Hlavní menu |  |
Seznam rubrik |  |
Vyhledávání |  |
|
Jak vyrobit sýr
Vydáno dne 26. 11. 2011 (283 přečtení)
Josef2 (to poslal, né že se tak jmenuje ten sýr!)
Ale vrátím se k sýru, který se mi opravdu vždy podařil. Jedná se o měkký pomazánkový sýr, vyrábím ho takto:
Vezmu velký hrnec asi tak 5 litrú, naleju do něj púl litru vody a nechám varem vysterilizovat i s pokličkou. Po 10-15 min varu vodu vyleju, zvenku ho trochu ochladím a naliju do něj 3 litry mléka z automaru, ohřeju ho na 32-35 oC takže je na ochutnání vlažné. Do mléka dúkladně rozmíchám 500gr bílý smetanový jogurt a 250gr zakysanou smetanu. Mléko zakryju pokličkou a ponechám přez noc na kuchyňské lince. Dopoledne zvednu teplotu mléka na 32-35 oC a do mléka přidám tak třičtvrtě kávové lžičky syřidla a dúkladně asi tak 3 minuty zamíchám. Potom ponechám mléko 3 hodiny stát. Po třech hodinách vysířené (má konzistenci jako pevný jogurt) mléko rozmíchám. Na plastový kýblík anebo velký hrnec položím bílé plátno a do plátna vysířené mléko naleju a nechám přes plátenko odkapat syrovátku - nadzvednu 4 konce látky, vzájemně je svážu tak aby sýr byl v jakémsi pyli, pod uzly prostrčím vařečku a látku se sýrem nechám odkapat do hrnce. Po odkapání asi tak 1 litr sýra z plátna vyberu. Má konzistenci pomazánkového másla. Rozmíchám do něj súl - množství podle chuti. Do části sýra jsem rozmíchal čestvý (v Kauflu zkoupený) horkou vodou propláchnutý a najemno nasekaný kopr, do druhé části sýra najemno naškrábaný česnek. Pak je vhodné dát sýry do kelímkú, uzavřít a dát do chladničky. Sýr se do druhého dne odleží, chuť kopru i česneku se zvýrazní a je možné jej dál doladit solí. Chystám se příště do sýru rozmíchat šunku, osmahnuté žampióny nebo křen. Nevím jakou má takto vyrobený sýr trvanlivost neboť se vždy sní podtatně dřív než se múže ,,teoreticky,,pokazit.
Syrovátku, která ze sýra odkape nevylévám, ale dám ji v hrnci znovu na plotnu a proženu ji varem (míchám ji aby se nepřipálila). Po převaření postavím hrnec do studené vody, ochladím syrovátku a znova ji proliju přes již jednou použité plátno a nechám překapat. Sýr který nám v plátnu zústane tentokrát (bude ho málo, jen hrstka) se jmenuje Ricotta a používá se na výtobu ppizzy. Já ho rozmíchám s vajíčkem, přidám súl, česnek, v kontaktním grilu projedu krajíc chleba, tuhle směs na něj rozetřu přidám kousek šunky nebo salámu a plácnu ho namazanou stranou na pánev do rozpáleného oleje. Osmahnout a posypat zeleninou, okurka rajčátko a tak dál co vás jen napadne.
Možná to vypadá složitě....ale to jen pro poprvé, pak už je to legrace a za tu pochoutku to stojí. Mimochodem i ten sýr pokud se dá na kajíc chleba, který právě prošel kontaktním grilem chutná líp....
Jaro jestli chceš klidně to hoď mezi recepty.
( Celý článek | Autor: Krysatec |
Počet komentářů: 7 |
Přidat komentář |
 )
|
Původní web |  |
Kalendář |  |
Brno ONLINE |  |
|