|
![]() ![]() Vydáno dne 26. 09. 2004 (358 přečtení) Též tyto recepty jsou různých autorů a z různých míst a i zde platí, že neodpovídám za spisovnost, gramatiku a ani za to, jestli to s vámi "švihne" po vypití! Nazev : Levou rukou From: CZ6KUB@CZ6PHO.#TR.JIM.CZE.EU To : NAPOJE@CZE tou od srdce - uchopte větší míchací sklenici a pravou do ní nasypte hrst ledu nasekaného na drobné kousky. Na led nalijte 1/3 sklenky Bacardi rumu, 1/3 sklenky džinu a 1/3 oslazené citrónové šťávy. Směs míchejte dlouhou lžičkou až se pro- chladí, pak ji nalijte do koktajlového poháru. Vyrobil jste Jockey Club koktajl. Posaďte se do klubovky, rozsviťte tlumené světlo stolní lampy a před sebe postavte sklenici s koktajlem. Zahleďte se na okamžik na jeho barvu, vdechněte jeho vůni a pak se rozvážně napijte. Zatímco převalujete první doušek po patře, zavřete oči a představte si distinguované prostředí hlavní tribuny dosti- hové dráhy v Liverpoolu, kde prošedivělí lordi s dýmkami, tlustí bookmakeři a drobní žokejové diskutují o sázkách na zítřejší derby,upíjejíce přitom své míchané nápoje... Otevřte oči a znovu se napijte svého koktajlu. ...... A ještě jednou ! ...... Well, teprve teď můžete obrátit list, neboť nyní jste doko- nale připraven dát se do čtení knížky o míchaných nápojích! ==== Konec zpravy cislo 27247 pro NAPOJE od CZ6KUB ==== Od : CZ6KUB Pro : NAPOJE@CZE Typ/status : B$ Datum/cas : 28-Zar 22:07 Bid : 1184_CZ6PHO Zprava cislo : 27248 Nazev : Člověk Path: !CZ6PHO! From: CZ6KUB@CZ6PHO.#TR.JIM.CZE.EU To : NAPOJE@CZE dokáže prolít , hrdlem ledacos Tělo, jak známo, potřebuje potravu jednak hutnou, jednak tekutou. Jíst jsme se už naučili celkem kulturně - nepo- lykáme potraviny jen proto, abychom utišili hlad, ale vy- bíráme, kombinujeme a vymýšlíme jídla tak, abychom vedle nasycení došli i dalších požitků : zdraví z dobře volených pokrmů, příjemného pocitu z jídel chutných, estetického vjemu z jídel vkusně upravených, potěšení z jídel pestře střídaných. S kulturou pití jsme na tom podstatně hůř. Pan Boháček, který má moc rád smažený řízek - říká mu důvěrně "šnicl" - by se manželce pěkně poděkoval, kdyby mu ho předkládala celý měsíc každý den. Ale tentýž pan Boháček denně po večeři - a ne jeden měsíc, ale celé roky - hasí žízeň půllitrem piva. Proč? Protože má pivo rád? Vždyť řízeček má taky rád! Protože sice ví, že vedle řízku existují ještě další chutná jídla, ale neví, že vedle piva existují i jiné dobré nápoje. Jde tedy také o to, naučit pana Boháčka znát a mít rád i jiné pití. Ale nejde jen o to. Lékaři tvrdí zcela nekompromisně, že pan Chudáček, který ráno sežvýká rohlík v poklusu za tram- vají, shltne oběd v závodní jídelně mezi dvěma telefonic- kými hovory a povečeří doma v kuchyni z promaštěného papíru, že tento pan Chudáček si pomalu, ale jistě kazí zdraví a stejně jistě, ale daleko rychleji, náladu. Víme, že máme jíst v klidu, v pěkném prostředí u prostřeného stolu, že nemáme s jídlem pospíchat, víme prostě, že existuje kultura jídla; kdo ji neuznává, stává se mrzutým a po čase se u dok- tora diví, kde se u něho vzaly žaludeční potíže. Neuvědo- mujeme si však, že existuje i kultura pití a že její zaned- bávání vede ke stejným koncům. Jde tedy také o to, naučit pana Chudáčka hasit žízeň v klidu, beze spěchu, s potěšením, v přiměřeném prostředí. Zapřisáhlých abstinentů je velmi málo. My všichni ostatní se občas rádi napijeme alkoholu a - kromě výjimek - nejsou z nás proto chuligáni, výtržníci a piráti silnic. Všechno je otázkou míry. Alkohol nikdy nikomu neupevnil zdraví. Ale alkohol nám taky - když budeme rozumní - nemusí zdraví kazit. Může nám však přinést osvěžení, příjemné pochutnání a mírné povzbuzení v tomto slzavém údolí. Manžel, který právě doma našel lístek, v němž mu milo- vaná žena oznamuje, že navždy odešla, má jakés takés mo- rální právo zapadnout do první hospody a tam prolít hrdlem láhev konzumního rumu. Pro ostatní je to však pod jejich lidskou důstojnost. Co tím získají? Blábolivou opilost, změklá kolena, zkažený žaludek. A díru do rozpočtu. Samé ne- příjemné věci. Kdepak, alkohol není na utápění žalu a vzte- ku, alkohol je určen k tomu, aby vnášel do života jiskru! A podle toho se s ním musí zacházet. Jde tedy za třetí O to, naučit se rozumně zacházet s alko- holickými nápoji. Když už jste dočetl až sem, uděláte nejlépe, vezmete-li opět svou míchací sklenici, naplníte-li ji z třetiny drobným ledem a na něj nalijete půl sklenky vermutu a půl sklenky džinu. Zamícháte a chladnou směs nalijete do koktajlové sklenice. Hned po prvním napití vám bude jasné, že jste s celým světem fifty - fifty, taková vyrovnanost, klid a pohoda se vám rozlije všemi údy! Mimochodem - nápoj, který jste vyrobil, se jmenuje Fifty - Fifty koktajl. ==== Konec zpravy cislo 27248 pro NAPOJE od CZ6KUB ==== Od : CZ6KUB Pro : NAPOJE@CZE Typ/status : B$ Datum/cas : 28-Zar 22:07 Bid : 1185_CZ6PHO Zprava cislo : 27249 Nazev : Míchané nápoje? Path: !CZ6PHO! From: CZ6KUB@CZ6PHO.