A nějaké pomazánky 1.
Autor: Krysatec <krysatec(at)post.cz>,
Téma: Recepty na jídlo, Vydáno dne: 13. 03. 2012
přišlo majlem od Alliena
Novy1
Pom-01:BŮČKOVÁ
SUROVINY:250 g osolený a okmínovaný upečený bůček libov.bez kůže,1menší cibule,2-3 stroužky česneku,
pepř,sos z pečeného masa,vypečené sádlo dle potřeby,sůl
POSTUP:Upečený bůček bez kostí a chrupavek s česnekem a cibulí umeleme na masovém strojku.Přidáme 2-3 lžíce tmavšího sosu z nahnutého pekáče(z pod usazeného sádla),pepř,promícháme,případně dosolíme a přidáme lžíci vypečeného sádla, aby se pomazánka lépe roztírala.Mažeme na plátky veky,nebo dáváme v kopečcích na talíř a maže si každý sám.Zdobíme rajčaty,paprikou,možno zasypat strouhaným křenem.
Pom-02:CELEROVÁ SE SALÁMEM
SUROVINY:1celer,1 cibule,4 sladkokys.okurky,4 vejce,1 majolka,200g salám(špekáčky),sůl,pepř
POSTUP:Ovařený celer(aby nebyl moc měkký),okurky a salám nastrouháme,vařená vejce a cibuli nakrájíme najemno.Osolíme,opepříme,promícháme s majolkou.Necháme vychladit a podáváme s pečivem jako večeři,nebo mažeme na chlebíčky a pod.
Pom-03:ČESNEKOVÁ S TVAROHEM
SUROVINY: 150 g měkký tvaroh,50 g strouhaný sýr,50g rostlin.máslo,2-3 stroužky česneku,mléko,sůl,pažitka
POSTUP:Tvaroh rozšleháme se 3 lžícemi teplého mléka,přidáme máslo a napěníme.Vmícháme strouhaný sýr,rozetřený česnek,sůl a pažitku.
Pom-04:JARNÍ
SUROVINY:polotučný tvaroh ve vaničce,čerstvé ředkvičky nebo pažitku,sůl
POSTUP:V misce rozetřeme tvaroh a zamícháme na hrubém struhadle nastrouhané ředkvičky nebo nasekanou pažitku, osolíme a namažeme na krajíce chleba. (tuto pomazánku dělám po celé léto, když postupně dozrávají okurky, cibulka, rajčata nebo papriky, do tvarohu zamíchám jakýkoliv z těchto výpěstků jen osolím a máme výbornou, lahodnou letní večeři).
Pom-05:KŘENOVÁ POCHOUTKOVÁ
SUROVINY: 200 g šunky(šunkového salámu),2 lžíce majonézy,2 lžíce strouhaného křenu,sůl,citrónová šťáva.
POSTUP:Šunku(salám)nakrájené na plátky,pokrájíme na malé kousky(čtverečky),smícháme s nastrouhaným křenem a pokapeme citron.šťávou.Vmícháme do majonézy a necháme nejlépe do druhého dne rozležet.Potom
teprve dochutíme.Mažeme na plátky rohlíku(veky),případně na slané sušenky.Zdobíme petrželkou a buráky.
Pom-06:KŘENOVÁ SE SALÁMEM
SUROVINY:2 měkké sýry,100g měkkého salámu,2 natvrdo uvařená vejce,1 kyselá okurka,1 malá majolka,kousek másla,křen nebo Krenex podle chuti, sůl, pepř.
POSTUP: Do mísy dáme sýr, přidáme nadrobno nakrájená vejce, kyselou okurku, rozstrouhaný salám + ostatní přísady. Vše důkladně promícháme a podáváme na pečivo.
Pom-07:MAJONÉZA FALEŠNÁ
SUROVINY: 1 malý kelímek bílého jogurtu,měkký smetanový sýr (dle potřeby)
POSTUP:Jogurt a měkký sýr důkladně promícháme a používáme stejně jako klasickou majonézu do salátů,nebo po přidání různých přísad(česnek,hořčice,paprika aj.) jako pomazánky na přípravu studen. mís.
Pom-08:MASOVÁ
Varianta-1:S CIBULÍ
SUROVINY: 1 vepřová konzerva, 1 větší cibule,plnotučná hořčice sádlo
POSTUP:Nejprve si oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli. Dáme do velké mísy. Přidáme 2 malé lžičky hořčice a 1 polévkovou lžíci sádla. Na konec přidáme masovou konzervu. To vše nejprve rozmícháme vařečkou a potom najemno mixérem. Mažeme na chleba.
