Dnešní datum: 18. 10. 2014   | Hlavní stránka | Seznam rubrik | Download | Weblinks |    
  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Seznam rubrik
Download
Weblinks
Ankety
TOP 15

RSS výstup
Rozšířené vyhledávání

  Seznam rubrikkulatý roh
mínus Astronomie
mínus Informace, komentáře
mínus Recepty na jídlo
mínus Schémata
mínus Udělej si sám
mínus UFO,technika,záhady
mínus Zajimavé články

  Vyhledáváníkulatý roh

Hledej
v článcích


Cyklistika UbytováníSamota ubytováníPenzion Jižní ČechyChaty Jindřichův HradecZarybněnostKunžakUbytování Česká KanadaUbytováníStrmilovChalupa Česká KanadaJižní Čechy chataKomorníkPenziony

téma * Recepty s Nivou
Vydáno dne 23. 01. 2011 (251 přečtení)

přišlo majlem

80 receptů s NIVOU
Ty recepty mi kdysi přišly majlem v pdf, konverze do txt ale jaksi nebyla
dokonalá takže si to opravte.



Pomazánky, saláty, chutovky

Smetanová NIVA
NIVU rozdrobíme nebo nastrouháme a pečlivě promícháme
s 30% smetanou. Milovníci pikantní chuti můžou přidat česnek.
Pomazánku můžete také použít k zapékání různých masových
nebo bramborových pokrmů.

Tvarohová pomazánka s NIVOU
Tvaroh ušleháme se smetanou do pěny. Postupně přimícháme
strouhanou nivu, můžeme přidat i sekané ořechy nebo zelené
natě. Pomazánkou můžeme plnit kapie nebo rajčata.

Sváteční pomazánka z NIVY
NIVU rozmačkáme nebo nastrouháme nahrubo. Uvařená vejce,
cibuli a nakládanou okurku nakrájíme nadrobno a všechno
spojíme majonézou.

Cesneková pomazánka s NIVOU
NIVU nastrouháme, dobře promícháme s pomazánkovým
máslem a česnekem. Mažeme na kolečka z rohlíků a zdobíme
zrnkem hroznu, rybízem nebo půlkou vlašského ořechu.

Houbová pomazánka s NIVOU
Očištěnou a nakrájenou hlívu nebo žampiony podusíme
na malém množství vody do měkka. Přidáme pokrájenou cibuli,
nastrouhanou NIVU, případně také tvaroh nebo kysanou
smetanu. Výborná je čerstvá i zaležená do druhého dne.

Celerová pomazánka s NIVOU
Celer nastrouháme na jemném struhadle a ihned zakapeme
citrónovou šŹávou, aby neztmavl. Potom utřeme máslo
s NIVOU, přidáme celer, mírně osolíme a promícháme.
Mažeme na krajíčky bílé veky a zdobíme plátkem rajčete nebo
sekanou petrželkou.

Nakládaná NIVA
Svaříme ocet s vodou, kořením a cukrem a do horkého nálevu
na 15 minut nasypeme pokrájené čerstvé houby a červenou
papriku. Do sklenice narovnáme na kostičky nakrájenou NIVU,
houby a papriku, přidáme olivy, cibuli, česnek a koření (bobko-
vý list, tymián, celý pepř, nové koření a feferonky) a zalijeme
olivovým olejem. Necháme 1-2 týdny uležet.

Plnený Hermelín
Hermelíny podélně rozkrojíme, vydlabeme měkké vnitřky. Ty
spolu s NIVOU nastrouháme, přidáme prolisovaný česnek,
posekané ořechy a promícháme. Naplníme misky z hermelínu,
slepíme a zabalíme do původního obalu. Necháme asi týden
uležet, krájíme na klínky a podáváme nejlépe k vínu nebo pivu.

