Dnešní datum: 18. 10. 2014   | Hlavní stránka | Seznam rubrik | Download | Weblinks |    
  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Seznam rubrik
Download
Weblinks
Ankety
TOP 15

RSS výstup
Rozšířené vyhledávání

  Seznam rubrikkulatý roh
mínus Astronomie
mínus Informace, komentáře
mínus Recepty na jídlo
mínus Schémata
mínus Udělej si sám
mínus UFO,technika,záhady
mínus Zajimavé články

  Vyhledáváníkulatý roh

Hledej
v článcích


Cyklistika UbytováníSamota ubytováníPenzion Jižní ČechyChaty Jindřichův HradecZarybněnostKunžakUbytování Česká KanadaUbytováníStrmilovChalupa Česká KanadaJižní Čechy chataKomorníkPenziony

téma * Výroba sýra
Vydáno dne 05. 07. 2012 (355 přečtení)

poslal Josef2

Novy1 Tvrdý sýr:
Při výrobě tvrdého sýra jsem se vždy držel postupu ve kterém se pravilo, že mléko před přimícháním sýřidla má být vlažné. Mám skušenost, že naopak mléko musí být natolik teplé aby v něm po vysíření člověk ještě udržel ruce. Výhoda tohoto postupu spočívá v tom, že po rozmíchání (naharfování) sýřeniny se velmi rychle utvoří hrouda sýra (asi tak tři pomalé prúchody rukama v hrnci) a tu potom pomalým mačkáním perfektně zbavíme syrovátky (pokud se to udělá kvalitně, dále už není zapotřebí hroudu zavěšenou v látce někde nechávat odkapat). Potom hroudu vzniklou ze šesti litrú mléka ofafrně namačkám do tlustostěnného krýglu od piva a nechám trochu schladnout. Pak ji stačí oběhnout příborovým nožem, opatrně vyjmout. Vzniklý, docela rovnoměrný tvar sýra se dá pohodlně naporcovat a na talíři i na chlebu vypadá kultúrně. Mimochodem skusili jste někdy na kousek takovéhoto sýra namísto soli nanést trochu čerstvého jarního medu obohaceného špetkou skořice nebo kakaa, pár borúvek anebo brusinek?
No já vím, předsudky jsou sviňa, ale člověk se musí i trochu přemáhat.

Měkký sýr:
Postup výroby sýra (mléko,jogurt,kyselá smetana..) je stejný.
Sýr1
- Ve finále jsem použil kuchyňský strojek (plastová prúhledná nádoba, motor nahoře, v nádobě na osce čtyři nože). Do strojku jsem hodil hrst nakrájeného mnou vyrobeného tvrdého sýra. Čtyři nože z toho obratem vyrobily kousíčky o maximální velikosti asi tak 3-4 mm. Tuto nasekanou drť jsem rozmíchal do měkkého sýra. Po dosolení vznikne přesně to co je obchodně označováno jako ,,cottage sýr,, (bývá dost drahý a je velice dobrý). Samozřejmě dá se po nátěru dochucovat a ozdobit bylinkama a vúbec co zahrada dá (o tom se Lídlu ani nezdá).
Sýr2
-do zmíněného strojku jsem dal obsah krabičky ,,pepřenek,,(kyselá ryba dochucená paprikou a pepřem) a pořádně jsem to noži projel.
Získanou drť jsem rozmíchal se sýrem. Výslednou chuť doladíte poměrem množství sýra a pepřenek. Púvodně z mé strany šlo jen o experiment.... co to udělá...ale po degustaci jsem usoudil, že mám perfektní pomazánku na jednohubky anebo chlebíčky k letnímu podvečernímu posezení u piva.
Máte hlad ?


[Akt. známka: 5,00] 1 2 3 4 5

( Celý článek | Autor: Krysatec | Počet komentářů: 9 | Přidat komentář | Informační e-mailVytisknout článek )

  Původní webkulatý roh

Původní Web

  Kalendářkulatý roh
<<  Říjen  >>
PoÚtStČtSoNe
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31   

  Brno ONLINEkulatý roh
Brno-Malinovského nám.

Powered by phpRS. Sponsored by benghi.org