|
![]() ![]() Vydáno dne 26. 09. 2004 (354 přečtení) Následující recepty byly posbírány na různých místech, pročež některé jsou s diakritikou , jiné bez a za gramatické chyby odpovídá autor receptu nikoli já. PIZZA Na testo 40 dkg hladke mouky 15 g drozdi 3 lzice oleje mleko (dle potreby - asi 1/4 l), sul -------- Napn (dle fantasie)-napr. 30 dkg rajcat 1 cibule 2 papriky 25 dkg sunky nebo salamu 20 tvrdeho syru kecup, bazalka, oregano, sul ,pepr -------------------- -Do mouky rozdrobime drozdi,prilijeme olej, sul a vlaznym mlekem zadelame testo (aby nebylo moc tuhe, spis naopak). -Chvilku nechame vykynout -Pak rozvalime nebo jen natahneme na vymazany plech (na plechu okraje testa povytahneme trochu do vyse). -Natreme kecupem, rozkrajenou cibuli, paprikami, rajcaty, salamem, a posypeme nastrouhanym trvdym syrem -Nakonec osolime, opeprime a ochutime bazalkou (muzeme i oreganem) -Dame do dobre vyhrate trouby a po chvilce teplotu zmirnime a dopeceme pomaleji. -------------------- Dodatek - dobra je i s naplni- rybicky, kecup,rajcata (popr.papriky),cibule, sul, bazalka. ==== Konec zpravy cislo 46637 pro JIDLO od CZ8ERA ==== BROKOLICE 1 brokolice 4 platky sunky 4 platky tvrdeho syra (nebo tvr. uzeneho syra) 2 lzice masla sul, pepr ------------ - Omytou brokolici uvarime do polomekka v osolene vode. - Uvarenou rozdelime na 4 dily a dame do maslem vymazaneho pekacku (nebo zap. misky) - Na kazdou porci dame platek sunky a syra, osolime, opeprime. Pokapeme maslem. - Ve vyhrate troube zapeceme (muzeme i porce zalit rozslehanym vejcem v kapce mleka) - Kdyz povrch syra zcervena , pokrm servirujeme Muzeme podavat s bagetou, nebo jako hlavni jidlo s bramborem -------------------------------------------------------------------- Rada:nez budeme brokolici varit, muzeme oloupat slupku z kostalu -aby nezustal tvrdy. ZAPECENE BRAMBORY ala MONIKA (moje kamaradka) (priprava cca 120 min) Suroviny na 4 porce: 1000 g brambor 500 g drubezi sekana (syrova) 1 bal spenat 100 g eidamu 3 ks vejce 2 dl mleka sul, pepr, cesnek Postup: Brambory uvarene ve slupce predem, oloupeme a nakrajime na kolecka. Drubezi sek. vymichame spolu s vejcem a korenim v testo. A spenat pripravime klasickym zpusobem. Do zapekaci misy (pekacku) klademe stridave vrstvy brambor, drub. sekane a spenatu. Jako posledni vrstva musi byt brambory. A dame do vyhrate trouby pect. Kdyz zacinaji brambory zlatnout, zalijeme je mlekem s rozslehanymi vejci a syrem (strouhanym) a dopeceme. Muzeme podavat s okurkou ci nakladanou zeleninou. NOKY Z TELECIHO MLETEHO MASA (cca 30 min) Suroviny na 4 porce: 400g mleteho teleciho masa 100g strouhane housky 2ks bananu 1ks bily jogurt (kelimek) 20g solamylu 50g masla sul, ml.b.pepr,bazalka Postup: Mlete teleci maso vymichame s korenim a jogurtem. Prisypeme prosatou strouhanku, rozmackany banan a vypracujeme v hladkou hmotu. Dvema lzicemi tvarujeme noky, obalime v solamylu a klademe na pekacek po- mazany maslem, podlijeme vodou nebo vyvarem a dusime pod poklickou. Jako prilohu muzeme pouzit: mladou cibulku, brokolici, baby karotku, vypichovane brambory, atd. ZAMECKE ZAVITKY Z KURECIHO MASA (cca 40 min) Suroviny na 4 porce: 4ks kurecich rizku 4pl sunky 4ks malych cibuli slanina sul, mlety b. pepr tuk nebo olej na peceni Postup: Kureci rizky naklepeme osolime a polozime na ne platky sunky, zabali- me jako roladu a nakrajime na spalicky (1 rizek = 4 spalicky) ktere napichujeme na jehlu stridave s cibuli a slaninou. peceme na panvi na mirnem ohni do zlatova. Vhodne prilohy: prakticky vse co se ji s kuretem. Obloha a zdobeni dle fantazie Dobrou chut preje Panvicka CZ8PMB SASLIK Z MLETEHO MASA S JABLKY (cca 25 min) Suroviny na 4 porce: 400g mleteho masa. 1dl cerveneho vina 4ks mensich cibuli 2ks mensich jablek 1ks vejce kari, mlety pepr, mlety zazvor, sul Postup: Mlete maso vymichame spolu s korenim a vejcem (pokud by bylo ridke muzeme pridat trochu hl.mouky). Z propracovaneho testa tvorime ku- licky ktere napichujeme na spejli stridave s dilkem jablka a dilkem cibule. Peceme ve vyhrate troube do zlatova. Jako priloha je vhodna pikantni nakladana zelenina, cerny chleb a ostrejsi horcice. Dobrou chut preje Panvicka CZ8PMB COCKA NA ZNOJEMSKY ZPUSOB (cca 60-90 min) Suroviny 4 porce: 400g cocka 40g sadlo 20g