#TR.JIM.CZE.EU To : NAPOJE@CZE Podrobili jsme tedy kritice způsob, jakým většina lidí uspokojuje svou potřebu tekutin a naznačili jsme, že naše kultura pití je nízká. Chceme tvrdit, že náprava je jedině v míchaných nápojích? Rozhod.ně ne. tím bychom sami popírali svou zásadu pest- rosti. MÍcHANé nápoje však ve zvyšování úrovně pití mohou sehrát podstatnou roli, ostatně posuďte sami : . míchané nápoje jsou velice lahodné a osvěžující. Dá se jich použít při všech možných příležitostech; . lze z nich téměř do nekonečna vybírat a kombinovat chuťové varianty, požadavek pestrosti tedy splňují doko- nale. Termín "míchané nápoje" je totiž souhrnný název pro nejméně třicet druhů nápojů, přičemž každý druh obsahuje desítky různých receptů; . alkoholické míchané nápoje jsou vždy slabší než samotné likéry a pálenky. Přípravou se obsah alkoholu snižuje, ředí se totiž ledem a dalšími nealkoholickými přísadami. Alkoholické míchané nápojc tedy uspokojují naši chuť po alkoholu, ale daleko mírnějším a bezpečnějším způsobem než lihoviny. . míchaný nápoj je buď studený (připravuje se s ledem), nebo výrazně horký (svařuje se). Zatímco vám může být nabídnuta nechutně teplá limonáda, teplé pivo, teplá mi- nerálka, neexistuje míchaný nápoj, který by se podával vlažný. . příprava koktajlu nebo fizzu zabere rozhodně víc času, než otevření láhve piva. Už tento samotný fakt nám ne- dovolí vypít jej ve spěchu, nesoustředěně, roztěkaně; podobně jako 5 dkg šunky sníme z papíru, ale tutéž šunku, připravíme-li z ní ham and eggs, dáme s talířkem na prostřený stůl; . minerálku nebo pivo můžeme koneckonců vypít i ze skle- nice od hořčice. Ale už ne míchaný nápoj, neboť sou- částí jeho receptury je i úprava poháru, zdobení atd.; . i když se barman drží receptury, přece výsledný nápoj nese, jak se říká, pečeť jeho osobnosti. Vždyť ve světě se pořádají soutěže profesionálních barmanů třeba o nej- lahodnější Martini koktajl : všichni postupují podle stej- ného předpisu a přece vybere porota labužníků jeden nejlepší. Žádný jiný nápoj není poznamenán individualitou svého tvůrce. Ty tam jsou doby, kdy odborník poznal podle chuti piva sládka, který je vařil; dnes jsou piva, limonády, minerálky skryty v naprosté anonymitě tovární výroby. A tak se domníváme, že s námi budete souhlasit, škrtne- me-li otazník nad názvem této kapitoly a nahradíme-li jej vykřičníkem. Ano, míchané nápoje ! ==== Konec zpravy cislo 27249 pro NAPOJE od CZ6KUB ==== Od : CZ6KUB Pro : NAPOJE@CZE Typ/status : B$ Datum/cas : 29-Zar 07:59 Bid : 1187_CZ6PHO Zprava cislo : 27258 Nazev : Host Path: !CZ6PHO! From: CZ6KUB@CZ6PHO.#TR.JIM.CZE.EU To : NAPOJE@CZE do domu... Vypráví se, že lidé, které jejich povolání nutí vykonat během dne několik návštěv, začínají po čase trpět žaludeč- ními potížemi. Znají totiž jen dva typy domácností: za prvé ty, kde jim nabídnou náš "národní" nápoj - turka - a za druhé takové, kde je pohostí stopkou alkoholu. Zkuste vypít za den osmkrát až desetkrát kávu nebo do sebe obrátit stejný počet štamprlat! MÍcHANÉ nápoje jsou ideálním pohoštěním. Z několika důvodů: Jsou lahodné, osvěžující a pěkně vypadají. Vyvolávají svá- teční atmosféru. Můžete je připravit každému hostu takříkajíc na míru - podle pohlaví, stáří, charakteru, chuti, zálib. Jsou dosud u nás málo obvyklé, budete tedy vzácným hosti- telem. A konečně - připravujete je přímo před hostem, který má příjemný pocit, že pro něj něco děláte, že o něj pečujete, že mu věnujete svůj čas; nehledě na to, že sama příprava míchaného nápoje je zajímavá a hosta upoutá. Což takhle zřídit si svůj domácí bar? Bývaly doby, kdy se v každém druhém českém filmu objevil domácí bar třpytící se skly, zrcadly a značkovými lihovinami v zabudovaném intimním osvětlení,. tímto způ- sobem se chtěl náš film stát světovým. Později se od do- mácích barů ustoupilo. Na plátně se řešily docela obyčejné lidské problémy - a náš film se světovým skutečně stal. Zůstal však pocit, že domácí bar je něco velice snobského, ne-li dokonce buržoazního, a tedy politicky a kádrově ne- únosného. Je to samozřejmě nesmysl. Pramení už asi z nevhodného pojmenování. Pod slovem bar si mnozí představují obskurní noční podnik, kde není daleko ke striptýzu; přidá-li se k tomu slůvko "domácí", je to ještě horší; vyvstane pode- zření, že orgie, které by veřejnost v baru přece jen nesnesla, lze výtečně pěstovat v intimitě bytu. jsme toho názoru, že orgie lze doma uspořádat i bez domácího baru. To za prvé. A za druhé neznáme jiné lepší označení. Musíme vysvětlit, co je obsahem pojmu "domácí bar". Hned se uvidí, že je to věc venkoncem nevinná. Pokus o definici : aomácí bar je soubor potřeb k podávání alkoholických i nealkoholických nápojů, zejména míchaných, a materiál, potřebný k jejich přípravě. Téměř každá definice je zranitelná, dá se o ní debatovat. Než si rozmyslíte námitky a připomínky k té naší, trochu ji rozvedeme: k domácímu baru není nutný ani barový stůl, ani vysoké barové židličky, ani ona skříň se zadní zrcadlovou stěnou, která se pod názvem "aomácí bar" prodává v ná- bytkářských prodejnách. Je totiž úplně lhostejné, kde své nářadí a náčiní budete ukládat. Jediný velký kus nábytku investičního charakteru, bez kterého se domácí bar neobejde, je chladnička s výrobníkem ledu, neboť valná většina mí- chaných nápojů se připravuje s ledem a z ledu. Chladnička ovšem slouží v domácnosti i k mnoha dalším účelům, a tak ji do pojmu "domácí bar" nemusíme zahrnovat. MÍcHANÉ nápoje však nelze vyrábět a podávat bez příslušných suro- vin, potřebného náčiní a vhodných sklenic; je to tak důležité, že si to zaslouží samostatné kapitoly. ==== Konec zpravy cislo 27258 pro NAPOJE od CZ6KUB ==== Od : CZ6KUB Pro : NAPOJE@CZE Typ/status : B$ Datum/cas : 29-Zar 07:59 Bid : 1188_CZ6PHO Zprava cislo : 27259 Nazev : Můžeme vařit z vody, Path: !CZ6PHO! From: CZ6KUB@CZ6PHO.