Francouzská sýrová paštika
NIVU nastrouháme a rozpustíme ve vodní lázni. Do prochlad-
lého sýra zamícháme ušlehanou smetanu. Do menší formy
vložíme potravinovou fólii a rozetřeme sýrovou hmotu.
Po ztuhnutí krájíme na plátky a zdobíme šlehačkou a ořechy.

Plnené toasty s NIVOU
Krajíc celozrného toastového chleba poklademe plátky NIVY,
několika tenkými kolečky pórku a oliv, přiklopíme druhým
krajícem chleba a zapečeme v toastovači. Před podáváním
můžeme teplé toasty ještě posypat strouhaným sýrem.

Mnamka z NIVY
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli a opečeme na ní
kolečka nakrájené klobásky. Pak přisypeme rozdrobenou
NIVU, kterou necháme rozpustit. Nakonec přidáme smetanový
jogurt a celé dochutíme pepřem, majoránkou a kari. Podáváme
nejlépe s čerstvým chlebem a vínem.

Rajčata s NIVOU
Rajčata nakrájíme a zalijeme marinádou z oleje, česneku a
bazalky. Pak bohatě posypeme rozdrobenou NIVOU, ozdobíme
čerstvou bazalkou nebo jinou zelenou natí. Podáváme k nasu-
cho opečeným toastům nebo čerstvému chlebu s máslem.

Presnídávkový salát
Rajče, okurku a kapii nakrájíme spolu se šunkou a NIVOU,
přidáme sterilovanou kukuřici a kysanou smetanu, lehce
promícháme a dochutíme citronem, cukrem a solí. Podáváme
na listovém salátu, můžeme posypat strouhaným sýrem nebo
zelenou natí.

Bramborový salát s NIVOU
Ve slupce uvařené brambory nakrájíme na kostky, přidáme
k nim kostičky nakrájené NIVY, drobně posekanou cibuli
a promícháme. V bílém jogurtu rozšleháme sůl, cukr, olej, ocet,
lžičku hořčice a pepř a nalijeme na brambory. Promícháme
a necháme v chladu odležet.

Salát s jogurtovým dresinkem
Do jogurtu zamícháme kostičky NIVY, česnek a koření nebo
bylinky podle chuti, necháme půl hodiny zaležet. Okurky,
rajčta, mrkev a papriku nakrájíme a zalijeme dresinkem. Salát
podáváme s tmavým pečivem.


Polévky

Česnečka s nivovými krutony
Z vývaru uvaříme česnekovou polévku, do které přidáme
na nudličky nakrájené uzené maso, pórek a vejce. Chléb
nakrájíme na čtverečky, které posypeme NIVOU a zapečeme
ve vyhřáté troubě. Krutony vkládáme do polévky těsně před
podáváním.

Nivová polévka
Dáme vařit oloupané nakrájené brambory a posekanou cibuli.
Když jsou brambory měkké, vsypeme do polévky nastrouha-
nou NIVU a přidáme smetanu. Necháme přejít varem, osolíme,
opepříme a podáváme sypané sekanou pažitkou.

Smetanová česnečka
Nahrubo postrouhanou mrkev a celer, nasekanou cibuli a
kolečka klobásy orestujeme na oleji s máslem. Přidáme drobně
pokrájené brambory, zalijeme vývarem a vaříme 15 minut,
přidáme česnek a vaříme ještě 5 minut. Pak vlijeme směs
sladké a zakysané smetany a vejce. Necháme už jen přejít
varem. Na talíři sypeme nastrouhanou NIVOU.


Ryby

Pečený pstruh na slanine s NIVOU
Vnitřek ryby osolíme a opepříme, můžeme použít také citron
nebo česnek, posypeme petrželkou a vložíme plátky NIVY
a slaniny a zajistíme párátkem. Rybu obalíme ve slanině.
Na mírném plameni rybu z obou stran opečeme (asi 10 minut),
při pečení můžeme zatížit pokličkou. Podáváme s citronem,
hrudkami bylinkového másla a petrželkou.