hladka mouka 2dl kysele smetany 4ks sladkokysele okurky bobkovy list, sul Postup: Cocku prebereme, vypereme pod studenou vodou, vypranou dame varit, osolime a pridame bobkovy list. Po zmeknuti zalijeme smetanou a za- hustime jiskou a vsypeme na kosticky nakrajene okurky a za staleho michani povarime. Podavame jako prilohu k napr. varenemu uzenemu, sazenym vejcum atd. Dobrou chut preje Panvicka CZ8PMB KURE KRALOVNY KALI dle F.Nedveda (priprava cca 60min) na 4 porce: 400g kureci prsa 10g solamyl 200g cibule (2 stredne velke) 1dl olej 1ks vejce hlavicka cesneku, sul 1ks ryze ve varnem sacku Postup: Kureci maso nakrajime na male kostky, smichame spolu s vejcem a skro- bem. Na rozpalenem tuku restujeme, kdyz maso zacina zlatnout pridame lisovany cesnek a na kolecka nakrajenou cibuli a dopeceme do doby nez smes pusti vlastni stavu. Z uvarene ryze upravime na taliri kruh do jehoz stredu vlozime hoto- vou masovou smes, jako prilohu pouzijeme nakladane houby, na kostky nakrajene steril. okurky ci nakladanou zeleninu. Dobrou chut preje Panvicka CZ8PMB Neco pro milovniky vegetarianske stravy a nejen pro ne. KARI KVETAK S KUKURICNYMI PLACICKAMI suroviny na 4 porce: Kvetak stredne velky uvareny v osolene vode Nekolik strouzku cesneku podle chuti Kari koreni Smetana nebo Tatra mleko do omacky (maly kelimek 2dl staci) Bramborakove testo (kazdy vi jak se dela) Kukurici (mrazenou nebo sterilovanou) Olej na smazeni Postup: Uvareny kvetak rozebereme na ruzicky a nechame v teple vode na panvicce rozehrejeme olej na nej nasypeme trochu kari koreni a nechame rozpustit, pridame nalisovany cesnek a smetanu dle chuti prisolime a nechame chvili povarit (diky smetane omacka zhoustne) do bramborakoveho testa prisypeme kukurici (toho testa nemusi byt moc asi tak ze 3-4 stredne velkych brambor) a smazime na livanecniku dozlatova. A nyni prichazi to hlavni. Na talir dame teply rozebrany kvetak ktery prelijeme kari omackou a jako prilohu podavame kukuricno-bramborakove placi- cky. Je to docela jedle a dokonce se to prodava i v nekterych Prazskych restaura- cich jako SPECIALITA Dobrou chut Panvicka CZ8PMB Chutovka VEPROVY JAZYK S PYTLACKOU OMACKOU (doba pripravy cca 180 minut) suroviny: veprove jazyky (tolik kolik uznate za vhodne) cerne houby (cinske) solamyl (skrob) masox, sojova omacka, ml.pepr, chilli postup: jazyky uvarime do mekka (v papinaku to bude rychlejsi nez klasic- ky) a jeste teple oloupeme a nechame vychladit. omacka: vyvar z jazyky uvedeme do varu pridame sojovku, pepr, chilli a zahustime macenym solamylem (do hustoty jako puding na buchticky) a nechame vychladit. cerne houby uvarime a nakrajime na mensi kousky. Uprava: jazyk nakrajeny a upraveny na taliri posypeme houbami a prelije- me omackou. Zdobeni je dle vasi fantazie a te se meze nekladou. Dobrou chut preje Panvicka CZ8PMB Vepřové na kmíně s pivem 600g masa,lžíce sádla,jedna cibule,lžička kmínu,sůl,pepř,čtvrt litru piva,2 lžíce strouhaného chleba Na rozpáleném sádle zpěníme cibulku a na to vložíme maso pokrájené na kostky.Osolíme,podlejeme a dusíme s pepřem a kmínem.Nakonec necháme vydusit šťávu,zasypeme chlebem,podlijeme troškou vody a pivem.Je to staročeské jídlo a podává se s brambory. Frikadelky se sýrem 400g mletého masa,150g strouhaného sýra,2 vejce,2 lžíce struohanky,lžíce petrželky,sůl,pepř,malá lžička strouh. muškát. oříšku Z masa ,sýra,petrželky,koření a jednoho vejce vytvoříme hmotu,z ní vyformujeme malé karbenátky a obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance. Osmažíme a podáváme s brambory a zeleninovým salátem. Játra na rožni 400g jater půl lžičky mletého pepře,citron,máslo,sůl Játra nakrájíme na kousky,nabodneme na rožeň,potřeme máslem a na prudkém ohni opékáme.potíráme máswlem a hotové osolíme a opepříme.Podáváme s opečenými brambůrky. Játrový kabáb 1kg jater,lžička čilli,2 citrony,sůl,máslo Játra pokrájená na kousky asi dvě hodiny marinujeme ve směsi čilli a citr. šťávy.Pak grilujeme a posolíme až nakonec.Při grilování potíráme máslem. Ledvinky na houbách 400g ledvinek,200g čerstvých hub,kelímek šlehačky,4 lžice hořčice,40g másla lžička mlet. pepře,lžička kari,6zrnek nového koření,citron,sůl Očištěné ledvinky a houby nakrájíme na kousky a dáme prudce opéci na máslo. Hojně pokapeme citr. šťávou a ještě