#TR.JIM.CZE.EU To : NAPOJE@CZE ale nemůžeme z ní mixovat míchané nápoje. Přicházíme tedy k tomu nejdůležitějšímu : z čeho se připravují nápoje čím máme zásobit svůj domácí bar. Kompletně vybavený bar musí obsahovat: - lihoviny - vína - sirupy - ovocné kompoty a čerstvé ovoce podle sezóny - syrové mléko - syrová vejce - smetanu - práškový cukr - citróny a citr6novou šťávu - mletou zrnkovou kávu - kakao v prášku - med - kečup - ocet - koření (sůl, pepř, papriku, muškátový oříšek, hřebíček, skořici, vanilku, worcester) - sodovou vodu a minerálku - pivo - led Asi byste řádně narušili rodinný rozpočet, kdybyste vše- chno, co jsme vyjmenovali, chtěli mít neustále v pohoto- vosti. NÁš seznam se týkal profesionálního baru, vy si opa- tříte suroviny podle toho, které nápoje budete chtít při- pravovat - anebo obráceně, budete připravovat takové ná- poje, na které budete mít suroviny. Ne všechny položky seznamu jsou stejně důležité, o ně- kterých nebudeme ani ztrácet slovo - proč bychom vám také popisovali syrová vejce. Ale nutně se musíme zastavit u prvních tří. ==== Konec zpravy cislo 27259 pro NAPOJE od CZ6KUB ==== Od : CZ6KUB Pro : NAPOJE@CZE Typ/status : B$ Datum/cas : 29-Zar 07:59 Bid : 1189_CZ6PHO Zprava cislo : 27260 Nazev : Téměř každý ví, Path: !CZ6PHO! From: CZ6KUB@CZ6PHO.#TR.JIM.CZE.EU To : NAPOJE@CZE že arabské číslice jsme převzali od Arabů, méně je však známo, že tento moudrý národ nám dal i slovo "al'khol". Znamenalo velmi jemnou látku. Než tedy začneme mluvit o alkoholické části našeho domácího baru, věnujme Ara- bům tichou a vděčnou vzpomínku! Odborník by nyní podotkl, že lihovir,ami obecně nazý- váme nápoje, které obsahují více než 22,5 objemového pro- centa alkoholu a předložil by nám několikeré dělení lihovin - podle výrobního způsobu, podle jakosti, podle procenta cukru atd. Obyčejnému smrtelníkovi je naopak výrobní způ- sob celkem lhostejný, zato má před sebou plné výlohy li- hovin nejrůznějších názvů a chce se v nich trochu vyznat. Pokusme se mu poradit. Na láhvi s lihovinou toho bývá napsáno až přechází zrak. V prvé řadě se nedejte zmýlit cizí řečí - je-li etiketa napsána anglicky, neznamená to ještě, že výrobce nesídlí dejme tomu v Hradci Králové. Za druhé odlišujte název lihoviny od značky výrobce; je trapné, svěří-li se vám cestou k barovému pultu světácká dívka, že jí šíleně chutná bols! Bols (psáno s velkým B) je totiž holandská značka vyrá- bějící mnoho druhů lihovin, z nichž některé vám chutnat mohou a jiné nemusí. Ona dáma zřejmě postřehla, že u lahví označených Bols je vysoká cena a chce vyzkoušet míru vašeho džentlmenství. Obdobně slova Kord, Jelínek, Hobé atd. jsou jména našich výrobců. To, co bývá na etiketě napsáno největšími písmeny, je skutečný název lihoviny. Ale ani tady není ještě všechno úplně jasné. Všechny láhve označené DRY GIN, OLD TOM GIN, GORDON GIN, ORANGE GIN obsahují džin a přece chutná každý trochu jinak. Podobně je tomu i u ostat- ních lihovin. Dejme tomu whisky: skotská, anglická a irská whisky se vyrábějí z ječmene, zatímco americká ze žita a kukuřice. Samozřejmě má každá trochu odlišnou chuť. A třeba skotská whisky zase není jednotný pojem, známe BLACK AND WHITE, VAT 69, WHITE HORSE, LONG JOHN, BALLANTI NES atd. ==== Konec zpravy cislo 27260 pro NAPOJE od CZ6KUB ==== Od : CZ6KUB Pro : NAPOJE@CZE Typ/status : B$ Datum/cas : 29-Zar 07:59 Bid : 1191_CZ6PHO Zprava cislo : 27261 Nazev : Co je co ? Path: !CZ6PHO! From: CZ6KUB@CZ6PHO.#TR.JIM.CZE.EU To : NAPOJE@CZE Předpisy na míchané nápoje počítají s chuťovými odliš- . jednotlivých značek. Profesionální barman, který má nostmi před sebou labužníka, připraví například White Lady koktajl z Gordon ginu, Martini koktajl z Dry ginu a Bénédictine koktajl z O1d Tom ginu. Vy doma se ovšem takovými detaily zabývat nebudete, to byste brzy přišli na buben. Abychom vám poskytli alespoň základní přehled, uvedeme stručnou charakteristiku nejznámějších lihovin. U méně do- sažitelných uvádíme způsob, jak je nahradit, ale chceme vás upozornit: připravujte míchané nápoje pokud možno ze surovin předepsaných v receptuře; jen kvalitní součásti dají lahodný, správně chutnající nápoj! Absinth (absint) je bezbarvý nebo zelený nasládlý likér s pří- chutí fenyklu a anýzu. Advocaat je kvalitní vaječný koňak. U nás jej prodává firma Bols. Alaš je sladký likér s kmínovou příchutí. Angostura je hořký aromatický likér, kterého se používá ve stříkací láhvi k aromatizování míchaných nápojů. Lze jej nah radit Fernet stockem. Anisette je francouzský anýzový likér. Nahrazujeme jej aný- zovým sirupem a ruskou vodkou v poměru 3 : 1. Apricot brandy je lihovina meruňkové chuti a vůně. Nahra- díme ji meruňkovým sirupem a brandy v poměru 1 .1. Armagnac je francouzská brandy z Gaskoňska podobná ko- ňaku. Arrak je pálenka, která se vyrábí nejčastěji z rýže. Nahradíme ji kubánským rumem a vodkou v poměru 1 .1. Bacardi rum je kubánský rum z cukrové třtiny. Becherovka je karlovarská specialita bylinné chuti a vůně. bénédictine je bylinný likér, původní výrobek benediktinské- ho kláštera ve Fécampu ve Francii. Nahrazujeme ho klášterním tajemstvím. Boonekamp je velmi hořká lihovina bylinné chuti. Borovička je pálenka vyráběná z plodů jalovce, podobná džinu. brandy je koňak vyrobený jinde než ve Francii. Vyrábí se destilací vína. Calvados je lihovina vyráběná z jablek. Můžeme ji nahradit jablečným moštem a brandy v poměru 1 .1. campari bitters je italský hořký aperitiv, který nahrazujeme Fernet stockem. Cointreau triple sec je bezbarvý sladký likér s pomerančo- vou příchutí. Nahrazujeme curacaem. Cognac (koňak) je destilát jistých druhů vín vyráběný ve Francii a pojmenovaný podle města Cognacu v dé- partementu Charente. Rozhodující pro kvalitu koňaku není stupeň alkoholu, ale stáří a způsob skladování. Nejjemnější destiláty se ukládají do dubových sudů, kde dozrávají i přes 50 let. kvalita koňaku se vy- značuje na láhvi hvězdičkami, nejkvalitnější mají místo hvězdiček nápis V. S. O. P.