Pomazánky
Autor: Krysatec <krysatec(at)post.cz>, Téma: Recepty na jídlo, Vydáno dne: 26. 09. 2004



Pomazánky

Pomazánka z olomouckých tvarůžků

6 uleželých tvarůžků,150g měkkého tvarohu,30g tuku,cibule,mletá paprika,sůl,kmín,pažitka,3 lžice piva

Tvarůžky rozkrájíme na kostičky a rozetřeme s tvarohem a tukem,vmícháme nadrobno nakrájenou cibulku a pažitku,kmín,mletou papriku a sůl.Vše zředíme tak 3 lžicemi piva.Mažeme na krajíce chleba, jíme s černou ředkví a zapíjíme zbytkem piva (jakkoliv velikým zbytkem...)

Prakticky obdobný recept se liší jen větším množstvím piva a nutností nechat vše uležet v teple v zakryté lahvi za oknem. Správný stav k požití je tehdy, až se zdá, že za váma tvarůžky samy přijdou. Chuť je ještě lepší, ale je nutné tohle jíst na volném prostranství pokud možno za větrného počasí...

Hermelínová pomazánka se žampiony

3 hermelíny,1 cibule,100g žampionů,50g oleje,sůl,mletý pepř 1 dl šlehačky
Očištěné žampiony podusíme na oleji s drobno nakrájenou cibulí,ochutíme solí a pepřem,necháme vychladnout a rozsekáme na jemno.Jemně nastrouhaný hermelín promícháme s našlehanou šlehačkou,přidáme žampiony a promícháme.

Pivní pomazánka

250g tvarohu, 100g másla,1 cibulka,2 steril. feferonky,kmín,mletá paprika,1 dl světl. piva,sůl

Tvaroh dobře rozmícháme s rozměklým máslem,přidáme drobně nasekanou cibulku,feferonky a dochutíme tlučeným kmínem,solí a mletou paprikou.

VAJECNA POMAZANKA

10 dkg rostl. tuku (napr.masla) 5 dkg mekkeho salamu 1 lzice horcice 3 vejce natvrdo sul, pepr, (popr. pazitka)

Do vyslehaneho tuku (vareckou) nastrouhame nahrubo nakrajene vejce, jemne nakrajeny salam, osolime, opeprime.

*****************************************************************

CELEROVA POMAZANKA

1 celer (mensi) 1 mrkev majolka nebo tatarka (dle potreby)

Nastrouhame syrovy celer a mrkev a spojime tatarkou.

*****************************************************************

CESNEKOVA POMAZANKA (jen pro dobry zlucnik :-))

20 dkg tvrdeho syru cesnek (dle chuti) tatarka nebo majolka (dle potreby)

Nastrouhame syr a nakrajime na drobno (nebo utreme) cesnek- spojime majolkou nebo tatarkou. Mazeme na veku nebo na kolecka nakrajeny rohlik.