Zapečená ryba se žampiony
Plátky rybího filé poklademe do vymaštěné zapékací misky
Osolíme, opepříme, zakapeme citronem a poklademe plátky
žampionů. Nakonec posypeme směsí strouhanky a rozdrobené
NIVY. Pečeme dokud sýr na povrchu nezrůžoví.

Rybí sousta se sýrovou marinádou
Marinádu vytvoříme z rozmačkané NIVY, bílého jogurtu,
zakysané smetany, nasekaných sterilovaných cibulek a žampi-
onů. Kousky pečené ryby (lososa nebo tresky) rozložíme
na talíř, přidáme listy hlávkového salátu, zalijeme marinádou a
ozdobíme čerstvým koprem nebo petrželkou.

Zapečené filé s NIVOU
Filé osolíme, ochutíme kořením nebo čerstvými bylinkami
a poklademe plátky NIVY. Pečeme až se sýr roztaví. Můžeme
podlít bílým vínem nebo zeleninovým vývarem.

Rybí kousky s NIVOU
Kousky filé zakapeme citrónovou šŹávou a necháme odležet.
Pak je obalíme v mouce a opečeme. Podusíme cibuli, přidáme
kukuřici, pokrájená rajčata, kousky filé, promícháme a dochutí-
me. Na talíři sypeme kostičkami NIVY.

Masitá jídla

Špikovaná panenka s omáčkou z NIVY
Panenku protkneme rozkrojeným pórkem, osolíme a opepříme.
Na oleji pomalu opečeme ze všech stran. V rendlíku rozpustí-
me nastrouhanou NIVU a zalijeme ji kuřecím vývarem.
Pak vmícháme smetanu a povaříme do zhoustnutí. Přidáme
posekané a orestované vlašské ořechy. Panenku nakrájíme
na plátky a přelijeme omáčkou.

Kurecí medailonky v testíčku z NIVY
Z nastrouhané NIVY, mouky, vejce, mléka připravíme těstíčko,
které dochutíme česnekem a pepřem. Z kuřecího masa
nakrájíme malé medailónky, lehce naklepeme a v těstíčku
necháme 2-3 hodiny proležet. Potom smažíme z každé strany
a podáváme nejlépe s bramborovou kaší a salátem.

Kurecí rízky s NIVOU a česnekem
Vymaštěný pekáček vyložíme plátky syrových brambor, které
mírně osolíme. Na ně dáme kuřecí řízky, které posypeme
plátky česneku, přikryjeme pórkem nakrájeným na kolečka
a zapékáme asi 1/2 hodiny. Pak přidáme nastrouhanou NIVU,
zalijeme smetanou a dopékáme dokud se NIVA nerozpustí.

Kurecí roláda
Kuřecí řízky naklepeme a klademe na alobal mírně přes sebe.
Osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na maso dáme kolečka
šunkového salámu, rozmačkanou NIVU a nakládanou červe-
nou papriku. Roládu zabalíme a upečeme v troubě do měkka

Kotlety v kabátku z NIVY
NIVU nastrouháme a smícháme s máslem. Pak přidáme
smetanu, cibuli, citrónovou šŹávu, pepř a worcester. Kotlety
naklepeme, potřeme sýrovou směsí a necháme uležet.
Na pánvi opečeme po obou stranách do měkka.

Tortilla po pardubicku
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a naložíme na 20 minut
do oleje, soli a koření. Na pánvičce maso krátce orestujeme,
přidáme cibulku a nakrájené žampiony a chvíli podusíme ve
vlastní šťávě. Pak přidáme fazole, kečup a NIVU a necháme
prohřát. Směsí potřeme předem nahřáté tortilly a servírujeme
se zeleninovou oblohou.