- což je zkratka slov Very Superior Old Pale (velmi jemný starý desti- lát). Nejznámější značky francouzských koňaků - Hennessy, Martell, Maria Brizard, Larsen, Courvoisier, Remy Martin, Calvet, Bisquit, Monnet jsou i u nás k dostání. Jsou poměrně drahé; jsme-li skromější, můžeme místo nich použít brandy. Cordial medoc je lihovina s výraznou chutí a vůní jižního vína. Créme de cacao je sladký likér s kakaovou příchutí. Créme de café je obdobný likér s chutí kávy. Créme de vanille je sladký bezbarvý nebo červený likér s vanilkovou příchutí. Nahrazujeme jej vanilkovým sirupem s koňakem v poměru 1 . 1. Curacao je bezbarvý likér s příchutí pomerančo-citrónovou. Lemon curacao má převládající chuť citrónovou, Orange curacao naopak pomerančovou. Danziger Goldwasser je sladký, slabě kořeněný likér, v němž jsou pro okrasu rozptýleny jemné kousky zlatého sta- niolu. Fernet stock je velmi hořký bylinný likér. Genever je pálenka s jalovcovou příchutí. U nás je k dostání genever holandské značky Bols, v typických kameni- nových nádobách. Lze jej nahradit džinem. Gin (džin) je bezbarvá lihovina s jemnou chutí po jalovco- vých bobulích. Griotte (griotka) je sladký likér s chutí višní a příchutí hořkých mandlí. Chartreuse (chartreuska) je sladký bylinný likér žlutozelené barvy. Cherry brandy je sladká lihovina višňové chuti a vůně. Ja-ka-ma-rus je zlatožlutý likér zvláštní bylinné chuti. Kemény brandy je žlutohnědý destilát z vína. Key rum je lihovina typicky rumové chuti a vůně, nejlepší z tuzemských rumů. Kirsch, Kirschwasser je destilát (původně švýcarský) z třešní. Nahradíme naší třešňovicí. KIášterní tajemství je sladký zlatožlutý bylinný likér typu francouzského likéru Bénédictine. Lemon gin je džin s citrónovou příchutí, žluté barvy. Maraschino (maraskino) je sladký likér s třešňovou a višňo- vou příchutí. Pochází z Jugoslávie, my jej nahrazujeme třešňovicí přislazenou sirupem. Orange bitters je likér hořké bylinné chuti s pomerančovou příchutí. Získáme jej tak, že vyluhujeme pomerančo- vou kůru v džinu. Orange gin je džin s pomerančovou příchutí. Peppermint je bílý nebo zelený polosladký likér s příchutí máty peprné. Můžeme nahradit mátovým sirupem a koňakem v poměru 1 .1. Praděd je lihovina staré tradice s příjemnou bylinnou chutí a vůní. Prostějovská režná je bezbarvá pálenka se silnou chutí po anýzu, feniklu, koriandru a obilí. Rum nemusíme popisovat. Nejlepší rumy (např. jamajský) se vyrábějí ze zkvašené melasy cukrové třtiny. Nej- kvalitnější z rumů u nás dostupných jsou kubánské rumy Bacardi a Ronda. Slivovice je ušlechtilá lihovina jemné typické švestkové chuti a vůně. Naše nejlepší slivovice značky Jelínek zraje v dubových sudech nejméně pět let. Dlouhodobé zrání zaokrouhluje chuť i vůni a dodává slivovici koňa- kovou příchuť. Slovignac je náš ušlechtilý destilát z dováženého i tuzem- ského vína. Stock je naše nejkval itnější brandy, destilát z dováženého vína. Třešňovice je lihovina ze zkvašených třešní a višní. Vínovice je český název pro brandy. Vodka je vyrobena z obilí; na našem trhu je výběr dosta- tečný: ruské vodky stoličnaja a Moskovskaja, polské Wyborówa (výběrová), naše vodka Kord. Liší se od sebe chutí i vůní. Whisky je pálenka vyráběná z obilí a sladu. Nejznámější jsou whisky skotské, anglické, irské, kanadské a ame- rické, destilují se však na celém světě. Naše pod značkou Private Club Whisky a Gold King Whisky. Zubrovka je žlutozelená lihovina s vůní vzácné traviny tom- kovice vonné, jejíž stéblo je u některých značek vlo- ženo přímo do láhve. ==== Konec zpravy cislo 27261 pro NAPOJE od CZ6KUB ==== 2: CZ6PIG BBS > r 27312 27313 27315 Od : CZ6KUB Pro : NAPOJE@CZE Typ/status : B$ Datum/cas : 30-Zar 00:07 Bid : 1242_CZ6PHO Zprava cislo : 27312 Nazev : Na počátku byly kohoutí zápasy Path: !CZ6PHO! From: CZ6KUB@CZ6PHO.#TR.JIM.CZE.EU To : NAPOJE@CZE v minulém století byly kohoutí zápasy v Americe velikou módou. Rančeři zakládali chovy bojovných kohoutů, učili je krvežíznivosti, krmili dráždivou stravou a trénovali je k bitvám na život a na smrt. Jednou týdně se sjížděli se svými bryčkami v okresním městě, kde hned po pastorově kázání začal zápas prvních dvojic; poslední utkání končívalo před rozvášněným publikem, když už nebylo daleko do půlnoci. Majitelé vítězných kohoutů bývali velmi hrdí na své bojovníky a většinou - po zvyku pravých westmenů - pozvali celou společnost do místního salónu zapít úspěch. Vypráví se, že jeden šikovný barman vymyslil zajímavou věc: nalil každému oslavujícímu do sklenice lihovinu takové barvy, která odpovídala barvě peří v ocase vítězného kohou- ta. Hrdý rančer se cítil polichocen a utratil v baru dvakrát tolik. Není divu, že se tento zvyk brzy ujal a rozšířil. Nápoj byl nazván cocktail, neboť anglické slovo tail zname- ná ocas a cock kohout a ve slangu ještě něco jako "správný chlapík". Historicky doložená tato zkazka není, ale je jisté, že název cocktail přišel s míchanými nápoji z Ameriky a že se odtud rozšířil pO celém světě. U nás se dnes dokonce všechny míchané nápoje nazývají koktajly. To ovšem není přesné a vy jako odborník-barman (byť i domácí) musíte mít přehled o správných názvech. Míchaných nápojů je mnoho druhů a stále vznikají nové. Ve středoevropských podmínkách však stačí znát ty, které vám teď popíšeme. Hranice mezi jednotlivými druhy nejsou přesné - a taky na tom nezáleží. Bavaroisy jsou alkoholické nápoje, jejichž hlavní součástí je horké