chvíli necháme na másle.Pak podlejeme, přidáme koření a sůl a dusíme.Hořčici rozmícháme se šlehačkou a dáme vychladit.Hotové ledvinky podáváme s touto směsí a bramborovou přílohou. Plněná rajčata 8 větších rajčet,200g špenátového protlaku,2 vejce,lžička prášk. cukru lžička chilli,máslo na zapečení,sůl Z omytých rajčat překrojených napůl vybereme vnitřky a smícháme se špenátem, vejci,cukrem,kořením a solí.Rajčata plníme směsí a dáme do trouby zapéct na másle na půl hodiny.Podáváme s bramb. přílohou. Indické lečo 250 g rajčat,totéž paprik a 200g lilku,větší cibule.lžice kari,půl žličky chilli,půl lž. mletého pepře,čtvrt lž. mlet. zázvoru,čtvrt lž. skořice,3 lžíce másla.sůl a lžička horkého koření (tj.8 dílů koriandru,4 díly chilli,4 díly kardamomu 4 díly tluč. kmínu a 2 díly tluč. hřebíčku) Na másle osmažíme nakrájenou cibuli,pžidáme paprik. lusky,lilek a rajčata, osolíme a dáme vše koření kromě horkého.Podusíme,podlejeme, adusíme až do měkka.Až je vše hotovo,poprášíme horkým kořením a podáváme. Rizoto se zeleninou a houbami 200g rýže,100g zeleného hrášku,100g chřestu,100g hub,šálek silného mas. vývaru,4 vejce,lžice worčestru,2 lžice oleje,sůl Na oleji opražime dobře propranou rýži.Zalejeme osoleným vývarem,přidáme hrášek,chřest,houby a vorčestr a mírně dusíme.Vejce uvaříme natvrdo a nasekaná vmícháme do téměř hotového rizota.Dodusíme,necháme chvilku dojít a podáváme s kečupem a ostřejším salátem. Barončin závin 4 vejce,150g mlet.cukru,200g rozpuštěného tuku (máslo,Hera),450g polohr. mouky, půl prášku do pečiva,ořechy,jablka(ne kyselá!) ,rozinky Ze čtyř žloutků,cukru,tuku,mouky a prášku do pečiva uděláme těsto.Půl těsta rozválíme na plech (vytřený trochou tuku) a druhou polovinu těsta dáme do lednice,kde ztuhne.Jablka nastruhaná na nudličky,rozinky a strouhané ořechy dáme na těsto.Nahoru dáme sníh z bílků a posypeme nastrouhaným těstem z lednice.Upečeme a povrch zdobíme čokoládovou polevou. Jablkový koláč 500g hladké mouky,150g tuku,100g krupic. cukru,lžička jedlé sody,2 vejce,šťáva z jednoho citronu,4 lžice vlažného mléka Ze všeho uděláme těsto,vyválíme tenkou placku (asi 1cm) na vymaštěný plech. Na těsto dáme nastrouhaná jablka,posypeme skořicí a cukrem,ze zbytku těsta uděláme tenké válečky (asi 6mm) a ty pak klademe křížem jako mříž přes sebe na jablka.Upečeme Totéž by šlo i s hruškami.Ale já tvrdím,že těch je na to škoda,a tak máte li jich náhodou moc,radši mi je dejte a já je sním jen tak,hi... No a je zima,což asi bude chtít něco teplého k pití.Takže zde něco předkládám a těm názvům se nedivte,vycházím z francouzského originálu... UCHA 1kg ryby [kromě karase nebo lína],1 cibule,1 porek,kousek petržele,kousek celeru,3 l vody,pepř,sůl Rybu rozkrájenou na kousky i se šupinami dobře očištěnou a promytou dáme do kastrolu,yalijeme studenou vodou a přidáme yeleninu,roykrájenou cibuli a sůl a vaříme asi 40 minut.Vývar procedíme. Abychom dosáhlo čistého vývaru,vlijeme na dvakrát jikry roydrcené a roymíchané v trošce vody,sejmeme pokličku a vaříme dalších 20 minuty.Hotovou uchu potom odstavíme a po 15 minutách procedíme.Nalijme do talířů a ještě můžema přidat kousek vařené ryby.Podáváme s pirohy plněnými rybím masem. Bujon Gouda 1l vývaru,1 cibule,40 g másla,30 g mouky,čtvrt litru mléka,sůl,pepř,špetka muškát. oříšku,100g goudy,lžice petrželky Z másla,cibule a mouky uděláme světlou cibulovou jíšku.Rozředíme vývarem,osolím me,okořeníme vaříme asi půl hodiny.Pak přilejeme mléko,zamícháme struhaný sýr, přidáme petrželku a podáváme. Ryba dušená s bylinkami 4 porce ryby,2 mladé cibulky,1 citron,100g másla,půl skleničky bíl. vína, petrželka ,estragon,1 lístky šalvěje,sůl,pepř Porce ryby pokapeme citronem,mezitím podusíme pokrájenou cibulku na másle, přidáme rybu,posolíme a popepříme.Přidáme polovinu bylinek,čast másla pokrá jíme na kousky a položíme na rybu,zalijeme vínem a pečeme v troubě 35 minut. Pak přidáme zbytek bylinek a podle potřeby přichutíme citronovou šťávou. Podáváme s vařenými brambory sypanými petrželkou. Kachna na pomerančích 1 kachna,sůl,pepř,lžička tymianu,2 lžice oliv. oleje,2 pomeranče,2 jablka, 1 bobk. list,petrželka,sklenka bíl. vína,20g mouky,šťáva z pomeranče, někdy i šlehačka Kachnu osolíme a opepříme,potřeme tymianem,olejem a naplníme dílky pomeranče, jablek,bobk. listem