Rýže v papiňáku
Autor: benghi <benghi(at)inmail.cz>, Téma: Recepty na jídlo, Vydáno dne: 27. 12. 2007



Protože jsem zjistil, že málokdo ví, že jde vařit rýži v papiňáku, tak sem dám malý návod.

V papiňáku jde vařit leccos a hlavním efektem je to, že se to nevaří moc dlouho, což je vzhledem k současné ,,úpravě cen'' (všechno bude dražší, ovšem aby se to vyrovnalo, tak lokomotiva bude o celej litr levnější) celkem výhodné. Postupujte takto: Do papiňáku nasypete rýži v množství odpovídajícím danému počtu osob - pro dva tak vrstvu vysokou 1cm, pro tři o trochu víc. Následně na to nalejte vodu a to tak, aby její hladina byla tak půl cm nad vrcholem rýže. Zhruba. Následně osolte, zavřete dekl a postavte to na sporák. Jednoznačně doporučuju plynovej, protože tomu jde rychle měnit výkon, narozdíl od elektrickýho, kterej je z tohoto pohledu k uzoufání, nejděsivější je sklokeramická deska - kdo nezažil, neuvěří - spojuje nevýhody plynu a elektriky dohromady, což ještě ,,vylepšuje'' o tak snadné čistění, že snad i rodit ježky není tak těžký. Načež zažehněte na plný výkon, dokud hrnec nezačne syčet. (Pokud dlouho nesyčí, pak se něco ucpalo, v hrnci bude hroznej tlak a osobně doporučuju kvičet a zdrhat.) Pak musíte výkon hořáku řídit tak, aby hrnec syčel rovnoměrně. Musí to být těsně nad tím bodem, kdy se nadzvedne ventil. Uvedeným způsobem vaříte pět minut, poté nechejte krátce zchladit, vypusťte tlak (což doporučuju dělat vidličkou, neb jinak vás ten vehement opaří, neb konstrukter většiny papiňáku ,,myslel''.) Voda by měla být vyvařená a rýže nepřipálená, pokud jste tedy něco neudělali blbě. Pozitivní efekt je ten, že nemusíte šachovat s cedníkem a podobnejma blbostma, druhák se ta rýže uvaří pod 10 minut (pět minut varu a tak 2-3 minuty, než to vařit začne) a ne za půl hodiny, jak když jí vaříte v normálním hrnci. K dovršení všeho, nepovede se vám uvařit blebanec s rýžovým škrobem a zbytkama rýže, tedy pokud nejste obzvlášť talentovaní.