|
![]() ![]() Vydáno dne 23. 01. 2011 (251 přečtení) přišlo majlem Ty recepty mi kdysi přišly majlem v pdf, konverze do txt ale jaksi nebyla dokonalá takže si to opravte. Pomazánky, saláty, chutovky Smetanová NIVA NIVU rozdrobíme nebo nastrouháme a pečlivě promícháme s 30% smetanou. Milovníci pikantní chuti můžou přidat česnek. Pomazánku můžete také použít k zapékání různých masových nebo bramborových pokrmů. Tvarohová pomazánka s NIVOU Tvaroh ušleháme se smetanou do pěny. Postupně přimícháme strouhanou nivu, můžeme přidat i sekané ořechy nebo zelené natě. Pomazánkou můžeme plnit kapie nebo rajčata. Sváteční pomazánka z NIVY NIVU rozmačkáme nebo nastrouháme nahrubo. Uvařená vejce, cibuli a nakládanou okurku nakrájíme nadrobno a všechno spojíme majonézou. Cesneková pomazánka s NIVOU NIVU nastrouháme, dobře promícháme s pomazánkovým máslem a česnekem. Mažeme na kolečka z rohlíků a zdobíme zrnkem hroznu, rybízem nebo půlkou vlašského ořechu. Houbová pomazánka s NIVOU Očištěnou a nakrájenou hlívu nebo žampiony podusíme na malém množství vody do měkka. Přidáme pokrájenou cibuli, nastrouhanou NIVU, případně také tvaroh nebo kysanou smetanu. Výborná je čerstvá i zaležená do druhého dne. Celerová pomazánka s NIVOU Celer nastrouháme na jemném struhadle a ihned zakapeme citrónovou šŹávou, aby neztmavl. Potom utřeme máslo s NIVOU, přidáme celer, mírně osolíme a promícháme. Mažeme na krajíčky bílé veky a zdobíme plátkem rajčete nebo sekanou petrželkou. Nakládaná NIVA Svaříme ocet s vodou, kořením a cukrem a do horkého nálevu na 15 minut nasypeme pokrájené čerstvé houby a červenou papriku. Do sklenice narovnáme na kostičky nakrájenou NIVU, houby a papriku, přidáme olivy, cibuli, česnek a koření (bobko- vý list, tymián, celý pepř, nové koření a feferonky) a zalijeme olivovým olejem. Necháme 1-2 týdny uležet. Plnený Hermelín Hermelíny podélně rozkrojíme, vydlabeme měkké vnitřky. Ty spolu s NIVOU nastrouháme, přidáme prolisovaný česnek, posekané ořechy a promícháme. Naplníme misky z hermelínu, slepíme a zabalíme do původního obalu. Necháme asi týden uležet, krájíme na klínky a podáváme nejlépe k vínu nebo pivu. Francouzská sýrová paštika NIVU nastrouháme a rozpustíme ve vodní lázni. Do prochlad- lého sýra zamícháme ušlehanou smetanu. Do menší formy vložíme potravinovou fólii a rozetřeme sýrovou hmotu. Po ztuhnutí krájíme na plátky a zdobíme šlehačkou a ořechy. Plnené toasty s NIVOU Krajíc celozrného toastového chleba poklademe plátky NIVY, několika tenkými kolečky pórku a oliv, přiklopíme druhým krajícem chleba a zapečeme v toastovači. Před podáváním můžeme teplé toasty ještě posypat strouhaným sýrem. Mnamka z NIVY Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli a opečeme na ní kolečka nakrájené klobásky. Pak přisypeme rozdrobenou NIVU, kterou necháme rozpustit. Nakonec přidáme smetanový jogurt a celé dochutíme pepřem, majoránkou a kari. Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem a vínem. Rajčata s NIVOU Rajčata nakrájíme a zalijeme marinádou z oleje, česneku a bazalky. Pak bohatě posypeme rozdrobenou NIVOU, ozdobíme čerstvou bazalkou nebo jinou zelenou natí. Podáváme k nasu- cho opečeným toastům nebo čerstvému chlebu s máslem. Presnídávkový salát Rajče, okurku a kapii nakrájíme spolu se šunkou a NIVOU, přidáme sterilovanou kukuřici a kysanou smetanu, lehce promícháme a dochutíme citronem, cukrem a solí. Podáváme na listovém salátu, můžeme posypat strouhaným sýrem nebo zelenou natí. Bramborový salát s NIVOU Ve slupce uvařené brambory nakrájíme na kostky, přidáme k nim kostičky nakrájené NIVY, drobně posekanou cibuli a promícháme. V bílém jogurtu rozšleháme sůl, cukr, olej, ocet, lžičku hořčice a pepř a nalijeme na brambory. Promícháme a necháme v chladu odležet. Salát s jogurtovým dresinkem Do jogurtu zamícháme kostičky NIVY, česnek a koření nebo bylinky podle chuti, necháme půl hodiny zaležet. Okurky, rajčta, mrkev a papriku nakrájíme a zalijeme dresinkem. Salát podáváme s tmavým pečivem. Polévky Česnečka s nivovými krutony Z vývaru uvaříme česnekovou polévku, do které přidáme na nudličky nakrájené uzené maso, pórek a vejce. Chléb nakrájíme na čtverečky, které posypeme NIVOU a zapečeme ve vyhřáté troubě. Krutony vkládáme do polévky těsně před podáváním. Nivová polévka Dáme vařit oloupané nakrájené brambory a posekanou cibuli. Když jsou brambory měkké, vsypeme do polévky nastrouha- nou NIVU a přidáme smetanu. Necháme přejít varem, osolíme, opepříme a podáváme sypané sekanou pažitkou. Smetanová česnečka Nahrubo postrouhanou mrkev a celer, nasekanou cibuli a kolečka klobásy orestujeme na oleji s máslem. Přidáme drobně pokrájené brambory, zalijeme vývarem a vaříme 15 minut, přidáme česnek a vaříme ještě 5 minut. Pak vlijeme směs sladké a zakysané smetany a vejce. Necháme už jen přejít varem. Na talíři sypeme nastrouhanou NIVOU. Ryby Pečený pstruh na slanine s NIVOU Vnitřek ryby osolíme a opepříme, můžeme použít také citron nebo česnek, posypeme petrželkou a vložíme plátky NIVY a slaniny a zajistíme párátkem. Rybu obalíme ve slanině. Na mírném plameni rybu z obou stran opečeme (asi 10 minut), při pečení můžeme zatížit pokličkou. Podáváme s citronem, hrudkami bylinkového másla a petrželkou. Zapečená ryba se žampiony Plátky rybího filé poklademe do vymaštěné zapékací misky Osolíme, opepříme, zakapeme citronem a poklademe plátky žampionů. Nakonec posypeme směsí strouhanky a rozdrobené NIVY. Pečeme dokud sýr na povrchu nezrůžoví. Rybí sousta se sýrovou marinádou Marinádu vytvoříme z rozmačkané NIVY, bílého jogurtu, zakysané smetany, nasekaných sterilovaných cibulek a žampi- onů. Kousky pečené ryby (lososa nebo tresky) rozložíme na talíř, přidáme listy hlávkového salátu, zalijeme marinádou a ozdobíme čerstvým koprem nebo petrželkou. Zapečené filé s NIVOU Filé osolíme, ochutíme kořením nebo čerstvými bylinkami a poklademe plátky NIVY. Pečeme až se sýr roztaví. Můžeme podlít bílým vínem nebo zeleninovým vývarem. Rybí kousky s NIVOU Kousky filé zakapeme citrónovou šŹávou a necháme odležet. Pak je obalíme v mouce a opečeme. Podusíme cibuli, přidáme kukuřici, pokrájená rajčata, kousky filé, promícháme a dochutí- me. Na talíři sypeme kostičkami NIVY. Masitá jídla Špikovaná panenka s omáčkou z NIVY Panenku protkneme rozkrojeným pórkem, osolíme a opepříme. Na oleji pomalu opečeme ze všech stran. V rendlíku rozpustí- me nastrouhanou NIVU a zalijeme ji kuřecím vývarem. Pak