a petrželkou.Pečeme a když je kachna téměř měkká, podlejeme vínem a za častého polévání pečeme do červena.Nakonec přidáme do omáčky šťávu z pomeranče a nakrájenou kůru.Kachnu rozporcujeme a obložíme kolečky pomeranče opečeného na másle. Podáváme s rýží nebo i s brambory. Hovězí na zázvoru 750 g zadního hovězího,3 stroužky česneku,lžička zázvoru,sůl,lžička papriky 1 menší cibule,lžička citr. šťávy,100g másla,2 lžice hladké mouky,100g slaniny Maso naklepeme a den předem potřeme pastou z česneku,zázvoru,soli,papriky a citr. šťávy.Další den zprutka opečeme po obou stranách,přidáme cibulku a maso pečeme doměkka.Pak maso vyjmeme,šťávu zaprášíme moukou a pomalu 15 min. épovaříme.Maso nakrájíme na plátky a vložíme do šťávy ve které rozpostíme zbytek másla.Podáváme s rýží nebo bramb. knedlíkem. Obměna:Pastou potřeme klínky ze slaniny které před pečením protáhnem masem. Pak pokračujem podle předpisu. Kuře s nádivkou 1 kuře,sůl,1/4 lžičky kari,50g slaniny,60g másla.nádivka:60 g másla,200g housek,3 vejce,šálek mléka ,sůl,kuřecí játra,lžice yzopu,lžice petrželky, špetka kari koření.Kuře osolíme a naplníme nádivkou z housek nakrájených na kostičky a zalitých mlékem,máslem a vejci.Bílky můžeme ušlehat na sníh a vmíchat do nádivky.Do nádivky přidáme sůl,yzop,petrželku,kari a rozsekaná játra.Pokud nebudou játra,můžeme též použít např salám (třeba Vysočinu). Kuře obložíme nebo prošpikujeme slaninou,obložíme máslem,posypeme kari a pečeme. Kuře na bylinkách 1 menší kuře,200g tav, sýra,3 lžice bylinek(petržel,pažitka ,řeřicha..) stružek česneku,sůl,pepř,máslo Kuře osolíme,opepříme a uvnitř potřeme pastou ze sýra a bylinek a česneku. Opečeme na másle a pečeme do měkka.Podáváme s brambory a rajč. salátem CSO KOGGI BOKUM 500g hověz. masa,IMMg čerstvých hub,2 stroužky česneku,lžička cukru,2 lžice sojové omáčky,1 cibule,3 lžíce tuku,škrobová moučka,sůl,pálivá paprika Maso pokrájíme na drobné kousky,smícháme s česnekem pokrájeným na kousky, cukrem asolí a podle chuti chilli a sojovou omáčkou a necháme hodinu odležet. Houby podusíme na tuku a odstavíme.Na tuku rychle osmahnem maso,přidáme jemně nakrájenou cibuli,mírně ji osmahneme,přidáme houby,zalijeme vývarem zahustíme máčeným škrobem a dosíme do měkka. Podáváme s rýží. (Korea) Hovězí maso s mateřídouškou 400g vařeného hovězího,2 lžice oleje,2 stroužky česneku,1 lžice petrželky půl lžičky suché mateřídoušky,8 rajčat,sůl,pepř,2 lžice strouh. sýra Zapékací misku vytřeme olejem a poszpem rozsekaným česnekem,trochou petrželky a polovinou nakrájených rajčat.Na ně dáme hovězí,posypeme mateřídouškou, petrželkou,česnekem,dáme další vrstvu rajčat,osolíme a popepříme.Navrch zasypeme sýrem a pokapeme olejem.Zapékáme v troubě asi 20 minut a podáváme s chlebem. Rybí filé s koprovou omáčkou 500g filé,sůl,pepř,2 lžíce másla,omáčka:3 lžíce vývaru,3 žloutky,3 lžíce másla,sůl,mletý bílý pepř,lžice citr. šťávy,2 lžice mladého kopru Filé osolíme ,opepříme a opečeme na másle.Mezitim uděláme omáčku.:V kotlíku postaveném do většího kastrolu s vařící vodou šleháme žloutky s vývarem a postupně zakapáváme rozpoštěným máslem.Když omáčka zhoustne,ochutíme pepřem a solí,citr. šťávou a koprem. Opečené filé polejeme omáčkou a podáváme s brambory a se salátem.Omáčku můžeme použít i na vařené hovězí nebo na smaženou zeleninu. Boršč 500g masa{několik druhů,hověyzí,vepřové,uzené,klobása,párek..),300g červené řepy,200g čerstvého zelí,200g zeleniny (mrkev,petržel,cibule) 2 lžice rajč. protlaku,1 lžice octa,1lžice cukru,sůl,pepř,bobkový list,smetana,1 apůl litru vývaru,sádlo Nakrájenou červ. řepu,cibuli,mrkev a petržel a zalijeme v polévk. hrnci trochou vývaru ze zvlášť vařeného masa,přidáme protlak,ocet,cukr,trochu sádla a dusíme.Po 20 minutách přidáme na nudličky nakrájené zelí a dusíme dalších 20 mminut.Pak zalijeme vše vývarem,přidáme bobk. list,sůl,trochu octa a pepř.Při vaření přidáme dva až tři brambory a rovněž čerstvá rajčata.Do hotového boršče vložíme na kousky nakrájené maso a před podáváním na stůl smetanu. Soljanka 500g různého masa,(hovězí,vepřové,šunka,ledvinky,jazyk,párky-vše nakrájené na tenké plátky),1 cibule,bobk. list,1 menší okurka,1 lžice kaparů,4 olivy 3 rajčata,sůl,půl oloupaného citronu,petrželka nebo kopr,1 a půl litru vývaru Jemně nakrájenou