Varianta-2:Z HOVĚZÍHO PIKANTNÍ
SUROVINY: 300 g vařené hovězí maso,1cibule,1sterilovaná okurka,3 lžíce rostlinné máslo,lžíce vývaru,hořčice,
sůl,worcester,pepř
POSTUP:Maso umeleme se lžící vývaru.Změklé máslo rozetřeme s hořčicí a solí,přidáme maso,drobně pokrájenou cibuli a okurku,worcester,pepř a promícháme.
Varianta-3:Z PEČENÉHO VEPŘOVÉHO MASA
SUROVINY: 1 šálek pečeného vepřového masa,2 lžíce sádla,sůl,čerstvě nastrouhaný křen,ml.pepř
POSTUP:Vepřové maso umeleme dvakrát na mlýnku na maso,přidáme sádlo,sůl,křen,pepř a promícháme.
OBMĚNA:S OKURKOU
SUROVINY: zbylá vepřová pečeně,cibule,hořčice,pepř,okurka syrová nebo nakládaná
POSTUP:Maso umeleme nebo usekáme v mixeru,podle chuti vmícháme jemně sekanou cibuli,hořčici,koření.
Mažeme na tmavý chléb,zdobíme zeleným nebo nakládaným okurkem.
Varianta-4:Z UZENÉHO S VEJCI NATVRDO
SUROVINY: 300 g vařené uzené maso,2 vejce uvař.natvrdo,2 cibule,1 steril.okurka,2 lžíce oleje,2 lžíce hořčice,
sůl,mletá sladká paprika
POSTUP:Uzené maso a vejce umeleme nebo drobně nakrájíme.Cibule nakrájíme na tenká půlkolečka a usmažíme do růžova na oleji,vmícháme mletou papriku a hned sejmeme z ohně,přidáme k uzenému masu současně s hořčicí a drobně nakrájenou okurkou,přisolíme a promícháme.
Pom-09:MOZEČEK Z PAŠTIKY 3 porce
SUROVINY: 1 menší cibule, 1 konzerva játrové paštiky, kousek sádla, 3-4 vejce, sůl,zelená petrželka nebo pažitka.
POSTUP: Nadrobno sekanou cibuli zpěníme na sádle, přidáme paštiku a prohřejeme, pak rozklepneme vejce, promícháme je s paštikou, osolíme, necháme srazit a ještě ochutíme petrželkou
Pom-10:OSTRÁ NA CHLEBÍČKY
SUROVINY: 150/150 g měkký salám/tvrdý sýr
2/1/1-2/1 malé cibule/natvrdo vař.vejce/feferónky/steril.okurka
1 lžíce steril.červ.papriky,2 lžíce oleje,2 lžíce kečupu,worcester,sůl
POSTUP:Cibuli nakrájíme na kolečka,promneme se solí a necháme 5 minut proležet.Salám,sýr,vejce a kyselou okurku nastrouháme na hrubším struhadle na nudličky.Feferónky jemně posekáme.Vše smícháme,přidáme olej,
kečup,worcester(pár kapek) a cibuli.Necháme chvíli v chladnu proležet a potom mažeme na chlebíčky.Zdobíme
natí,či proužky zelené či žluté papriky.
Pom-11:PAŠTIKOVÁ
SUROVINY A POSTUP: Do játrové paštiky vmícháme strouhanou nebo sekanou cibuli, trochu kečupu, hořčici, nastrouhanou sladkokyselou okurku, podle chuti osolíme, opepříme a můžeme zjemnit trochou majolky.
OBMĚNA:
SUROVINY A POSTUP: Umícháme 2-3 játrové paštiky s polovinou másla a smetanovým sýrem, přidáme nastrouhanou cibulku, 2-3 stroužky utřeného česneku, sůl, pepř. Mažeme na rozkrojené domácí žemličky, můžeme ještě vložit plátek salámu.
Pom-12:PĚNA VAJEČNÁ PIKANTNÍ
SUROVINY: 3 vejce vařená natvrdo,1malá majolka,1 střední cibule,1-3 menší sladkokys.okurky,kremžská hořčice(necelá),sůl
POSTUP:K prolisovaným vařeným vajíčkům přidáme majolku,hořčici a velmi málo osolíme.Přidáme nadrobno nakrájenou okurku a cibuli,hořčici a vše řádně promícháme.Mažeme na krajíčky chleba,veky a na topinky z veky.
Pom-13:ROZHUDA
Varianta-1:S CIBULÍ
SUROVINY: 350g měkkého tvarohu, 60g másla, 1 cibule, 2 lžíce nakrájené pažitky, mléko, sůl.
POSTUP:Změklé máslo rozetřeme s rozdrobeným tvarohem a podle potřeby rozmícháme s mlékem. Nakonec přidáme nakrájenou cibuli a pažitku, osolíme a dobře promícháme. Podáváme k bramborám na loupačku.
