kys. smetany,50g strouhaného sýra,1 lžčka hladké mouky, 50g masla,1 lžíce sekaného kopru ,súl.
Očištěné a oprané houby povaříme a necháme okapat.nakrájíme na tenké plátky a osmahneme na tuku.Přidáme mouku,zamícháme,zalijeme smetanou,osolíme,krátce podusíme a vložíme do tukem vzmazané ohnivzdorné misky.Posypeme sýrem a v horké troubě zapečeme. Hotový pokrm posypeme jemně sekaným koprem.Podáváme s pečivem.

Houbový nákyp
400g čerstvých hub ,250g flíčkú,100g tvrdého sýra,50g másla,40g cibule,5 vajec,1 dl mléka,strouhanka,pepř sůl.
Flíčky uvaříme ve slané vodě. Měkké přecedíme a dáme odkapat.Očištěné , nakrájené houby udusíme s nakrájenou cibulí na másle do měkka.Houby vmícháme do flíčků , přidáme žloutky rozkvedlané v mléce, podle chuti osolíme a opepříme.nakonec vmícháme pevně ušlehaný sníh z 5 bílků.Do zapékací nádoby vymazané máslem a vysypané strouhankou (přesátou) vložíme hmotu a pečeme mírně v troubě 35 - 40 minut.hotový nákyp posypeme strouhaným sýrem a podáváme se salátem z rajčat.

HOUBY JAKO SMAŽENÉ ŘÍZKY
500 g čerstvých hub (kloboučky), 2 vejce, 50 g hladké mouky, 150 g strouhanky, 150 g oleje, sůl, mléko
Houby dobře očistíme, popř. otřeme vlhkou utěrkou. Nakrájíme naplocho řízky silné asi 1/2 cm, menší kloboučky necháme celé. (Doporučujeme připravené řízky předem vložit na 5-10 min. do mléka.) Potom je osolíme, obalíme v mouce, vejcích a strouhance. Smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

HOUBOVÉ OPEČENKY
500 g čerstvých hub (různé druhy i směs) 50 g másla, 2 vejce, cibule, 2 žemle, 2 dl mléka, 30 g krupice, 50 g stouhanky, 50 g oleje, mletý pepř, zelená petrželka, sůl.
Jemně krájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme očištěné, oprané a na plátky pokrájené houby a vše dusíme až do odpaření vody. Podušené houby vyjmeme a umeleme na strojku , příp. usenáme najemno Přidáme rozmačkané v mléce máčené žemle,vejceů,opepříme a osolíme.Hmotu prohněteme s krupicí,strouhankou (přidáme podle potřeby) a jemně usekanou zelenou petrželku.Z dobře propracované hmoty vytváříme menší šišky (válečky) Obalíme je jako řízky. Na opáleném oleji osmažime válečky dozlatova. Opečenky podáváme s novými bramborami a zeleninovým salátem.

HOUBOVÝ GULÁŠ
500 g čerstvých hub , 40 g tuku lžička sádla, 2 cibule, paprika, stroužek česneku , 2 lžičky hladké mouky,kmín,pepř,koriandr,sůl
Na tuku osmažíme drobně pokrájenou cibuli,přidáme větší část papriky,očistěné,oprané,na kousky krájené houby a ostatní koření.Houby dusime do měkka.Potom zaprášime.