cibuli osmažíme a podusíme s trochou vývaru a rajčaty. Oloupeme okurku,rozkrojíme podélně a nakrájíme na tenké plátky.Maso,plátky okurky,olivy,kapary,sůl,bobk. list zalijeme vývarem a vaříme asi 7 minut. Mužeme přidat ještě na kolečka nakrájená rajčata.Před podáním na stůl vložíme do polévky několik lžic smetany,rozkrájený citron a jemně nakrájenou petrželo vou a koprovou nať.Oblíbenou rybí soljanku připravíme tak,že místo různých druhů mas použijeme na kousky nakrájenou sladkovodní rybu. Šči z kysaného zelí 500g masa,500g zelí,100g kořenové zeleniny,1 cibule,lžice mouky,2 lžice tuku, rajč. protlak,pepř,sůl,bobk. list,vývar Zelí s trochou tuku a šálkem vody dusíme v hrnci asi hodinu.Zalijeme vývarem ze zvláště uvařeného masa,přidáme osmaženou a na kostičky pokrájenou zeleninu a cibuli s rajč. protlakem a dovaříme.Před dokončením přidáme bobk. list pepř,sůl a vlijeme ve studené vodě rozmíchanou mouku nebo jíšku. Alsaské zelí 500g kys. zelí,1 cibule,2 lžice sádla,1 dl bílého vína,1 jablko,10 jalovčinek 300g angl. slaniny,2 cl kirše,500g brambor,4 kotlety,4 klobásy,sůl,pepř. Zapékací misku vyložíme plátky slaniny.Na sádle osmahneme cibuli,přidáme zelí jablko,jalovec a krátce podusíme.Vložíme do zapékací misky,zalijeme kiršem a vínem.Navrch položíme klobásky,osolené,opepřené a naklepané maso. Zapékáme asi jednu a půl hodiny.Podáváme s brambory,nebo s chlebem. Kotlety na čokoládě 4 vepřové kotlety,1 lžice sádla,3 cibule,sůl,pepř,kousek skořice,100g žampionů 1 dl bílého vína,2 stroužky česneku,50g mandlí,lžice petrželky,lžice oleje bujonová kostka a voda,50g hořké čokolády nebo kakaa Kotlety osolíme,opepříme ,potřeme olejem a šest minut grilujeme nebo opékáme na pánvi po obou stranách.Pak odložíme na teplé místo.Do kastrolu dáme sádlo, osmahneme na něm cibuli a česnek do světle žluta,přidáme koření,nakrájené žampiony osolíme a asi 1m minut dusíme.Podle potřeby dolijeme vodou.Pak přidáme víno,nakrájené mandle a dusíme dál.Mezitím svaříme bujon s čokoládou,vlijeme do kastrolu,přidáme opečené kotlety a společně šest minut dusíme. Jako příloha se hodí nejspíše brambory. Jídlo pochází z Jižní Ameriky,a je to fakt děsný žrádlo,jen to zkuste!!! No a začala zima...tak mě napadlo,že to je možná čas na nějakou polívku, neb je všude zima a vlhko a "horkej pes" od McDonalda to nevytrhne. Našel jsem teda jeden zvláštní recept z Indie... Milagutannir 500g skopového,kuřecího,slepičího nebo hovězího masa,4 lžice rýže,2 cibule, čtvrt litru mléka,50g mleteho kokosu,50g másla,lžička mletého pepře,půl lžičky ttlučeného hřebíčku,lžička tlučeného kmínu,3 lžičky kari koření,čtvrt lžičky skořice,2 lžíce kečupu,citron,sůl Maso nakrájíme na kousky,osolíme avaříme ve vodě.V menší nádobě uvedeme do varu mléko,šálek vody a kokos a vyvaříme asi na polovinu.Nakrájenou cibuli osmažíme nna másle do zlatova.Všechno koření,kečup a rýži vložíme do polévky a vaříme doměkka.Když je to hotovo,vlijeme kokosové mléko a osmaženou cibulku s máslem ochutíme tenkými plátky citronu a podáváme. Jablečné čatní s hrozinkami 250g nezralých nebo kyselých jablek,80g hrozinek,malá cibulka,lžíce kečupu 20g prášk.cukru,1/4 lžičky mletého zázvoru,totéž tlučeného hřebíčku a totéž čilli nebo pálivé papriky,šťáva ze dvou citronů,sůl Jablka oloupáme,a zbavíme jaderníků,cibulku rozsekáme a vše vložíme do kastrolu a pomalu dusíme.Mícháme a dusíme tak dlouho,až je z toho pasta. Plníme do lahviček a podáváme k masu a rybám Švestkové čatní 500g švestek,4 stroužky česneku,lžice mlet. zázvoru,lžice hořčič. semínka 2 lžičky čili,500g prášk. cukru,šálek octa,sůl Utřeme česnek a utlučeme hořč. semínko,švestky vypeckujeme a pak vše za stálého míchání vaříme.Pokud možno nepodléváme.Když jsou švestky měkké a přebytečná voda pryč,plníme do sklenic. Hodí se též k masu,popř. i na topinky či jinak Tohle je podle mé zkušenosti asi nejjednodušší a určitě vyzkoušené.Máte-li zájem o recepty na jiná čatní,dejte mi vědět.Jde totiž dělat téměř ze všeho a v Indii se také jí ke všemu... Boršč 500g masa{několik druhů,hověyzí,vepřové,uzené,klobása,párek..),300g červené řepy,200g čerstvého zelí,200g zeleniny (mrkev,petržel,cibule) 2 lžice rajč. protlaku,1 lžice octa,1lžice cukru,sůl,pepř,bobkový list,smetana,1 apůl litru vývaru,sádlo Nakrájenou červ. řepu,cibuli,mrkev