vmícháme smetanu a povaříme do zhoustnutí. Přidáme posekané a orestované vlašské ořechy. Panenku nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou. Kurecí medailonky v testíčku z NIVY Z nastrouhané NIVY, mouky, vejce, mléka připravíme těstíčko, které dochutíme česnekem a pepřem. Z kuřecího masa nakrájíme malé medailónky, lehce naklepeme a v těstíčku necháme 2-3 hodiny proležet. Potom smažíme z každé strany a podáváme nejlépe s bramborovou kaší a salátem. Kurecí rízky s NIVOU a česnekem Vymaštěný pekáček vyložíme plátky syrových brambor, které mírně osolíme. Na ně dáme kuřecí řízky, které posypeme plátky česneku, přikryjeme pórkem nakrájeným na kolečka a zapékáme asi 1/2 hodiny. Pak přidáme nastrouhanou NIVU, zalijeme smetanou a dopékáme dokud se NIVA nerozpustí. Kurecí roláda Kuřecí řízky naklepeme a klademe na alobal mírně přes sebe. Osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na maso dáme kolečka šunkového salámu, rozmačkanou NIVU a nakládanou červe- nou papriku. Roládu zabalíme a upečeme v troubě do měkka Kotlety v kabátku z NIVY NIVU nastrouháme a smícháme s máslem. Pak přidáme smetanu, cibuli, citrónovou šŹávu, pepř a worcester. Kotlety naklepeme, potřeme sýrovou směsí a necháme uležet. Na pánvi opečeme po obou stranách do měkka. Tortilla po pardubicku Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a naložíme na 20 minut do oleje, soli a koření. Na pánvičce maso krátce orestujeme, přidáme cibulku a nakrájené žampiony a chvíli podusíme ve vlastní šťávě. Pak přidáme fazole, kečup a NIVU a necháme prohřát. Směsí potřeme předem nahřáté tortilly a servírujeme se zeleninovou oblohou. Kurecí závitky s prekvapením Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Pak poklademe šunkou, hermelínem, NIVOU a mandlemi. Stočíme, spíchneme jehlou a posypeme oreganem. Na másle závitky opečeme a potom dusíme do měkka. Výpek zaprášíme moukou, přidáme máslo, dijonskou hořčici a oregano. Nakonec zalijeme smetanou. Čínské nudle s kurecími prsíčky Kuřecí prsíčka s kostí i kůží osolíme, posypeme sekanou saturejkou a upečeme na olivovém oleji. Papriku, brokolici, mrkev spolu se šunkou drobně pokrájíme, orestujeme a smí- cháme s uvařenými čínskými nudlemi. Dochutíme sójovou omáčkou a nastrouhanou nivou. Prsíčka servírujeme na hnízdě ze zeleninových nudlí. Balíčky s prekvapením Z alobalu uděláme misky, které vymažeme olejem. Na dno dáme pokrájenou cibuli, plátky brambor, plátek naklepaného masa (kuřecího nebo vepřového), kolečka klobásy, kousky NIVY a červenou sterilovanou papriku. Vše co nejlépe uzavře- me a pečeme asi 40 minut. Sekaná pečene plnená NIVOU Z mletého masa připravíme směs na sekanou, můžeme přidat rajčatový protlak. Smícháme nastrouhanou NIVU s vejcem, mlékem, kouskem másla a zahustíme strouhankou. Na fólii vytvoříme plát z mletého masa, na něj rozprostřeme náplň s NIVOU a svineme. Za občasného podlití upečeme do růžova. Kurecí kapsa se špenátem a NIVOU Kuřecí maso naklepeme, poklademe listovým špenátem orestovaným na česneku a rozdrobenou NIVOU. Přeložíme, okraje sepneme párátkem. Můžeme obalit v trojobalu a osmažit nebo opéct na přírodní způsob. Závitky s NIVOU Hovězí nebo vepřové plátky naklepeme a po obou stranách