Soté
Autor: administrator <>, Téma: Recepty na jídlo, Vydáno dne: 26. 09. 2004



Potrebujeme:
baleni sojoveho masa pro 2 osoby (nudlicky), 150g zampionu, 1 mensi cerstvy porek, 1 vetsi cibuli, 1 vejce, 250ml mleka, 3 lzice bileho vina 3 lzice skrobu, 1 lzice cukru olej na smazeni, chilli, skorici, sul

Priprava:
Nejprve si pripravime sojove maso dle navodu, doporucuji povarit v zeleninovem vyvaru nebo do pridat trochu sojove omacky. Po uvareni je dobre vymackat prebytek vody. Nudlicky nalozime do smesi maceneho skrobu (cca pul lzice v 1/2dl vody) a sojove omacky (1 lzice), nechame nejlepe nekolik hodin odlezet, ale neni to nezbytne. Zampiony nakrajime na tenci platky, cibuli na silnejsi pulkolecka a porek na nudlicky, pouzit lze bilou i zelenejsi cast, pokud ovsem chcete extra jemny produkt, tak zelenou zahodte:))). Dale pripravime obal na zampiony z vejce, 1 1/2 lzice skrobu a 1/2dl vody a 1 lzice sojove omacky. Nakonec umichame skoricovou omacku ze lzice skrobu, lzice sojove omacky, vina, mleka, cukru a na spicku vetsiho noze skorice, dolejeme cca 1dl vody.

Postup:
Na horkou panev nalejeme cca 1dl oleje, nechame rozpalit a vkladame okapane kousky sojoveho masa. Smazime na prudkem ohni za staleho michani tak, aby se nelepily a dostaly lehce zlatavou barvu. Pak pridavame zampiony namacene v ridkem obalu a pokracujeme v michani, muzeme mirne ztlumit ohen. Jakmile zacnou byt zampiony na povrchu krehke, odstavime panev a slijeme olej. Maso s zampiony muzeme mit napr. v situ. Pripravenou skoricovou omacku zacneme varit na mirnem ohni, davame pozor, aby nevytekla. Kdyz je dostatecne husta, muzeme pridat trochu masla. Dolejeme jen mensi mnozstvi oleje a na mirnejsim ohni osmahneme cibuli s porkem, jakmile zacne cibule sklovatet, pridame maso s houbami a posypeme velice decentni spetkou chilli. Kratce promichame a zalijeme horkou skoricovou omackou, nechame dojet na mirnem ohni podle toho, jak chcete mit omackou hustou, pokud to prezenete, staci opatrne dolit vlaznou vodou. Dosolime dle chuti. Podavame s hranolky, knedliky nebo cimkoli dle chuti, hodi se prakticky k jakekoli priloze.

pozn. recept vznikal spontanne a uvedene hodnoty jsou pouze odhadni:)

(c) Tervi