Další recepty na houby (i se sýrem)
Autor: Krysatec <krysatec(at)post.cz>, Téma: Recepty na jídlo, Vydáno dne: 10. 09. 2006



..obzvláště jedlé!

CSO KOGGI BOKUM

500g hověz. masa,100g čerstvých hub,2 stroužky česneku,lžička cukru,2 lžice
sojové omáčky,1 cibule,3 lžíce tuku,škrobová moučka,sůl,pálivá paprika

Maso pokrájíme na drobné kousky,smícháme s česnekem pokrájeným na kousky,
cukrem a osolí a podle chuti se dá chilli a sojovou omáčku a necháme hodinu
odležet. Houby podusíme na tuku a odstavíme.Na tuku rychle osmahnem maso,
přidáme jemně nakrájenou cibuli,mírně ji osmahneme,přidáme houby,zalijeme
vývarem zahustíme máčeným škrobem a dusíme do měkka. Podáváme s rýží. (Korea)

Pokud se pamatuju, zkoušel jsem to s jidášovým uchem a se špičkou travní, jinde
uváděnou jako špička obecná. Z té se berou jen kloboučky! Ucho roste na bezu...
ale za mokra často chytá plíseň, takže pozor!

Hermelínová pomazánka se žampiony

3 hermelíny,1 cibule,100g žampionů,50g oleje,sůl,mletý pepř
1 dl šlehačky
Očištěné žamúpiony podusíme na oleji s drobno nalrájenou
cibulí,ochutíme solí a pepřem,necháme vychladnout a rozsekáme na
jemno.Jemně nastrouhaný hermelín promícháme s našlehanou
šlehačkou,přidáme žampiony a promícháme.

Poznámka: nemusí jít o žampiony, ale pomazánka pak bude tmavá.
Já použil babky, "praváky" a pýchavky. Čímž tedy tmavá byla.

Hodí se na chleba nebo tousty za studena, nahoru pak jde dát rajče, vajíčko
natvrdo, nebo i pažitka, čili skoro cokoliv. Pokud jsem mohl posoudit, houbovou
chuť hermelínu pěkně doplnila vůně pýchavek.



HOUBOVÉ OPEČENKY

500 g čerstvých hub (různé druhy i směs) 50 g másla, 2 vejce,
cibule, 2 žemle, 2 dl mléka, 30 g krupice, 50 g stouhanky, 50 g oleje, mletý
pepř, zelená petrželka, sůl. Jemně krájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme
očištěné, oprané a na plátky pokrájené houby a vše dusíme až do odpaření vody.
Podušené houby vyjmeme a umeleme na strojku , příp. usekáme na jemno. Přidáme
rozmačkané v mléce máčené žemle,vejce,opepříme a osolíme.Hmotu prohněteme s
krupicí,strouhankou (přidáme podle potřeby) a jemně usekanou zelenou
petrželku.Z dobře propracované hmoty vytváříme menší šišky (válečky) Obalíme je
jako řízky. Na opáleném oleji osmažime válečky dozlatova. Opečenky podáváme s
novými bramborami a zeleninovým salátem.


Houby na smetaně se sýrem
500 g čerstvých hub(jemné nebo hřibovité),2,5dl kyselé smetany,50g
strouhaného sýra,1 lžíce kys. smetany,50g strouhaného sýra,1 lžčka
hladké mouky, 50g masla,1 lžíce sekaného kopru ,súl.
Očištěné a oprané houby povaříme a necháme okapat. Nakrájíme na tenké
plátky a osmahneme na tuku.Přidáme mouku,zamícháme,zalijeme
smetanou,osolíme,krátce podusíme a vložíme do tukem vzmazané
ohnivzdorné misky.Posypeme sýrem a v horké troubě zapečeme. Hotový
pokrm posypeme jemně sekaným koprem.Podáváme s pečivem.

Tohle se dobře jeví na toustech jako teplý, ale i na chlebu ač na topinky sem
to nezkoušel.


Pořád ale nemám recept na houby kombinované s Nivou....