Saláty
Autor: Krysatec <krysatec(at)post.cz>, Téma: Recepty na jídlo, Vydáno dne: 28. 11. 2011



od V.H. majlem

25D15CA2
SALÁTY:

KŘENOVÝ SALÁT
Ingredience:
30 dkg kysaného zelí,
1 cibule,
1 menší červená paprika,
10 dkg šunkového salámu,
1/2 skleničky krenexu,
1 malá sklenička majonézy,
sůl, pepř
Postup:
Vymačkané a překrájené zelí dáme do misky, přidáme nadrobno nakrájený salám,
cibuli a papriku. Osolíme, opepříme, přidáme majonézu a podle chuti krenex.
Podáváme vychlazené s pečivem.

FAZOLOVÝ SALÁT
Ingredience:
1 plechovka červených fazolí v tomatu nebo ve slaném nálevu,
1 cibule,
2 kyselé okurky,
20 dkg točeného salámu,
3 lžíce kečupu, 1 malá majonéza,
sůl, pepř,
feferonka
Postup:
Fazole scedíme, propláchneme studenou vodou, dáme do misky, přidáme nahrubo
nastrouhaný salám, nakrájenou cibuli a okurky.
Nakonec přidáme majonézu, kečup a dochutíme solí a pepřem.
Kdo má rád ostré, přidá feferonku.
Podáváme chlazené s pečivem.

TURISTICKÝ SALÁT
Ingredience:
20 dkg turistického salámu,
3 kyselé okurky,
10 dkg sýra cihly,
1 středně velká cibule,
kousek zelené části pórku,
1 červená paprika,
1 malá majonéza,
1 lžička plnotučné hořčice,
sůl, pepř,
1 lžička cukru,
worcester,
pár kapek octa
Postup:
Salám nakrájíme najemno nebo nastrouháme na hrubém struhadle, dáme do misky,
přidáme nahrubo nastrouhanou cihlu, nakrájenou papriku, cibuli, pórek a okurky. Promícháme, přidáme majonézu, hořčici, zakápneme worcesterem.
Dochutíme cukrem, solí, pepřem, příp. přidáme ocet.
Pokud je salát moc hustý, zředíme ho mlékem. Podáváme vychlazený s pečivem.

BUŘTOVÁ POCHOUTKA
Ingredience:
5 silných párků,
3 cibule,
1 sklenička majonézy - 250 ml,
pepř,
feferonka
Zálivka:
2 lžíce octa,
2 lžíce oleje,
2 lžíce kečupu,
1 lžíce worcesteru,
1 lžíce plnotučné hořčice,
2 lžičky cukru - vše svařit,
Postup:
Oloupané párky a cibuli nakrájíme na polo kolečka, přidáme majonézu a chladný nálev.
Kdo má rád ostré, přidá pepř a feferonky.
V lednici necháme 1-2 dny uležet. Podáváme s čerstvým pečivem.

ZELNÝ SALÁT
Ingredience:
1/2 hlávky menšího zelí,
1 červená paprika,
1 cibule,
1 nožka silného libového párku,
1 malá sklenička majonézy,
5 dkg strouhaného sýry cihly,
3 lžičky cukru,
sůl, pepř,
1 lžička plnotučné hořčice,
ocet,
olej
Postup:
Vykrojené zelí najemno nakrájíme, dáme do misky, pokapeme olejem, octem, osolíme,
opepříme a přidáme cukr. Promícháme a necháme chvíli odležet.
Mezitím nadrobno nakrájíme cibuli, párek, papriku a nastrouháme cihlu.
Vše přidáme do zelí a promícháme. Nakonec přidáme majonézu a hořčici, případně dochutíme solí. Podáváme chlazené s čerstvým pečivem.

VAJEČNÝ SALÁT
Ingredience:
6 vajec,
1 menší cibule,
10 dkg šunkového salámu,
2 kyselé okurky,
1 červená paprika,
5 dkg sýru cihly,
2 stroužky česneku,
majonéza,
sůl, pepř,
1 lžička cukru,
1 lžíce plnotučné hořčice,
worcester

Postup:
Vychladlá uvařená vejce oloupeme a nakrájíme na plátky.
Přidáme pokrájené okurky, papriku, salám, cibuli a nahrubo nastrouhanou cihlu.
Posolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, plnotučnou hořčici a majonézu.
Nakonec dochutíme cukrem a worcesterem. Podáváme vychlazené s pečivem.

TĚSTOVINOVÝ SALÁT
Ingredience:
1/3 sáčku těstovin / nejlépe vřetena/,
20 dkg měkkého salámu např. junior,
3 vejce,
10 dkg sýru cihly,
1 červená paprika,
1/2 čerstvé okurky,
2 rajčata,
1 cibule,
2 sáčky majonézy,
sůl, pepř,
1 lžička cukru,
worcester,
ocet,
hořčice
Postup:
Salám a cihlu nastrouháme nahrubo, smícháme s uvařenými těstovinami , přidáme
nakrájenou cibuli, papriku, okurku, rajčata bez semen a vejce.
Osolíme, opepříme, zakápneme octem a worcesterem.
Nakonec vmícháme majonézu a 1 lžíci hořčice. Podáváme chlazené .

KUŘECÍ SALÁT
Ingredience:
studené pečené kuřecí maso,
1 červená paprika,
2 kyselé okurky,
1 cibule,
1 malá plechovička kukuřice,
malá sklenička majonézy,
sůl, pepř,
1 lžíce hořčice,
1 lžička worcesteru,
ocet
Postup:
Kuřecí maso, papriku, okurky a cibuli nakrájíme, dáme do misky, přidáme scezenou kukuřici, hořčici, osolíme a opepříme.
Nakonec promícháme s majonézu, zakápneme octem a worcesterem.
Podáváme chlazené s pečivem.

SÝROVÝ SALÁT
Ingredience:
15 dkg eidamu vcelku,
10 dkg uzeného sýra vcelku,
l červená paprika,
2 jarní cibule i s natí, 2
50 ml majonézy,
5 lžic mléka,
sůl, pepř,
1 rovná lžíce cukru,
worcester,
1 lžička plnotučné hořčice,
1-2 stroužky česneku
Postup:
Oba sýry nahrubo nastrouháme a smícháme s najemno nakrájenou cibulí a paprikou.
Přidáme majonézu zředěnou mlékem, hořčici, prolisovaný česnek, cukr a zakápneme worcesterem. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme vychlazené s pečivem.