opepříme, ale nesolíme. Posypeme nakrájenou cibulí a NIVOU. Pak je dobře zabalíme a zavážeme nití, aby nám sýr nevytekl. Do menšího pekáčku dáme olej a nakrájenou cibuli a na ní položíme závitky. V troubě upečeme do poloměkka, pak šŹávu zahustíme moukou, dochutíme hořčicí a vorčestrem a dodusí- me. Na talíři sypeme rozdrobenou NIVOU. Steaky zapečené NIVOU Z hořčice, sójové omáčky a koření připravíme marinádu, ve které necháme steaky přes noc marinovat. NIVU nastrou- háme nahrubo, přidáme nakrájený pórek, šunku a kapii. Steak z obou stran opečeme na rozpálené pánvi, pak lehce podlije- me, poklademe kolečky cibule a směsí s NIVOU a pod poklič- kou nebo na grilu zapečeme. Králík s NIVOU Porce králíka osolíme, opepříme, potřeme česnekem a obalíme v mouce. Pak je zprudka opečeme na oleji a odložíme. V oleji rozpustíme nakrájenou slaninu, osmahneme nasekanou cibulku, přidáme králíka, trochu rajského protlaku, podlijeme vývarem a bílým vínem. Asi 20 minut dusíme, pak zasypeme strouhanou NIVOU, kterou necháme v omáčce rozpustit. Veprové soté se sýrem Maso nakrájíme na nudličky, okořeníme a naložíme do oleje (nejméně na 1 hodinu, nejlépe den předem). Na pánvi orestu- jeme naložené maso, zalijeme smetanou, přidáme nastrouha- nou NIVU, eidam a balkánský sýr. Sýry necháme v soté rozpustit a potom podáváme, nejlépe s těstovinami. Smažená jídla Krutí placičky s NIVOU Do mletého krůtího masa vmícháme nivu a opepříme. Vytvarujeme placičky a obalujeme je v trojobalu. Smažíme dozlatova, podáváme za tepla s bramborovou kaší a salátem nebo za studena s chlebem a zeleninou. Sýrové kuličky NIVU nastrouháme nahrubo a Eidam najemno, přidáme žloutky, hladkou mouku a nakonec přidáme sníh z bílků. Lžičkou vykrajujeme kuličky a smažíme v dostatečném množství oleje. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem Nivové karbanátky NIVU nastrouháme spolu s asi čtvrtinovým množstvím droždí. Přidáme vejce, ochutíme česnekem a podle potřeby zahustíme strouhankou. Utvoříme placičky, které osmažíme v oleji. Podá- váme se zeleninovým salátem, případně bramborovou kaší. Smažený kapustový závitek Kapustové listy spaříme v osolené vařící vodě a odkrojíme tvrdá žebra. Na každý list položíme hranolek NIVY, okraje přehneme dovnitř a dobře zavineme. Obalujeme v trojobalu a zvolna smažíme na olej. Podáváme s bramborovou kaší. Placičky ze špaget Vychladlé špagety pokrájíme, přidáme nastrouhanou NIVU, eidam, vejce a pepř. Usmažíme placičky, které podáváme se salátem nebo s pikantní masovou směsí, zasypané sýrem. NIVA v pivním testíčku Špalíčky NIVY zabalíme do plátků slaniny a obalíme v těstíčku z vajec, piva a mouky. Na pánvi osmažíme dozlatova. Zeleninová a houbová jídla Zapečená hlíva Na vymazaný pekáč rozložíme tenká kolečka cibule. Pak poklademe hlívou, posypeme sekanou šunkou nebo jinou uzeninou, přidáme nastrouhanou NIVU a nakonec přelijeme smetanou na šlehání. Upečeme do zlatova. Zapečená brokolice Pekáč vyložíme slaninou, poklademe kroužky cibule, plátky brambor, osolíme a opepříme. Přidáme růžičky brokolice, posypeme kmínem a rozdrobenou NIVOU. Přidáme další vrstvu cibule a brambor, pokapeme olejem a jemně posypeme paprikou. Upečeme do měkka, zalijeme vejci