a petržel a zalijeme v polévk. hrnci trochou vývaru ze zvlášť vařeného masa,přidáme protlak,ocet,cukr,trochu sádla a dusíme.Po 20 minutách přidáme na nudličky nakrájené zelí a dusíme dalších 20 mminut.Pak zalijeme vše vývarem,přidáme bobk. list,sůl,trochu octa a pepř.Při vaření přidáme dva až tři brambory a rovněž čerstvá rajčata.Do hotového boršče vložíme na kousky nakrájené maso a před podáváním na stůl smetanu. Soljanka 500g různého masa,(hovězí,vepřové,šunka,ledvinky,jazyk,párky-vše nakrájené na tenké plátky),1 cibule,bobk. list,1 menší okurka,1 lžice kaparů,4 olivy 3 rajčata,sůl,půl oloupaného citronu,petrželka nebo kopr,1 a půl litru vývaru Jemně nakrájenou cibuli osmažíme a podusíme s trochou vývaru a rajčaty. Oloupeme okurku,rozkrojíme podélně a nakrájíme na tenké plátky.Maso,plátky okurky,olivy,kapary,sůl,bobk. list zalijeme vývarem a vaříme asi 7 minut. Mužeme přidat ještě na kolečka nakrájená rajčata.Před podáním na stůl vložíme do polévky několik lžic smetany,rozkrájený citron a jemně nakrájenou petrželo vou a koprovou nať.Oblíbenou rybí soljanku připravíme tak,že místo různých druhů mas použijeme na kousky nakrájenou sladkovodní rybu. Šči z kysaného zelí 500g masa,500g zelí,100g kořenové zeleniny,1 cibule,lžice mouky,2 lžice tuku, rajč. protlak,pepř,sůl,bobk. list,vývar Zelí s trochou tuku a šálkem vody dusíme v hrnci asi hodinu.Zalijeme vývarem ze zvláště uvařeného masa,přidáme osmaženou a na kostičky pokrájenou zeleninu a cibuli s rajč. protlakem a dovaříme.Před dokončením přidáme bobk. list pepř,sůl a vlijeme ve studené vodě rozmíchanou mouku nebo jíšku. CSO KOGGI BOKUM 500g hověz. masa,IMMg čerstvých hub,2 stroužky česneku,lžička cukru,2 lžice sojové omáčky,1 cibule,3 lžíce tuku,škrobová moučka,sůl,pálivá paprika Maso pokrájíme na drobné kousky,smícháme s česnekem pokrájeným na kousky, cukrem asolí a podle chuti chilli a sojovou omáčkou a necháme hodinu odležet. Houby podusíme na tuku a odstavíme.Na tuku rychle osmahnem maso,přidáme jemně nakrájenou cibuli,mírně ji osmahneme,přidáme houby,zalijeme vývarem zahustíme máčeným škrobem a dosíme do měkka. Podáváme s rýží. (Korea) Vše smícháme a vychladíme asi dvě hodiny v chladničce.Pak mátu vyjmeme a podáváme. Hovězí maso s mateřídouškou 400g vařeného hovězího,2 lžice oleje,2 stroužky česneku,1 lžice petrželky půl lžičky suché mateřídoušky,8 rajčat,sůl,pepř,2 lžice strouh. sýra Zapékací misku vytřeme olejem a poszpem rozsekaným česnekem,trochou petrželky a polovinou nakrájených rajčat.Na ně dáme hovězí,posypeme mateřídouškou, petrželkou,česnekem,dáme další vrstvu rajčat,osolíme a popepříme.Navrch zasypeme sýrem a pokapeme olejem.Zapékáme v troubě asi 20 minut a podáváme s chlebem. Rybí filé s koprovou omáčkou 500g filé,sůl,pepř,2 lžíce másla,omáčka:3 lžíce vývaru,3 žloutky,3 lžíce másla,sůl,mletý bílý pepř,lžice citr. šťávy,2 lžice mladého kopru Filé osolíme ,opepříme a opečeme na másle.Mezitim uděláme omáčku.:V kotlíku postaveném do většího kastrolu s vařící vodou šleháme žloutky s vývarem a postupně zakapáváme rozpoštěným máslem.Když omáčka zhoustne,ochutíme pepřem a solí,citr. šťávou a koprem. Opečené filé polejeme omáčkou a podáváme s brambory a se salátem.Omáčku můžeme použít i na vařené hovězí nebo na smaženou zeleninu. Ryba dušená s bylinkami 4 porce ryby,2 mladé cibulky,1 citron,100g másla,půl skleničky bíl. vína, petrželka ,estragon,1 lístky šalvěje,sůl,pepř Porce ryby pokapeme citronem,mezitím podusíme pokrájenou cibulku na másle, přidáme rybu,posolíme a popepříme.Přidáme polovinu bylinek,čast másla pokrá jíme na kousky a položíme na rybu,zalijeme vínem a pečeme v troubě 35 minut. Pak přidáme zbytek bylinek a podle potřeby přichutíme citronovou šťávou. Podáváme s vařenými brambory sypanými petrželkou. Kachna na pomerančích 1 kachna,sůl,pepř,lžička tymianu,2 lžice oliv. oleje,2 pomeranče,2 jablka, 1 bobk. list,petrželka,sklenka bíl. vína,20g mouky,šťáva z pomeranče, někdy i šlehačka Kachnu osolíme a opepříme,potřeme tymianem,olejem a naplníme dílky pomeranče, jablek,bobk. listem a petrželkou.Pečeme a když je kachna téměř měkká, podlejeme vínem a za častého polévání pečeme do červena.Nakonec přidáme do omáčky šťávu z pomeranče a nakrájenou kůru.Kachnu rozporcujeme a obložíme kolečky pomeranče