Kurecí závitky s prekvapením
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
Pak poklademe šunkou, hermelínem, NIVOU a mandlemi.
Stočíme, spíchneme jehlou a posypeme oreganem. Na másle
závitky opečeme a potom dusíme do měkka. Výpek zaprášíme
moukou, přidáme máslo, dijonskou hořčici a oregano. Nakonec
zalijeme smetanou.

Čínské nudle s kurecími prsíčky
Kuřecí prsíčka s kostí i kůží osolíme, posypeme sekanou
saturejkou a upečeme na olivovém oleji. Papriku, brokolici,
mrkev spolu se šunkou drobně pokrájíme, orestujeme a smí-
cháme s uvařenými čínskými nudlemi. Dochutíme sójovou
omáčkou a nastrouhanou nivou. Prsíčka servírujeme na hnízdě
ze zeleninových nudlí.

Balíčky s prekvapením
Z alobalu uděláme misky, které vymažeme olejem. Na dno
dáme pokrájenou cibuli, plátky brambor, plátek naklepaného
masa (kuřecího nebo vepřového), kolečka klobásy, kousky
NIVY a červenou sterilovanou papriku. Vše co nejlépe uzavře-
me a pečeme asi 40 minut.

Sekaná pečene plnená NIVOU
Z mletého masa připravíme směs na sekanou, můžeme přidat
rajčatový protlak. Smícháme nastrouhanou NIVU s vejcem,
mlékem, kouskem másla a zahustíme strouhankou. Na fólii
vytvoříme plát z mletého masa, na něj rozprostřeme náplň
s NIVOU a svineme. Za občasného podlití upečeme do růžova.

Kurecí kapsa se špenátem a NIVOU
Kuřecí maso naklepeme, poklademe listovým špenátem
orestovaným na česneku a rozdrobenou NIVOU. Přeložíme,
okraje sepneme párátkem. Můžeme obalit v trojobalu a osmažit
nebo opéct na přírodní způsob.

Závitky s NIVOU
Hovězí nebo vepřové plátky naklepeme a po obou stranách
opepříme, ale nesolíme. Posypeme nakrájenou cibulí a NIVOU.
Pak je dobře zabalíme a zavážeme nití, aby nám sýr nevytekl.
Do menšího pekáčku dáme olej a nakrájenou cibuli a na ní
položíme závitky. V troubě upečeme do poloměkka, pak šŹávu
zahustíme moukou, dochutíme hořčicí a vorčestrem a dodusí-
me. Na talíři sypeme rozdrobenou NIVOU.

Steaky zapečené NIVOU
Z hořčice, sójové omáčky a koření připravíme marinádu,
ve které necháme steaky přes noc marinovat. NIVU nastrou-
háme nahrubo, přidáme nakrájený pórek, šunku a kapii. Steak
z obou stran opečeme na rozpálené pánvi, pak lehce podlije-
me, poklademe kolečky cibule a směsí s NIVOU a pod poklič-
kou nebo na grilu zapečeme.

Králík s NIVOU
Porce králíka osolíme, opepříme, potřeme česnekem a obalíme
v mouce. Pak je zprudka opečeme na oleji a odložíme. V oleji
rozpustíme nakrájenou slaninu, osmahneme nasekanou
cibulku, přidáme králíka, trochu rajského protlaku, podlijeme
vývarem a bílým vínem. Asi 20 minut dusíme, pak zasypeme
strouhanou NIVOU, kterou necháme v omáčce rozpustit.

Veprové soté se sýrem
Maso nakrájíme na nudličky, okořeníme a naložíme do oleje
(nejméně na 1 hodinu, nejlépe den předem). Na pánvi orestu-
jeme naložené maso, zalijeme smetanou, přidáme nastrouha-
nou NIVU, eidam a balkánský sýr. Sýry necháme v soté
rozpustit a potom podáváme, nejlépe s těstovinami.

Smažená jídla

Krutí placičky s NIVOU
Do mletého krůtího masa vmícháme nivu a opepříme.
Vytvarujeme placičky a obalujeme je v trojobalu. Smažíme
dozlatova, podáváme za tepla s bramborovou kaší a salátem
nebo za studena s chlebem a zeleninou.

