A ještě jídlo
Autor: Krysatec <krysatec(at)post.cz>,
Téma: Recepty na jídlo, Vydáno dne: 31. 07. 2010
asi ze Slovenska?
recep
Želvičky na slovenský způsob
Suroviny
500 g mletého masa
6 ks párků
18 plátků anglické slaniny
1 ks vejce
Pečeme cca 40-50 minut při 180°C
Postup:
Mleté maso si dochutíme jak máme rádi.
Z tohoto množství surovin připravíme tři želvičky. Masovou směs rozdělíme na
tři části a vytvarujte do tvaru pancíře. Doporučuji pracovat na igelitu nebo
potravinářské fólii. Nejprve vytvoříme nožičky tak, že jeden párek rozřízneme
na polovinu a každou polovinu podélně přeřízneme. Na kulatém konci 2x
nařízneme, aby po upečení vznikli na nožičce drápky. Každou nožičku zastrčte do
pancíře plochou částí dolů.
Vezmeme si druhý párek a překrojíme ho na polovinu. Jedna polovina bude hlava s
krkem, tu jen zastrčíme do přední části pancíře a druhou polovinu párku
okrájíme nožem do špice jako tužku a zastrčíme do zadní části pancíře, čím
vytvoříme ocásek.
Dále připravíme vzor pancíře. Přes střed pancíře položíme plátek slaniny a
přepletením přidáme další plátky.
Takto pokračujeme, až propleteme všech 6 plátků na jeden pancíř.
Převislé konce zastrčíme nožem pod pancíř.
Každou želvu potřeme rozšlehaným vejcem, přikryjeme alobalem a dáme péct na
plechu vyložený papírem na pečení. Po půl hodině alobal sejmeme a ještě 15
minut dopečeme.
Po upečení uděláme párátkem na hlavičce dvě důlky a do nich zasadíme po kuličce
nového koření, čímž vytvoříme oči. Jako příloha je vhodná bramborová kaše a
zeleninová obloha, ale kombinujte dle vlastní fantazie, třeba bramborový
knedlík a zelí nebo špenát.