mléko. Bowle je nápoj z ovoce, vína, sektu, sodovky a dalších přísad. Cobblery nemícháte ani v šejkru ani v míchací sklenici. Cobblerovou skleníci naplňte asi do poloviny tluče- ným ledem, dolijte tekutinami podle předpisu a ozdobte ovocem. Ovoce je pro cobblery charakteris- tické, používají se všechny druhy (čerstvé nebo kom- potové) kromě jablek a hrušek, které v tekutině černají. Záleží na vaší fantazii a zručnosti, jak hezky budou vaše cobblery vypadat! Známe cobblery alko- holické i bez alkoholu. Crustas (krusty) jsou míchané nápoje, pro něž je charakteris- tická tato úprava sklenice: kolečkem citrónu pře- jeďte okraj sklenice a navlhčenou hranu pak ponořte do pískového cukru. Tam, kde je sklenice navlhčena, nalepí se cukr na sklo a okraj vypadá jako ojíněný. Potom oloupejte citrón tak, jako loupete jablko a spirálu citrónové kůry dejte do sklenice; do ní pak budete lít nápoj umíchaný podle receptury buď v šej- kru, nebo v míchací sklenici. Krusty mají . i své typické složení: citrónová šťáva, cukr, 3 střiky maraskina, 2 střiky angostury a lihovina podle předpisu. Jsou poměrně silné a podávají se spíše pánům. Fizzy jsou nápoje, jejíchž obliba je založena na typickém spojení citrónové šťávy bílku (někdy celého vejce) a líhoviny Flipy naopak obsahují vždy žloutek, cukr a alkoholický nápoj. Připravují se vždy v šejkru, ale nesmí se protřepávat příliš dlouho, aby se nerozpustilo mnoho ledu, neboť vodnatý flip nechutná dobře. Ze stejného důvodu je třeba používat velkých kostek ledu. Grog je horký míchaný nápoj z lihoviny, vody a dalších přísad. Juleps (džúlepy) jsou alkoholické nápoje, které se připravují v téže sklenici, v níž se podávají. Vždy obsahují čerstvou mátu peprnou. Koktajl je míchaný nápoj, připravovaný buď v šejkru, nebo v míchací sklenici. Může být alkoholícký i nealkoho- lický. Limonády se míchají ze sirupů a vody, alkoholické ze sirupů a lihovin. Pousse-caffés, česky kolínka, připomínají onen pověstný kohoutí ocas. Do úzké sklenky se lijí různobarevné lihoviny (těžší napřed), abv , se nesmísily. Punče mohou být studené nebo teplé. Studené obsahují ovocný sirup, pomerančovou šťávu a alkoholický nápoj, teplé navíc horkou vodu. Sorbety (arabsky "šerbety") jsou stejné jako cobblery s je- diným rozdílem - místo ledu se používá zmrzlina. Mohou být alkoholické i nealkoholické. U dalších druhů uveďme aspoň názvy: daisies, egg-noggs, fixes, frappés, highballs, ice-creams, ice-cups, puffs, rickeys, sangarees, scaffas, shrubs, slings, smashes, sours, toddies, twists, zooms - a pak ještě jednotlivé míchané nápoje, které nejsou zařazeny do žádné skupiny. Některé z těchto méně obvyklých nápojů uvádíme dále v recepturách a máte- li rádi exotiku, můžete si je vyzkoušet. ==== Konec zpravy cislo 27312 pro NAPOJE od CZ6KUB ==== Od : CZ6KUB Pro : NAPOJE@CZE Typ/status : B$ Datum/cas : 30-Zar 00:07 Bid : 1243_CZ6PHO Zprava cislo : 27313 Nazev : Při přípitcích... Path: !CZ6PHO! From: CZ6KUB@CZ6PHO.#TR.JIM.CZE.EU To : NAPOJE@CZE Při přípitcích se sklenkami míchaných nápojů nepřiťukává - většinou se to už nedělá ani s vínem. Chcete-li někomu připít na zdraví, pozvedněte svůj pohár směrem k němu, jde-li o dámu, lehce se ukloňte. Můžete jí ovšem připít teprve tehdy, jste-li k tomu yyzván. ==== Konec zpravy cislo 27313 pro NAPOJE od CZ6KUB ==== Od : CZ6KUB Pro : NAPOJE@CZE Typ/status : B$ Datum/cas : 30-Zar 00:24 Bid : 1246_CZ6PHO Zprava cislo : 27315 Nazev : Míchané nápoje I. (koktejly) Path: !CZ6PHO! From: CZ6KUB@CZ6PHO.#TR.JIM.CZE.EU To : NAPOJE@CZE Douglas koktajl Do míchací sklenice dejte několik kousků ledu a na ně nalijte 1/3 sklenky o obsahu 5 cl (kterou jsme si zvolili za míru - viz předchozí kapitola) vermutu a 2/3 sklenky džinu. Zamíchejte důkladně dlouhou barovou lžičkou a přes strainer sceďte do koktajlového poháru. Nad hotovým nápojem několikrát zlomte kousek pomerančové kůry. Fernet stock koktajl Do míchací sklenice dejte led, 1/3 sklenky vermutu, 2/3 sklenky Fernet stock a dva střiky Orange curacao. Dobře zamíchejte, sceďte a podávejte v koktajlovém poháru. Čínský koktajl Do šejkru dejte několik kousků ledu a na něj nalijte 1/3 sklenky rumu, 1/3 cukrového sirupu, 1/6 Orange curacao a 1/6 maraskina. Dobře protřepejte a sítkem v šejkru přelijete do koktajlového poháru. Grapefruit koktajl Do šejkru dejte led, půl sklenky grapefruitové šťávy, půl sklenky džinu a lžičku cukru. Krátce protřepejte a podávejte v koktajlovém poháru. Manhattan koktajl je jeden z nejznámějších koktajlů. Téměř každý profesionální barman jej připravuje s vlastnímí jemnými chuťovými nuancemi. Až jej budete dělat po dvacáté, také si pravděpodobně upravíte tento základní předpis: do míchací sklenice dejte led, (1) DISCONNECTED fm CZ6PIG y binarni prenosy. Mas zde zpravy, ktere jsi jiz precetl, ale nesmazal (celkem 1). Zrus je prosim prikazem KM . 1: CZ6PIG BBS > r 27312 27313 27315 Od : CZ6KUB Pro : NAPOJE@CZE Typ/status : B$ Datum/cas : 30-Zar 00:07 Bid : 1242_CZ6PHO Zprava cislo : 27312 Nazev : Na počátku byly kohoutí zápasy Path: !CZ6PHO! From: CZ6KUB@CZ6PHO.