Sýrové kuličky
NIVU nastrouháme nahrubo a Eidam najemno, přidáme žloutky,
hladkou mouku a nakonec přidáme sníh z bílků. Lžičkou
vykrajujeme kuličky a smažíme v dostatečném množství oleje.
Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem

Nivové karbanátky
NIVU nastrouháme spolu s asi čtvrtinovým množstvím droždí.
Přidáme vejce, ochutíme česnekem a podle potřeby zahustíme
strouhankou. Utvoříme placičky, které osmažíme v oleji. Podá-
váme se zeleninovým salátem, případně bramborovou kaší.

Smažený kapustový závitek
Kapustové listy spaříme v osolené vařící vodě a odkrojíme
tvrdá žebra. Na každý list položíme hranolek NIVY, okraje
přehneme dovnitř a dobře zavineme. Obalujeme v trojobalu
a zvolna smažíme na olej. Podáváme s bramborovou kaší.

Placičky ze špaget
Vychladlé špagety pokrájíme, přidáme nastrouhanou NIVU,
eidam, vejce a pepř. Usmažíme placičky, které podáváme
se salátem nebo s pikantní masovou směsí, zasypané sýrem.
NIVA v pivním testíčku
Špalíčky NIVY zabalíme do plátků slaniny a obalíme v těstíčku
z vajec, piva a mouky. Na pánvi osmažíme dozlatova.

Zeleninová a houbová jídla

Zapečená hlíva
Na vymazaný pekáč rozložíme tenká kolečka cibule. Pak
poklademe hlívou, posypeme sekanou šunkou nebo jinou
uzeninou, přidáme nastrouhanou NIVU a nakonec přelijeme
smetanou na šlehání. Upečeme do zlatova.

Zapečená brokolice
Pekáč vyložíme slaninou, poklademe kroužky cibule, plátky
brambor, osolíme a opepříme. Přidáme růžičky brokolice,
posypeme kmínem a rozdrobenou NIVOU. Přidáme další
vrstvu cibule a brambor, pokapeme olejem a jemně posypeme
paprikou. Upečeme do měkka, zalijeme vejci rozšlehanými
v mléce a dopečeme do růžova.

Celerové nudličky s NIVOU
Celer oloupeme, omyjeme, rozkrojíme a v osolené vodě
vaříme do měkka, pak celer vyjmeme a necháme vychladnout.
Celer nakrájíme na nudličky. Na pánvi nejprve za občasného
míchání, osmažíme na oleji celer, až začne zlátnout, pak
přisypeme rozdrobenou NIVU, kterou necháme rozpustit.

Zapečená cuketa se sýrem
Plech vytřeme olejem a česnekem. Cuketu a NIVU nastrouhá-
me a smícháme. Přilijeme mléko, vajíčka, sůl, pepř a strouhan-
ku. Vlijeme na plech a upečeme do růžova. Můžeme podávat
s vařenými bramborami a hlávkovým salátem.

Zapečená zelenina
Máslem vymastíme pekáček a na něj naskládáme předvařené
růžičky květáku, brokolici, plátky lilku a baby karotku. Zeleninu
poklademe plátky česneku a pořádně zasypeme NIVOU.
Zalijeme vejci rozšlehanými v mléce a zapečeme do zlatova.


Špenátové palačinky
Osmažíme nakrájenou cibuli, zasypeme hladkou moukou.
Na cibulové jíšce rozpustíme špenátový protlak, přidáme
prolisovaný česnek, sůl a krátce povaříme. Dále připravíme
klasické palačinky, které plníme špenátem a kousky uzeného
masa nebo uzeniny. Zabalené palačinky posypeme strouhanou
NIVOU a krátce zapečeme.

