Jablečný štrůdl
Autor: Krysatec <krysatec(at)post.cz>,
Téma: Recepty na jídlo, Vydáno dne: 10. 10. 2006
..jednoduše, asi podle nějakýho časáku....
Původní místo zveřejnění nevim neb máti ztratila kde to vzala, hi! Nicméně vím, že to je jednoduchý na výrobu a jedlý, ač klasický štrůdl to nenahradí, hi!
250g pomazánkového másla, 300g hladké mouky, 8 jablek, cukr, skořice, rozinky (v Brně "hrozinky"..) , vlašské ořechy
Z pomazánk. másla a mouky vytvoříme vláčné těsto, které rozdělíme na dva díly.
Z každého vyválíme plát, posypeme strouhanými jablky (já mám rád takový malý, červený, český a nedovozový, máti tvrdí, že jedno jsou tzv. "panenský" a o druhejch tvrdí, že jí někdo kdysi říkal, že je to "červenej delicius" ...nevim, já to nepoznám, leda po kousnutí, hi. Mimochodem, když pečete kuře, tyhle se hodí do něj nacpat i místo nádivky ..,. stručně, musíte mít "klap jabka", hi!)
K těm jabkům nasypete ořechy, cukr a skořici a rozinky a zavinete.
Pak to potřete žloutkem a upečeme!
Oblíbený jabka jsou neznámého mě druhu: jsou červený a relativně malý s perfektní chutí. Když do nich kousnete, v místě zakousnutí se stanou relativně průhledné jako světlezelená želatina... ale co je to za druh teda nevim, hi!
Z matčiných info patří tyto červený malý jabka k těm, co navíc mají zajímavý efekt: když je požíráte, voní jako rum, hi!!! (proto taky tak sednou do štrůdlu i do kuřete...)
Pokud víte nebo máte pocit, že víte o co jde za jabka, napište!!!