#TR.JIM.CZE.EU To : NAPOJE@CZE v minulém století byly kohoutí zápasy v Americe velikou módou. Rančeři zakládali chovy bojovných kohoutů, učili je krvežíznivosti, krmili dráždivou stravou a trénovali je k bitvám na život a na smrt. Jednou týdně se sjížděli se svými bryčkami v okresním městě, kde hned po pastorově kázání začal zápas prvních dvojic; poslední utkání končívalo před rozvášněným publikem, když už nebylo daleko do půlnoci. Majitelé vítězných kohoutů bývali velmi hrdí na své bojovníky a většinou - po zvyku pravých westmenů - pozvali celou společnost do místního salónu zapít úspěch. Vypráví se, že jeden šikovný barman vymyslil zajímavou věc: nalil každému oslavujícímu do sklenice lihovinu takové barvy, která odpovídala barvě peří v ocase vítězného kohou- ta. Hrdý rančer se cítil polichocen a utratil v baru dvakrát tolik. Není divu, že se tento zvyk brzy ujal a rozšířil. Nápoj byl nazván cocktail, neboť anglické slovo tail zname- ná ocas a cock kohout a ve slangu ještě něco jako "správný chlapík". Historicky doložená tato zkazka není, ale je jisté, že název cocktail přišel s míchanými nápoji z Ameriky a že se odtud rozšířil pO celém světě. U nás se dnes dokonce všechny míchané nápoje nazývají koktajly. To ovšem není přesné a vy jako odborník-barman (byť i domácí) musíte mít přehled o správných názvech. Míchaných nápojů je mnoho druhů a stále vznikají nové. Ve středoevropských podmínkách však stačí znát ty, které vám teď popíšeme. Hranice mezi jednotlivými druhy nejsou přesné - a taky na tom nezáleží. Bavaroisy jsou alkoholické nápoje, jejichž hlavní součástí je horké mléko. Bowle je nápoj z ovoce, vína, sektu, sodovky a dalších přísad. Cobblery nemícháte ani v šejkru ani v míchací sklenici. Cobblerovou skleníci naplňte asi do poloviny tluče- ným ledem, dolijte tekutinami podle předpisu a ozdobte ovocem. Ovoce je pro cobblery charakteris- tické, používají se všechny druhy (čerstvé nebo kom- potové) kromě jablek a hrušek, které v tekutině černají. Záleží na vaší fantazii a zručnosti, jak hezky budou vaše cobblery vypadat! Známe cobblery alko- holické i bez alkoholu. Crustas (krusty) jsou míchané nápoje, pro něž je charakteris- tická tato úprava sklenice: kolečkem citrónu pře- jeďte okraj sklenice a navlhčenou hranu pak ponořte do pískového cukru. Tam, kde je sklenice navlhčena, nalepí se cukr na sklo a okraj vypadá jako ojíněný. Potom oloupejte citrón tak, jako loupete jablko a spirálu citrónové kůry dejte do sklenice; do ní pak budete lít nápoj umíchaný podle receptury buď v šej- kru, nebo v míchací sklenici. Krusty mají . i své typické složení: citrónová šťáva, cukr, 3 střiky maraskina, 2 střiky angostury a lihovina podle předpisu. Jsou poměrně silné a podávají se spíše pánům. Fizzy jsou nápoje, jejíchž obliba je založena na typickém spojení citrónové šťávy bílku (někdy celého vejce) a líhoviny Flipy naopak obsahují vždy žloutek, cukr a alkoholický nápoj. Připravují se vždy v šejkru, ale nesmí se protřepávat příliš dlouho, aby se nerozpustilo mnoho ledu, neboť vodnatý flip nechutná dobře. Ze stejného důvodu je třeba používat velkých kostek ledu. Grog je horký míchaný nápoj z lihoviny, vody a dalších přísad. Juleps (džúlepy) jsou alkoholické nápoje, které se připravují v téže sklenici, v níž se podávají. Vždy obsahují čerstvou mátu peprnou. Koktajl je míchaný nápoj, připravovaný buď v šejkru, nebo v míchací sklenici. Může být alkoholícký i nealkoho- lický. Limonády se míchají ze sirupů a vody, alkoholické ze sirupů a lihovin. Pousse-caffés, česky kolínka, připomínají onen pověstný kohoutí ocas. Do úzké sklenky se lijí různobarevné lihoviny (těžší napřed), abv , se nesmísily. Punče mohou být studené nebo teplé. Studené obsahují ovocný sirup, pomerančovou šťávu a alkoholický nápoj, teplé navíc horkou vodu. Sorbety (arabsky "šerbety") jsou stejné jako cobblery s je- diným rozdílem - místo ledu se používá zmrzlina. Mohou být alkoholické i nealkoholické. U dalších druhů uveďme aspoň názvy: daisies, egg-noggs, fixes, frappés, highballs, ice-creams, ice-cups, puffs, rickeys, sangarees, scaffas, shrubs, slings, smashes, sours, toddies, twists, zooms - a pak ještě jednotlivé míchané nápoje, které nejsou zařazeny do žádné skupiny. Některé z těchto méně obvyklých nápojů uvádíme dále v recepturách a máte- li rádi exotiku, můžete si je vyzkoušet. ==== Konec zpravy cislo 27312 pro NAPOJE od CZ6KUB ==== Od : CZ6KUB Pro : NAPOJE@CZE Typ/status : B$ Datum/cas : 30-Zar 00:07 Bid : 1243_CZ6PHO Zprava cislo : 27313 Nazev : Při přípitcích... Path: !CZ6PHO! From: CZ6KUB@CZ6PHO.#TR.JIM.CZE.EU To : NAPOJE@CZE Při přípitcích se sklenkami míchaných nápojů nepřiťukává - většinou se to už nedělá ani s vínem. Chcete-li někomu připít na zdraví, pozvedněte svůj pohár směrem k němu, jde-li o dámu, lehce se ukloňte. Můžete jí ovšem připít teprve tehdy, jste-li k tomu yyzván. ==== Konec zpravy cislo 27313 pro NAPOJE od CZ6KUB ==== Od : CZ6KUB Pro : NAPOJE@CZE Typ/status : B$ Datum/cas : 30-Zar 00:24 Bid : 1246_CZ6PHO Zprava cislo : 27315 Nazev : Míchané nápoje I. (koktejly) Path: !CZ6PHO! From: CZ6KUB@CZ6PHO.#TR.JIM.CZE.EU To : NAPOJE@CZE Douglas koktajl Do míchací sklenice dejte několik kousků ledu a na ně nalijte 1/3 sklenky o obsahu 5 cl (kterou jsme si zvolili za míru - viz předchozí kapitola) vermutu a 2/3 sklenky džinu. Zamíchejte důkladně dlouhou barovou lžičkou a přes strainer sceďte do koktajlového poháru. Nad hotovým nápojem několikrát zlomte kousek pomerančové kůry. Fernet stock koktajl Do míchací sklenice dejte led, 1/3 sklenky vermutu, 2/3 sklenky Fernet stock a dva střiky Orange curacao. Dobře zamíchejte, sceďte a podávejte v koktajlovém poháru. Čínský koktajl Do šejkru dejte několik kousků ledu a na něj nalijte 1/3 sklenky rumu, 1/3 cukrového sirupu, 1/6 Orange curacao a 1/6 maraskina. Dobře protřepejte a sítkem v šejkru přelijete do koktajlového poháru. Grapefruit koktajl Do šejkru dejte led, půl sklenky grapefruitové šťávy, půl sklenky džinu a lžičku cukru. Krátce protřepejte a podávejte v koktajlovém poháru. Manhattan