rozšlehanými v mléce a dopečeme do růžova. Celerové nudličky s NIVOU Celer oloupeme, omyjeme, rozkrojíme a v osolené vodě vaříme do měkka, pak celer vyjmeme a necháme vychladnout. Celer nakrájíme na nudličky. Na pánvi nejprve za občasného míchání, osmažíme na oleji celer, až začne zlátnout, pak přisypeme rozdrobenou NIVU, kterou necháme rozpustit. Zapečená cuketa se sýrem Plech vytřeme olejem a česnekem. Cuketu a NIVU nastrouhá- me a smícháme. Přilijeme mléko, vajíčka, sůl, pepř a strouhan- ku. Vlijeme na plech a upečeme do růžova. Můžeme podávat s vařenými bramborami a hlávkovým salátem. Zapečená zelenina Máslem vymastíme pekáček a na něj naskládáme předvařené růžičky květáku, brokolici, plátky lilku a baby karotku. Zeleninu poklademe plátky česneku a pořádně zasypeme NIVOU. Zalijeme vejci rozšlehanými v mléce a zapečeme do zlatova. Špenátové palačinky Osmažíme nakrájenou cibuli, zasypeme hladkou moukou. Na cibulové jíšce rozpustíme špenátový protlak, přidáme prolisovaný česnek, sůl a krátce povaříme. Dále připravíme klasické palačinky, které plníme špenátem a kousky uzeného masa nebo uzeniny. Zabalené palačinky posypeme strouhanou NIVOU a krátce zapečeme. Plnená cuketa Cuketu rozkrojíme a vydlabeme, osolíme a vytřeme česnekem. Na osmaženou cibulku přidáme nakrájenou dužninu a plátky žampionů. Osolíme, opepříme, ochutíme provensálským kořením a podusíme. Do vychladlé směsi přidáme nudličky šunky, vejce a zahustíme strouhankou. Naplněné cukety upečeme, ke konci posypeme nastrouhanou NIVOU. Zapečené testoviny s kvetákem Polovinu uvařených těstovin dáme na plech vyložený pečícím papírem a vytřený máslem. Na těstoviny nasypeme květák, který jsme krátce povařili a nasekali. Posypeme hustě nastrouhaným sýrem NIVA, nahoru rozložíme zbytek těstovin. Zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně a upečeme. Lilkové závitky s Nivou Lilky nakrájíme na plátky, osolíme a necháme čtvrt hodiny odležet. Na olivovém oleji osmahneme pokrájené žampiony s česnekem, ochutíme bylinkami. Plátky lilků opečeme po obou stranách. Pak poklademe žampiony a nastrouhanou NIVOU, pevně svineme a zajistíme párátkem. Plnené žampiony Větší žampiony naplníme rozdrobenou NIVOU a přikryjeme tenkým plátkem ze syrové brambory (nebo anglické slaniny) Pečeme asi 15 minut, podáváme s bramborami nebo k pivu s chlebem nebo bylinkovými toasty. Jídla z brambor Zapečené brambory Brambory uvaříme ve slupce, rozšŹoucháme na větší kusy a rozložíme do vymaštěného pekáčku. Rozdrobenou NIVU smícháme se strouhaným eidamem, rozetřeným česnekem a kysanou smetanou. Brambory zalijeme směsí a upečeme. Zapečené brambory s kurecím masem Brambory uvaříme ve slupce, ochladíme a nakrájíme na plátky. Do vymaštěného pekáče uložíme vrstvu brambor, přidáme pečené kuřecí maso a zalijeme zahuštěnou šŹávou s osmah- nutou cibulkou. Zasypeme NIVOU. Opakujeme, poslední vrstvu tvoří brambory. Zalijeme smetanou a posypeme strouhaným eidamem, pečeme asi 40 minut. Brambory plnené NIVOU Brambory uvaříme ve slupce téměř do měkka, podélně je rozřízneme a vydlabeme. Vytřeme sádlem a česnekem, naplníme je směsí NIVY a pokrájené cibule, posypeme mletou paprikou a nakonec dáme plátek slaniny. Pečeme na sádlem