Plnená cuketa
Cuketu rozkrojíme a vydlabeme, osolíme a vytřeme česnekem.
Na osmaženou cibulku přidáme nakrájenou dužninu a plátky
žampionů. Osolíme, opepříme, ochutíme provensálským
kořením a podusíme. Do vychladlé směsi přidáme nudličky
šunky, vejce a zahustíme strouhankou. Naplněné cukety
upečeme, ke konci posypeme nastrouhanou NIVOU.

Zapečené testoviny s kvetákem
Polovinu uvařených těstovin dáme na plech vyložený pečícím
papírem a vytřený máslem. Na těstoviny nasypeme květák,
který jsme krátce povařili a nasekali. Posypeme hustě
nastrouhaným sýrem NIVA, nahoru rozložíme zbytek těstovin.
Zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně a upečeme.

Lilkové závitky s Nivou
Lilky nakrájíme na plátky, osolíme a necháme čtvrt hodiny
odležet. Na olivovém oleji osmahneme pokrájené žampiony s
česnekem, ochutíme bylinkami. Plátky lilků opečeme po obou
stranách. Pak poklademe žampiony a nastrouhanou NIVOU,
pevně svineme a zajistíme párátkem.

Plnené žampiony
Větší žampiony naplníme rozdrobenou NIVOU a přikryjeme
tenkým plátkem ze syrové brambory (nebo anglické slaniny)
Pečeme asi 15 minut, podáváme s bramborami nebo k pivu
s chlebem nebo bylinkovými toasty.


Jídla z brambor

Zapečené brambory
Brambory uvaříme ve slupce, rozšŹoucháme na větší kusy
a rozložíme do vymaštěného pekáčku. Rozdrobenou NIVU
smícháme se strouhaným eidamem, rozetřeným česnekem
a kysanou smetanou. Brambory zalijeme směsí a upečeme.

Zapečené brambory s kurecím masem
Brambory uvaříme ve slupce, ochladíme a nakrájíme na plátky.
Do vymaštěného pekáče uložíme vrstvu brambor, přidáme
pečené kuřecí maso a zalijeme zahuštěnou šŹávou s osmah-
nutou cibulkou. Zasypeme NIVOU. Opakujeme, poslední vrstvu
tvoří brambory. Zalijeme smetanou a posypeme strouhaným
eidamem, pečeme asi 40 minut.

Brambory plnené NIVOU
Brambory uvaříme ve slupce téměř do měkka, podélně je
rozřízneme a vydlabeme. Vytřeme sádlem a česnekem,
naplníme je směsí NIVY a pokrájené cibule, posypeme mletou
paprikou a nakonec dáme plátek slaniny. Pečeme na sádlem
vymazaném plechu v horké troubě. Při podávání můžeme
ozdobit lžící kysané smetany.

Bramboráky z trouby
Syrové brambory nastrouháme nahrubo a smícháme s moukou
a prolisovaným česnekem, mírně osolíme. Plech dobře
vymažeme sádlem, lžící tvoříme placičky, které sypeme
nastrouhanou nivu a ve vyhřáté troubě pečeme do růžova.

Lucčina cmunda
Houby nakrájíme na malé kousky a na másle se solí a kmínem
podusíme. Oloupané brambory nastrouháme, přidáme houby,
vejce a česnek utřený se solí, zahustíme moukou. Usmažíme
bramboráčky a ještě horké vydatně sypeme sýrem NIVA.

Testoviny

Testoviny s cibulkou a redkvičkami
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou jarní cibulku, zaprášíme
moukou, přidáme smetanu a masový vývar. Pak vmícháme
rozdrobenou NIVU, hořčici a pepř. Po rozpuštění NIVY,
přidáme nakrájené ředkvičky a uvařené těstoviny. V zapékací
misce směs posypeme strouhankou smíchanou s nastrouha-
nou NIVOU, poprášíme paprikou a zapečeme.