koktajl je jeden z nejznámějších koktajlů. Téměř každý profesionální barman jej připravuje s vlastnímí jemnými chuťovými nuancemi. Až jej budete dělat po dvacáté, také si pravděpodobně upravíte tento základní předpis: do míchací sklenice dejte led, půl sklenky vermutu (nej- raději italského nebo polovinu italského a polovinu fran- couzského), půl sklenky skotské whisky a 1 střik angostury. Lehce zamíchejte barovou lžičkou a přeceďte přes strainer do koktajlového poháru. Nad nápojem nalomte kousek tence skrojené pomerančové kůry a vhoďte ji dovnitř. Na dno dejte třešni. Podávejte se slámkou a se lžičkou a pamatujte, že host musí mít kam odložit pecku. Irish koktajl Do míchací . sklenice dejte led, přilijte půl sklenky whisky, 1/4 sklenky absintu a 1/4 sklenky curacaa. Stříkněte maraskinem a angosturou, lehce zamíchejte a nalijte do koktajlového poháru. Imperial koktajl Na led v míchací sklenici nalijte půl sklenky džinu, 1/4 sklenky vermutu, 1/4 sklenky maraskina a stříkněte angosturou. Dobře promíchejte, nalijte do koktajlového poháru a ozdobte třešní. ==== Konec zpravy cislo 27315 pro NAPOJE od CZ6KUB ==== 1: CZ6PIG BBS > r 27363 Od : CZ6KUB Pro : NAPOJE@CZE Typ/status : B$ Datum/cas : 02-Rij 07:52 Bid : 1294_CZ6PH0 Zprava cislo : 27363 Nazev : Míchané nápoje II. Path: !CZ6PH0! From: CZ6KUB@CZ6PH0.#BM.JIM.CZE.EU To : NAPOJE@CZE West India koktajl Do míchací sklenice dejte větší kostku ledu, lžičku cukru, přilijte 3/4 sklenky džinu, 1/4 sklenky citrónové šťávy a 4 střiky angostury. Dobře zamíchejte a podávejte v koktajlovém poháru. Sidecar koktajl Do šejkru dejte led, půl sklenky koňaku, 1/4 sklenky Cointreau Triple Sec, 1/4 sklenky citrónové šťávy a půl lžičky cukru. Dobře protřeste, nalijte do poháru a přidejte třešni. Valencia koktajl Do šejkru dejte led, 2/3 sklenky Apricot brandy, 1/3 pomerančové šťávy a čtyři střiky Orange bitters, Protřeste a sceďte do koktajlového poháru. Moulin rouge koktajl Na několik kousků ledu v šejkru nalijte půl sklenky Apricot brandy, 1/4 sklenky džinu, 1/4 sklenky citrónové šťávy, přidejte tři střiky cukrového sirupu a protřepejte. Podávejte v koktajlovém poháru. Cheerio koktajl Do šejkru dejte led, půl sklenky džinu a půl sklenky koňaku, přidejte dva střiky cukrového sírupu, dobře protřeste a podávejte v koktajlovém poháru. Ideal koktajl Do šejkru nalijte na led po třetinách sklenky vermut, džin a grapefruitovou šťávu. Přidejte 3 střiky maraskina a krátce protřepejte. Do koktajlového poháru dejte na dno jádro lískového oříšku. Dědeček na scestí Pod tímto roztomilým názvem se skrývá naše československá specialita, dědečkem je míněn bylinný likér Praděd. Do šejkru dejte několik kostek ledu, půl sklenky Pradědu, 1/4 sklenky Slovignac brandy a 1/4 sklenky citrónové šťávy. Přidejte půl lžičky cukru a dobře protřeste. Nad koktajlovým pohárem s nápojem přelomte kousek citrónové kůry a vložte jej do koktajlu. Canada koktajl v míchací sklenici smíchejte led, 3/4 sklenky whisky, 1/4 vermutu, 2 střiky angostury a 2 střiky cukrového sirupu. Přeceďte přes strainer do koktajlového poháru a podávejte. Inkstreet koktajl Do šejkru dejte led, 1/3 sklenky whisky 1/3 citrónové šťávy a 1/3 pomerančové šťávy. Krátce protřepejte a podávejte v koktajlovém poháru. Leave it to me koktajl V šejkru protřepejte led, 3/4 sklenky džinu, 1/8 sklenky citrónové šťávy, 1/8 malinového sirupu a střik maraskina. ==== Konec zpravy cislo 27363 pro NAPOJE od CZ6KUB ==== 1: CZ6PIG BBS > r 27373 Od : CZ6KUB Pro : NAPOJE@CZE Typ/status : B$ Datum/cas : 02-Rij 20:16 Bid : 27373_CZ6PIG Zprava cislo : 27373 Nazev : Míchané nápoje III. My fair koktajl Do šejkru dejte nejprve dva hřebíčky (koření, nikoli skoby!) a 4 střiky Apricot brandy. Pak teprve přidejte led, půl sklenky džinu a půl sklenky vermutu. Protřepejte a přeceďte, hřebíčky zůstanou v šejkru. Do hotového nápoje můžete dát ol ivu. Ship koktajl Naplňte šejkr do poloviny drobným ledem, vyklepněte dovnitř jedno čerstvé vejce, přilijte půl sklenky koňaku a přidejte lžičku cukru. Důkladně protřepejte, přeceďte do koktajlového poháru; dolijte sektem a opatrně zamíchejte. Perpetuum mobile koktajl Přes cizokrajný název jde o původní československý koktajl. Připravíte ho v šejkru : na led nalijte 3/4 sklenky vodky, 1/8 likéru Ja-ka-ma-rus a 1/8 cukrového sirupu. Protřepejte a nalijte do koktajlového poháru. Na hotový nápoj stříkněte sodovku a přidejte plátek citrónu. pánům; kteří sedí u vašeho televizoru a sledují dvaa- dvacet borců na zeleném trávníku, přijdou jistě vhod nejen koktajly; alc i míchané nápoje jiných druhů. Zde jsou : l.onesome fizz Do šejkru dejte sklenku koňaku, šfávu z jednoho pomeranče a dvě lžičky cukru; všechno samozřejmě na led (musí ho být nejméně do jedné třetiny šejkrul. Třepejte alespoň dvě minuty; až se na povrchu šejkru objeví tenká ledová vrstva - všechny fizzy jsou výrazně studené. Pak nápoj nalijte do fizzového poháru bez nožky; nemáte-li jej; tedy do limonádové sklenice a dolijte chlazenou sodovkou. Gin fizz je u nás velmi oblíben a zaslouží si to. Do šejkru dejte led; přilijte sklenku džinu; půl sklenky cukrového sirupu; půl sklenky citrónové šfávy a bílek. Důkladně protřeste; nalijte do fizzového poháru, dolijte sodovkou a ihned podávejte. Gin fizz; jako ostatně žádný fizz, se nedá dělat do zásobyl Gold fizz je méně známá obdoba Gin fizzu : na led do šejkru nalijte sklenku džinu, půl sklenky citrónového sirupu, půl sklenky citrónové štávy a žloutek. Protřepejte, nalijte do pohárů, doplňte sodovkou a podávejte. Můžete zkusit i druhou varia.ntu