vymazaném plechu v horké troubě. Při podávání můžeme ozdobit lžící kysané smetany. Bramboráky z trouby Syrové brambory nastrouháme nahrubo a smícháme s moukou a prolisovaným česnekem, mírně osolíme. Plech dobře vymažeme sádlem, lžící tvoříme placičky, které sypeme nastrouhanou nivu a ve vyhřáté troubě pečeme do růžova. Lucčina cmunda Houby nakrájíme na malé kousky a na másle se solí a kmínem podusíme. Oloupané brambory nastrouháme, přidáme houby, vejce a česnek utřený se solí, zahustíme moukou. Usmažíme bramboráčky a ještě horké vydatně sypeme sýrem NIVA. Testoviny Testoviny s cibulkou a redkvičkami Na oleji zpěníme drobně nakrájenou jarní cibulku, zaprášíme moukou, přidáme smetanu a masový vývar. Pak vmícháme rozdrobenou NIVU, hořčici a pepř. Po rozpuštění NIVY, přidáme nakrájené ředkvičky a uvařené těstoviny. V zapékací misce směs posypeme strouhankou smíchanou s nastrouha- nou NIVOU, poprášíme paprikou a zapečeme. Testoviny s brokolicí a NIVOU Brokolici krátce povaříme a pak orestujeme na pánvi s nakráje- ným česnekem. Přidáme nahrubo nastrouhanou NIVU a až se začne roztékat, zaprášíme hladkou moukou a zjemní- me smetanou. Podáváme s těstovinami, na talíři můžeme posypat NIVOU, eidamem nabo parmezánem. Testoviny s NIVOU a orechy NIVU rozmačkáme vidličkou, smícháme se smetanou a hřeje- me na slabém ohni až omáčka zhoustne. Přidáme ořechy posekané nadrobno a podle chuti opepříme. Omáčku smíchá- me s těstovinami a ozdobíme pažitkou. Zapečené testoviny s brokolicí Uvařené těstoviny dáme do zapékací mísy, přidáme krátce povařené růžičky brokolice, nakrájenou NIVU a šunku, rozšle- haná vejce, olivový olej , promícháme a zapečeme. Zapečené bramborové noky Bramborové noky (gnocchi) uvaříme, promastíme máslem, zasypeme směsí sýrů (NIVA, eidam, gouda) a krátce zapeče- me. Noky podáváme s italskou rajčatovou omáčkou nebo jsou vhodnou přílohou k dušeným masům. Omáčky Žatecká omáčka s NIVOU Na pánvi rozehřejeme rozdrobenou NIVU, přidáme na kolečka pokrájené olivy a na nudličky posekanou šunku, zalijeme smetanou a chvíli povaříme. Uvařené noky nebo těstoviny rozdělíme na jednotlivé porce, zalijeme omáčkou a posypeme nastrouhaným eidamem. Jemná omáčka s NIVOU Z másla a hladké mouky připravíme jíšku, kterou rozředíme mlékem a povaříme na bešamel. Přidáme nastrouhanou NIVU a necháme ji v omáčce rozpustit. Uvařené špagety polijeme omáčkou a ozdobíme lístky čerstvé bazalky. Pikantní omáčka Na osmaženou cibulku rozdrobíme NIVU a necháme ji rozpustit. Pak zalijeme mlékem nebo smetanou a povaříme. Přidáme nadrobno nakrájenou uzeninu, opepříme a dochutíme hořčicí. Před dokončením přidáme jemně nakrájený pórek. Omáčka se hodí nejen k těstovinám, ale výborně doplní i kuřecí steak. Studená omáčka s NIVOU NIVU nastrouháme a rozšleháme s kysanou smetanou a trochou majonézy. Omáčka je výborná k namáčení syrové zeleniny (mrkev, řapíkatý celer), slaného pečiva (chipsy, tyčinky), ale hodí se i k masu, např. kuřecím křidýlkům. Omáčka na bramborové noky Na orestované cibulce rozpustíme NIVU, přidáme česnek, oregano a zalijeme masovým vývarem. Pak přidáme zakysanou smetanu a necháme zhoustnout. Můžeme přidat zelenou nat, případně při servírování ještě zasypat