opečeného na másle. Podáváme s rýží nebo i s brambory. Hovězí na zázvoru 750 g zadního hovězího,3 stroužky česneku,lžička zázvoru,sůl,lžička papriky 1 menší cibule,lžička citr. šťávy,100g másla,2 lžice hladké mouky,100g slaniny Maso naklepeme a den předem potřeme pastou z česneku,zázvoru,soli,papriky a citr. šťávy.Další den zprutka opečeme po obou stranách,přidáme cibulku a maso pečeme doměkka.Pak maso vyjmeme,šťávu zaprášíme moukou a pomalu 15 min. épovaříme.Maso nakrájíme na plátky a vložíme do šťávy ve které rozpostíme zbytek másla.Podáváme s rýží nebo bramb. knedlíkem. Obměna:Pastou potřeme klínky ze slaniny které před pečením protáhnem masem. Pak pokračujem podle předpisu. Kuře s nádivkou 1 kuře,sůl,1/4 lžičky kari,50g slaniny,60g másla.nádivka:60 g másla,200g housek,3 vejce,šálek mléka ,sůl,kuřecí játra,lžice yzopu,lžice petrželky, špetka kari koření.Kuře osolíme a naplníme nádivkou z housek nakrájených na kostičky a zalitých mlékem,máslem a vejci.Bílky můžeme ušlehat na sníh a vmíchat do nádivky.Do nádivky přidáme sůl,yzop,petrželku,kari a rozsekaná játra.Pokud nebudou játra,můžeme též použít např salám (třeba Vysočinu). Kuře obložíme nebo prošpikujeme slaninou,obložíme máslem,posypeme kari a pečeme. Kuře na bylinkách 1 menší kuře,200g tav, sýra,3 lžice bylinek(petržel,pažitka ,řeřicha..) stružek česneku,sůl,pepř,máslo Kuře osolíme,opepříme a uvnitř potřeme pastou ze sýra a bylinek a česneku. Opečeme na másle a pečeme do měkka.Podáváme s brambory a rajč. salátem UCHA 1kg ryby [kromě karase nebo lína],1 cibule,1 porek,kousek petržele,kousek celeru,3 l vody,pepř,sůl Rybu rozkrájenou na kousky i se šupinami dobře očištěnou a promytou dáme do kastrolu,yalijeme studenou vodou a přidáme yeleninu,roykrájenou cibuli a sůl a vaříme asi 40 minut.Vývar procedíme. Abychom dosáhlo čistého vývaru,vlijeme na dvakrát jikry roydrcené a roymíchané v trošce vody,sejmeme pokličku a vaříme dalších 20 minuty.Hotovou uchu potom odstavíme a po 15 minutách procedíme.Nalijme do talířů a ještě můžema přidat kousek vařené ryby.Podáváme s pirohy plněnými rybím masem. Bujon Gouda 1l vývaru,1 cibule,40 g másla,30 g mouky,čtvrt litru mléka,sůl,pepř,špetka muškát. oříšku,100g goudy,lžice petrželky Z másla,cibule a mouky uděláme světlou cibulovou jíšku.Rozředíme vývarem,osolím me,okořeníme vaříme asi půl hodiny.Pak přilejeme mléko,zamícháme struhaný sýr, přidáme petrželku a podáváme. PALAČINKY TROCHU JINAK : 1/2kg hladké mouky 1/4kg polohrubé mouky 2 vejce 1l mléka špetka soli Metlou uděláme hladké těstíčko, nesladíme !!! Smažíme tenké palačinky, které ještě teplé poklademe: 1/2kg šunky (plátky) 1/2kg plátkový sýr (Eidam, Cihla) Na každou hotovou palačinku, klademe plátek šunky a plátek sýra, zarulujeme. Po ukončení všech ruliček, začneme obalovat: 20dkg hladké mouky 3 vejce+mléko na rozředění (4 lžíce) strouhanku Palačinky obalujeme jako řízky, nejprve v mouce, ve vejci a nakonec ve strouhance. Když jsou všechny obalené, začneme je smažit na pánvi, tak jako řízky. Palačinky se smaží na mírném oleji, tak, aby pouze zrůžověla strouhanka. Podáváme je horké, jako příloha to, co má kdo rád(tatarská omáčka, zelenina). Palačinky, které Vám zbydou, i když tomu moc nevěřím, si uschovejte do mrazáku a kdykoliv je máte po ruce, třeba pro nečekanou návštěvu. Nazev : KOBLÍŽKY !!! TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY: 1 měkký tvaroh 4 vejce (celá) 1/2skleničky mléka 2 skleničky polohrubé mouky 1 prášek do pečiva 2 lžíce rumu Utřeme v hladké těstíčko. Lžící vykrajujeme nepříliš velké noky - při smažení v rozpáleném tuku vyrostou.Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru. Podáváme s čajem, nebo kakaem. Poznámka: nejlepší jsou ještě vlažné !!! DOBROU CHUŤ !!! Nazev : BUCHTA Z CUKETY !!! BUCHTA Z CUKETY: 45 dkg cukety (najemno nastrouhat) 30 dkg cukru krupice 1 vanilkový cukr Vše rozmíchat a nechat 10 minut stát. Dále přidáme: 3 vajíčka (celá) 3 lžíce oleje 30 dkg polohrubé mouky 1 prášek do pečiva Trochu vzniklého těsta oddělíme do hrnku a přidáme do něj kakao. Potom s ním polijeme těsto na plechu cik, cak. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 30 minut, ale raději to průběžně zkoušejte š špejlí, nevím, jak Vám peče trouba. Je to moc dobré! DOBROU CHUŤ !!! Lasaně s cuketou 1 vejce,150g polohr. mouky,1 lžice oleje náplň:500g cukety,150g porku,250g kečupu,4 rajčata,jedna hlavičkaĺ česneku,100g parmezánu,100g smetany,0.1 l oliv. oleje,půl lžičkyĺ oregana,1 lžička Tabasca a sůl Z uvedených surovin s přidáním jedné lžíce vody vypracujeme těstoĺ a z něj tenkou placku,Necháme zaschnout a vykrajujeme plátky asiĺ jako dlaň.Ty klademe do vymaštěného pekáče.Na ně náplň: na rozpáleném tuku pak osmažíme kolečka česneku a pórku,kousky cukety a vše zalijeme kečupem,tabascem a ochutíme solí aĺ oreganem.Směs zředíme vodou a povaříme.Do pekáče na plátky těstaĺ vrstvíme náplň a na kolečka pokrájená rajčata,vše střídáme aĺ nakonec zakončíme rajčaty.Pečeme zvolna ve vyhřáté troubě asi 30ĺ min. zakryté,potom posypeme parmezánem a zalijeme smetanou aĺ dopečeme do zlatova. /ex Domácí dort 230g hladké mouky,100g cukru,35g tuku,1 vejce,lžička sody,lžičkaĺ skořice,rum Vyrobíme těsto a vyválíme čtyři tenké placky,upečeme v mírnéĺ troubě Náplň:1/4l mléka,3 lžice polohr. mouky.Za studena smícháme a pakĺ vaříme v hustou kaši.Do vychladlého přidáme 100g cukru,100g máslaĺ a jeden vanilkový cukr. Potřeme placky a slepíme...Jednu z placek můžeme místo krémuĺ pomazat nějakou ostřejší mmarmeládou a celý dort např. polítĺ čokoládou. Jambalaya (Mexico) 250g rýže,500g párků nebo vařeného uzeného masa,1 velká cibule,1ĺ celá hlavička česneku,400g rajčat,1 pálivá paprička,2 zelenéĺ papriky,sůl,pepř,lžička sledké papriky,L lžíce másla,lžička dobro§ĺ mysli. Rozehřejeme 2 lžíce másla,zpěněnou pokrájenou cibuli a česnek,naĺ to přidáme pokrájené papriky,rajčata a pálivou papričku,osolíme aĺ podusíme. Mezi tím uvaříme rýži.Párky nebo uzené maso pokrájíme a opečeme naĺ lžíci másla spolu s kořením.Smícháme se ˆzeleninou a uvařenou rýžiĺ polejeme směsí.Necháme stát v teple 10 minut. PLNENY HERMELIN (studena kuchyne) 4 ks hermelinu 2 ks var. vajec 1/8ks masla horcice, sul, petrzilka - hermeliny vydlabeme - var.vejce nasekame na drobno smichame spolu s maslem vydlabanym syrem horcici, petrzilkou, dle chuti osolime - smes plnime zpet do hermelinu a nechame vychladit. - podavame krajene na dilky posypane paprikou. PRACNY vanocni cukrovi. 350g hl.mouky 150g mouckoveho cukru 200g masla 100g mletych vlasskych orechu 1 lzice mlete skorice 1 zloutek mouckovy cukr na obaleni Pect pred vanocemi alespon 3tydny. ZALESACKA POLEVKA (zelnacka) (cca 30 minut) suroviny: 40g masla 40g hl.mouky mala cibule, lzicka sl.mlete papriky 1l vyvaru z kostky masoxu 2 syrove brambory hrnek kysaneho zeli i s nalevem 200g mekkeho salamu nebo uzeniny - z masla a mouky pripravime jisku do ktere pridame nakrajenou cibuli, potom papriku a podlijeme vyvarem. nechame povarit asi 10 min. - dale pridame nakrajene brambory na male kostky a nakrajenou uzeninu a zeli i s nalevem, znovu povarime asi 15. minut - dochutime soli a pol. korenim FILE NA CESNEKU 4 porce rybiho file 2 mala vejce cesnek, pepr, sul olej ____________________ - Porce rybiho file potreme cesnekem rozetrenym se soli, opeprime. - Namocime v rozslehanych vejcich a hned vlozime na panvicku s rozehratym olejem a opeceme po obou stranach doruzova. Podavame s brambory (a popr. se zelenin. salatem). FILE NA RAJCATECH 4 porce file 3 lzice oleje 30 dkg rajcat 1 mensi cibule (popr. 1 dl cerven. vina) pepr, sul ______________________________ - Rajcata ponorime na chvilku do horke vody, oloupame a nakrajime na platky. - Na pekacku na oleji zpenime drobne nakrajenou cibuli a pridame osolene a opeprene porce file a poklademe rajcaty. - Podlijeme vse vodou (nebo vinem) a upeceme domekka v mirne vyhrate troube. Podavame s brambory. * At se vam file dobre povede a stejne tak chutna! * HRACHOVE RIZKY ( cca 120 min) suroviny: 100g ryze 100g loupaneho hrachu 2 vejce 30g masla strouhanka, hl.mouka, tuk na smazeni - Predem namoceny hrach uvarime do mekka, v jine nadobe uvarime ryzi do mekka. - Smichame dohromady a spojime vejcem, pridame kousek masla a vypracujeme testo. - z testa tvarujeme male kulate rizecky ktere obalime v trojobalu a smazime na rozpalenem tuku dozlatova. - muzeme podavat se spenatem, dusenou zeleninou, nebo jen s hlavkovym sala- tem. ( Celý článek | Autor: Krysatec | Počet komentářů: 0 | Přidat komentář | ![]() ![]() |
|
Powered by phpRS. Sponsored by benghi.org