Gold fizzu - místo džinu vlijte do šejkru stejné množství koňaku. Vodka fizz Do šejkru dejte led, sklenku vodky, půl sklenky citrónové štávy, půl sklenky cukrového sirupu. Vyzkoušejte jednou 5 bílkem (z jednoho vejce), jindy bez bílku, oba druhy jsou výborné. Protřeste; nalijte do pohárů, doplňte sodovkou a ihned podávejte. Vermut fizz Do šejkru dejte led, přidejte sklenku vermutu, půl sklenky cukrového sirupu a půl sklenky citrónové štávy. Dobře protřepejte, naplňte fizzový pohár a dolijte sodovkou. Blanche fizz V šejkru protřepejte led, sklenku Lemon curacaa, štávu z jednoho citrónu, lžičku cukru a bílek. V poháru dolijte sodovkou. Rum cobbler Cobblerový pohár nahoře rozšířený (můžete si vypomoci i širším pohárem na sektl naplňte asi do poloviny jemným ledem a ozdobte ovocem. Už jsme si říkali, že na zdobení u cobblerů velmi záleží. Zkuste třeba tento postup: na led v poháru položte plátek ananasu. Kolem okraje poháru postavte malá tenká kolečka banánu a doprostřed položte jednu třešni. Takto ozdobený led polijte lžičkou kteréhokoliv sirupu; lžičkou maraskina a dolijte rumem. Podávejte se stéblem a se lžičkou. Gin cobbler Cobblerový pohár opět víc než do poloviny naplňte ledem. Potom rozřízněte polovinu broskve. Položte čtvrtiny na led tak, aby mezi nimi vznikla mezera a do ní vložte proužek banánu. Kolem okraje poháru nasázejte třešně. ==== Konec zpravy cislo 27373 pro NAPOJE od CZ6KUB ==== Rajčatový koktail 3 šálky štávy z rajčat,2 lžičky cukru,1 lžička worcesteru,2 lžičky citron. štávy,1 lžíce sherry nebo portského (nebo jiného kořeněného vína),1 lžička nakrájené cibule,sůl,pepř,2 snítky čerstvé máty peprné Všechno smícháme a vychladíme 1 až 2 hodiny v lednici.Pak vyjmeme mátu a podáváme (země původu:Austrálie) JSE No a je zima,což asi bude chtít něco teplého k pití.Takže zde něco předkládám a těm názvům se nedivte,vycházím z francouzského originálu... Slepičí mléko Mléko dobže osladíme,uvaříme,přidáme do něj rum nebo koňak,promícháme a vlejem do šálků.Do každého šálku dáme žloutek,dobře rozšleháme a podáváme trochu zpěněné. Punč z bílého vína Do 7dl bílého vína přidáme 250g cukru a ohříváme.Až se na povrchu začne tvořit pěna,přidáme trochu pomerančové nebo citronové kůry,trochu skořice a hřebíček,necháme přejít varem,přecedíme,přilejeme kávový šálek šumivého vína a zapálíme.Podáváme v pohárcích s plátky citronu. Pomerančový punč Do 7,5dl slabšího oslazeného čajevytlačíme šťávu ze 6 pomerančů a jednoho citronu,přidáme 2,5 dl rumu a 1dl curacaa,vylejeme do misky a zapálíme.Po dobu hořenímícháme a počkáme až plamen zhasne.Podáváme ve velkých šálcích s několika měsíčky pomeranče Rumový punč Připravíme 7,5dl silného čeje,osladíme ho 350g cukru.Přecedíme,přidáme plátky citronu,a 3,5dl rumu a zapálíme.Podáváme v pohárech s plátky citronu. Stejným způsobem je možné připravit punč z Třešňového i jiného likéru. Posilňující horké víno Do hrnce dáme 150g medu,1 a půl litru červ. vína,1dl aromat. bílého vína (např. muškát,tramín..),4 hřebíčky.Vše zehřejeme (nesmí vřít!) a vylejeme na 6 žloutků rozšlehaných se šálkem vody.Opět postavíme na oheň a za stálého šlehání metličkou jen zehřejeme.Podáváme v předehřátých šálcích. Rajčatový koktail 3 šálky šťávy z rajčat,2 lž. cukru,1 lž. worčestru,2 lž. citron. šťávy, 1 velká lžice sherry nebo portského vína,1 lž. nakrájené cibule,sůl,pepř, 2 snítky čerstvé máty peprné Slepičí mléko Mléko dobže osladíme,uvaříme,přidáme do něj rum nebo koňak,promícháme a vlejem do šálků.Do každého šálku dáme žloutek,dobře rozšleháme a podáváme trochu zpěněné. Punč z bílého vína Do 7dl bílého vína přidáme 250g cukru a ohříváme.Až se na povrchu začne tvořit pěna,přidáme trochu pomerančové nebo citronové kůry,trochu skořice a hřebíček,necháme přejít varem,přecedíme,přilejeme kávový šálek šumivého vína a zapálíme.Podáváme v pohárcích s plátky citronu. Pomerančový punč Do 7,5dl slabšího oslazeného čajevytlačíme šťávu ze 6 pomerančů a jednoho citronu,přidáme 2,5 dl rumu a 1dl curacaa,vylejeme do misky a zapálíme.Po dobu hořenímícháme a počkáme až plamen zhasne.Podáváme ve velkých šálcích s několika měsíčky pomeranče Rumový punč Připravíme 7,5dl silného čeje,osladíme ho 350g cukru.Přecedíme,přidáme plátky citronu,a 3,5dl rumu a zapálíme.Podáváme v pohárech s plátky citronu. Stejným způsobem je možné připravit punč z Třešňového i jiného likéru. Posilňující horké víno Do hrnce dáme 150g medu,1 a půl litru červ. vína,1dl aromat. bílého vína (např. muškát,tramín..),4 hřebíčky.Vše zehřejeme (nesmí vřít!) a vylejeme na 6 žloutků rozšlehaných se šálkem vody.Opět postavíme na oheň a za stálého šlehání metličkou jen zehřejeme.Podáváme v předehřátých šálcích. Rajčatový koktail 3 šálky šťávy z rajčat,2 lž. cukru,1 lž. worčestru,2 lž. citron. šťávy, 1 velká lžice sherry nebo portského vína,1 lž. nakrájené cibule,sůl,pepř, 2 snítky čerstvé máty peprné Vše smícháme a vychladíme asi dvě hodiny v chladničce.Pak mátu vyjmeme a Velký Mughal 2 sklenky rumu,2 sklenky koňaku,6 sklenek tří různých ovocných likérů,láhev šampaňského,šalek pomeranč. džusu,250g prášk. cukru,4 šálky smetany,4 citrony něco citronové a pomer. kůry,led Cukr svaříme v patřičném množství vody s kůrou a scedíme.Po vychladnutí vmícháme všechen tvrdý alkohol,džus,citron. šťávu a smetanu.Důkladně rozkvedláme a dáme chladit,jakož i šampaňské.Těsně před podáváním vmícháme šampaňské do zákl. směsi a podáváme s kostkami ledu. podáváme. ( Celý článek | Autor: Krysatec | Počet komentářů: 0 | Přidat komentář | ![]() ![]() |
|
Powered by phpRS. Sponsored by benghi.org