Testoviny s brokolicí a NIVOU
Brokolici krátce povaříme a pak orestujeme na pánvi s nakráje-
ným česnekem. Přidáme nahrubo nastrouhanou NIVU
a až se začne roztékat, zaprášíme hladkou moukou a zjemní-
me smetanou. Podáváme s těstovinami, na talíři můžeme
posypat NIVOU, eidamem nabo parmezánem.

Testoviny s NIVOU a orechy
NIVU rozmačkáme vidličkou, smícháme se smetanou a hřeje-
me na slabém ohni až omáčka zhoustne. Přidáme ořechy
posekané nadrobno a podle chuti opepříme. Omáčku smíchá-
me s těstovinami a ozdobíme pažitkou.

Zapečené testoviny s brokolicí
Uvařené těstoviny dáme do zapékací mísy, přidáme krátce
povařené růžičky brokolice, nakrájenou NIVU a šunku, rozšle-
haná vejce, olivový olej , promícháme a zapečeme.

Zapečené bramborové noky
Bramborové noky (gnocchi) uvaříme, promastíme máslem,
zasypeme směsí sýrů (NIVA, eidam, gouda) a krátce zapeče-
me. Noky podáváme s italskou rajčatovou omáčkou nebo jsou
vhodnou přílohou k dušeným masům.

Omáčky

Žatecká omáčka s NIVOU
Na pánvi rozehřejeme rozdrobenou NIVU, přidáme na kolečka
pokrájené olivy a na nudličky posekanou šunku, zalijeme
smetanou a chvíli povaříme. Uvařené noky nebo těstoviny
rozdělíme na jednotlivé porce, zalijeme omáčkou a posypeme
nastrouhaným eidamem.

Jemná omáčka s NIVOU
Z másla a hladké mouky připravíme jíšku, kterou rozředíme
mlékem a povaříme na bešamel. Přidáme nastrouhanou NIVU
a necháme ji v omáčce rozpustit. Uvařené špagety polijeme
omáčkou a ozdobíme lístky čerstvé bazalky.

Pikantní omáčka
Na osmaženou cibulku rozdrobíme NIVU a necháme ji
rozpustit. Pak zalijeme mlékem nebo smetanou a povaříme.
Přidáme nadrobno nakrájenou uzeninu, opepříme a dochutíme
hořčicí. Před dokončením přidáme jemně nakrájený pórek.
Omáčka se hodí nejen k těstovinám, ale výborně doplní
i kuřecí steak.

Studená omáčka s NIVOU
NIVU nastrouháme a rozšleháme s kysanou smetanou
a trochou majonézy. Omáčka je výborná k namáčení syrové
zeleniny (mrkev, řapíkatý celer), slaného pečiva (chipsy,
tyčinky), ale hodí se i k masu, např. kuřecím křidýlkům.

Omáčka na bramborové noky
Na orestované cibulce rozpustíme NIVU, přidáme česnek,
oregano a zalijeme masovým vývarem. Pak přidáme
zakysanou smetanu a necháme zhoustnout. Můžeme přidat
zelenou nat, případně při servírování ještě zasypat sýrem.


Slané pečivo

Štrudl s NIVOU a špenátem
Na oleji osmahneme cibulku, přidáme špenát a podusíme.
Pak přidáme nastrouhanou NIVU, smetanu a dochutíme
česnekem a solí. Listové těsto vyválíme na slabší placku.,
potřeme vychladlým špenátem a zabalíme jako štrůdl. Potřeme
rozkvedlaným vejcem a upečeme dozlatova.

Francouzský koláč
Zpěníme cibulku, přidáme šunkový salám nakrájený na kostič-
ky a žampiony. Rozválíme listové těsto, dáme na vymazaný
plech a uděláme vyšší okraje. Směs rozprostřeme na těsto,
osolíme, poprášíme kari kořením, posypeme strouhanou
NIVOU a nakonec zalijeme 2 vejci rozšlehanými ve smetaně.
Pečeme asi 20 až 30 minut ve vyhřáté troubě.