sýrem. Slané pečivo Štrudl s NIVOU a špenátem Na oleji osmahneme cibulku, přidáme špenát a podusíme. Pak přidáme nastrouhanou NIVU, smetanu a dochutíme česnekem a solí. Listové těsto vyválíme na slabší placku., potřeme vychladlým špenátem a zabalíme jako štrůdl. Potřeme rozkvedlaným vejcem a upečeme dozlatova. Francouzský koláč Zpěníme cibulku, přidáme šunkový salám nakrájený na kostič- ky a žampiony. Rozválíme listové těsto, dáme na vymazaný plech a uděláme vyšší okraje. Směs rozprostřeme na těsto, osolíme, poprášíme kari kořením, posypeme strouhanou NIVOU a nakonec zalijeme 2 vejci rozšlehanými ve smetaně. Pečeme asi 20 až 30 minut ve vyhřáté troubě. Extrémní koláč S NIVOU 80 g studeného másla rychle zpracujeme s 175 g polohrubé mouky, lžičkou soli, žloutkem a 3 lžícemi ledové vody na hladké těsto. Zabalíme do fólie a nejmíň hodinu chladíme. Rozšleháme vejce se šlehačkou, osolíme, opepříme a nakonec přidáme rozmačkanou NIVU. Těsto vyválíme na tenké kolo, dáme do vymazané formy, potřeme sýrovou náplní a pečeme v předehřáté troubě dozlatova. Upírské taštičky Ze 300 g mouky, 2 vajec, soli a 5 lžíc vody vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu odpočinout. Na zpěněnou cibuli dáme pokrájené žampiony, mrkev, NIVU, petrželovou naŹ a žloutek. Ochutíme muškátem, solí a pepřem. Vyválené těsto rozkrájíme na čtverce, poklademe náplní a bílkem slepíme do taštiček. Ty vložíme asi na 10 minut do horkého vývaru, vyjme- me, hustě posypeme NIVOU, přelijeme máslem a zapečeme asi 15 minut. Podáváme s ostrým kečupem a červeným vínem. Šneky s NIVOU Ze 20 dkg hladké mouky, 8 dkg másla, 1/3 prášku do pečiva a 1/2 lţičky soli vypracujeme t ěsto. Pak jej rozválíme a potřeme náplní z 100 g másla a 140g NIVY. Stočíme do rolády a dáme do ledničky do druhého dne uležet. Nakrájíme na kolečka, potřeme vejcem, ozdobíme ořechem nebo paprikou a upečeme ve vyhřáté troubě . Nivové pirožky Těsto připravené z 1/2 kg hladké mouky, Hery, bílého jogurtu, vejce a špetky soli necháme v chladu odležet. Do nádivky rozmačkáme NIVU s kysanou smetanou a přidáme pokrájenou šunku. Těsto vyválíme a vykrájíme čtverečky nebo kolečka. Ty naplníme nádivkou, přeložíme a kraje spojíme. Potřeme vejcem, posypeme kmínem a upečeme. Listové tyčinky s NIVOU Listové těsto vyválíme, polovinu posypeme strouhanou NIVOU. Těsto složíme a vyválíme, postup opakujeme, dokud není těsto NIVOU dostatečně naplněné. Potom plát nakrájíme na proužky, které můžeme ještě ozdobně svinout. Potřeme vejcem, posype- me sýrem a upečeme dozlatova. Pikantní drobné pečivo 240 g mouky smícháme se stejným množstvím nastrouhané NIVY a 200 g másla (nebo Hery). Můžeme přidat pepř a mletou papriku. Těsto vyválíme vykrajujeme různé tvary, nebo na tenké proužky a tvoříme preclíčky, rohlíčky, kolečka a tyčinky. Potřeme žloutkem, posypeme kmínem, mákem nebo sýrem a pečeme ve středně teplé troubě do růžova. Rychlé chutovky z listového testa Listové těsto nakrájíme na plátky (nemusíme ho válet) na ně dáme kolečko rajčete, trochu italských bylinek, plátek NIVY a plátek eidamu a upečeme v troubě. ( Celý článek | Autor: Krysatec | Počet komentářů: 0 | Přidat komentář | ![]() ![]() |
|
Powered by phpRS. Sponsored by benghi.org