Extrémní koláč S NIVOU
80 g studeného másla rychle zpracujeme s 175 g polohrubé
mouky, lžičkou soli, žloutkem a 3 lžícemi ledové vody na
hladké těsto. Zabalíme do fólie a nejmíň hodinu chladíme.
Rozšleháme vejce se šlehačkou, osolíme, opepříme a nakonec
přidáme rozmačkanou NIVU. Těsto vyválíme na tenké kolo,
dáme do vymazané formy, potřeme sýrovou náplní a pečeme
v předehřáté troubě dozlatova.

Upírské taštičky
Ze 300 g mouky, 2 vajec, soli a 5 lžíc vody vypracujeme těsto,
které necháme asi hodinu odpočinout. Na zpěněnou cibuli
dáme pokrájené žampiony, mrkev, NIVU, petrželovou naŹ a
žloutek. Ochutíme muškátem, solí a pepřem. Vyválené těsto
rozkrájíme na čtverce, poklademe náplní a bílkem slepíme do
taštiček. Ty vložíme asi na 10 minut do horkého vývaru, vyjme-
me, hustě posypeme NIVOU, přelijeme máslem a zapečeme
asi 15 minut. Podáváme s ostrým kečupem a červeným vínem.

Šneky s NIVOU
Ze 20 dkg hladké mouky, 8 dkg másla, 1/3 prášku do pečiva
a 1/2 lţičky soli vypracujeme t ěsto. Pak jej rozválíme a potřeme
náplní z 100 g másla a 140g NIVY. Stočíme do rolády a dáme
do ledničky do druhého dne uležet. Nakrájíme na kolečka,
potřeme vejcem, ozdobíme ořechem nebo paprikou a upečeme
ve vyhřáté troubě .

Nivové pirožky
Těsto připravené z 1/2 kg hladké mouky, Hery, bílého jogurtu,
vejce a špetky soli necháme v chladu odležet. Do nádivky
rozmačkáme NIVU s kysanou smetanou a přidáme pokrájenou
šunku. Těsto vyválíme a vykrájíme čtverečky nebo kolečka. Ty
naplníme nádivkou, přeložíme a kraje spojíme. Potřeme
vejcem, posypeme kmínem a upečeme.

Listové tyčinky s NIVOU
Listové těsto vyválíme, polovinu posypeme strouhanou NIVOU.
Těsto složíme a vyválíme, postup opakujeme, dokud není těsto
NIVOU dostatečně naplněné. Potom plát nakrájíme na proužky,
které můžeme ještě ozdobně svinout. Potřeme vejcem, posype-
me sýrem a upečeme dozlatova.

Pikantní drobné pečivo
240 g mouky smícháme se stejným množstvím nastrouhané
NIVY a 200 g másla (nebo Hery). Můžeme přidat pepř a mletou
papriku. Těsto vyválíme vykrajujeme různé tvary, nebo
na tenké proužky a tvoříme preclíčky, rohlíčky, kolečka a tyčinky.
Potřeme žloutkem, posypeme kmínem, mákem nebo sýrem
a pečeme ve středně teplé troubě do růžova.
Rychlé chutovky z listového testa
Listové těsto nakrájíme na plátky (nemusíme ho válet) na ně
dáme kolečko rajčete, trochu italských bylinek, plátek NIVY
a plátek eidamu a upečeme v troubě.



[Akt. známka: 1,00] 1 2 3 4 5

( Celý článek | Autor: Krysatec | Počet komentářů: 0 | Přidat komentář | Informační e-mailVytisknout článek )

  Původní webkulatý roh

Původní Web

  Kalendářkulatý roh
<<  Říjen  >>
PoÚtStČtSoNe
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31   

  Brno ONLINEkulatý roh
Brno-Malinovského nám.

Powered by phpRS. Sponsored by benghi.org