Varianta-2:S PAŽITKOU
SUROVINY:500 g měkký tvaroh,100g máslo,trochu mléka,sůl,pažitka
POSTUP:Tvaroh rozetřeme nebo rozšleháme s trochou mléka a utřeme s máslem.Dle chuti osolíme a přidáme pažitku.
Pom-14:RYBÍ
Varianta-1:Z OLEJOVEK
SUROVINY:1 krabička olejovek,1 natvrdo vař.vejce,1 kyselá okurka,40g salám,20g cibule,100g másla,sůl,
sladká paprika,citrónová šťáva
POSTUP:V misce utřeme máslo do pěny,přidáme prolisované olejovky i s olejem,jemně rozsekaný salám,
nastrouhanou vymačkanou okurku a jemně rozsekané vejce.Promícháme,přidáme rozsekanou cibulku,sůl
a papriku,zakapeme citrónovou šťávou.
Varianta-2:ZE SARDINEK
SUROVINY:1konzerva sardinky,1 cibule,1 sladkokys.okurka,1majolka,osminka másla,šťáva z půl citronu
POSTUP:Promícháme sardinky s máslem,přidáme šťávu z citronu,nadrobno nakrájenou cibuli a okurku.Nakonec vmícháme majolku.Mažeme na veku.
Pom-15:SALÁMOVÁ
Varianta-1:LEVNÁ
SUROVINY:200 g měkký salám,1 vařený oloupaný brambor,1 cibule,1 steril.okurka,2 lžíce rostlinné máslo,
hořčice,mletý pepř,sůl.
POSTUP:Salám jemně nakrájíme,brambor jemně nastrouháme a vyšleháme se změklým máslem a hořčicí.
Vmícháme salám,drobně nakrájenou okurku a cibuli,opepříme a osolíme.
Varianta-2:RYCHLÁ
SUROVINY: salám,cibule,okurka,máslo,hořčice,sůl,usekaná petrželka
POSTUP:Suroviny v dostupném množství.Salám,cibuli,okurku jemně nakrájíme.Změklé máslo rozetřeme s hořčicí,přidáme salám,cibuli a okurku,usekanou petrželku,promícháme a podle chuti přisolíme.
Varianta-3:S MORAVANKOU
Pomazánky zachraňují čest kuchařky, která si se sporákem moc nerozumí...
SUROVINY A POSTUP: Dohromady umeleme 30 dkg salámu, obsah jedné skleničky Moravanky (zeleninový salát), 1 cibuli, přidáme 1 měkký sýr, česnek podle chuti a nakonec vmícháme majolku. Velice dobré na chlebíčky.
Varianta-4:S VEJCI
SUROVINY:200 g salám,2 vejce uvař.natvrdo,1 steril.okurka,1 zelená paprika,2 lžíce másla,kremžská hořčice,sůl
POSTUP:Salám a vejce umeleme nebo drobně nakrájíme.Změklé máslo rozetřeme s hořčicí,přidáme salám,vejce,
drobně nakrájenou okurku a papriku,promícháme a přisolíme.
Pom-16:SLONÍ MLS
SUROVINY: 50 dkg měkkého salámu,20 dkg majolky ,Chilli,2 střední cibule,1 kyselá okurka,
Suroviny na zálivku: 2 lžíce oleje,1 lžíce octa,4 lžíce kečupu,2 lžíce hořčice,2 kostky cukru
POSTUP: Salám, cibuli a okurku semeleme, přidáme majolku, chilli a zálivku, kterou připravíme tak, že smísíme 2 lžíce oleje, 1 lžíci octa, 4 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice a 2 kostky cukru - prohřejeme, ale NEVAŘÍME !!! Hotovou směs necháme odležet, podáváme s pečivem nebo jako pomazánku na jednohubkách.
Pom-17:SLONÍ ŽRÁDLO
SUROVINY A POSTUP: Smícháme lžíci worcestru, lžíci oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce obyčejné hořčice a prohřejeme - nevaříme. Do zchladlé směsi přidáme 1 cibuli, 2 sladkokyselé okurky, půl kg gothaje - vše umleté nebo drobně nakrájené. Nakonec vmícháme 2 majolky, opepříme a osolíme podle chuti.
OBMĚNA:
SUROVINY: 400 g měkkého salámu, 100 g majolky, 1 cibule, 3 kyselé okurky, 3 lžíce kečupu, 3 lžíce hořčice, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa a 1 lžička cukru.
POSTUP: Salám, cibuli a okurky umeleme na masovém mlýnku. Kečup, hořčici, olej, cukr a ocet povaříme za stálého míchání asi minutu. Smícháme s namletou směsí a necháme vychladnout. Poté vmícháme majolku a dáme nejméně na hodinu odležet do ledničky. Mažeme na chléb, veku, topinky... zdobíme zeleninou.
Pom-18:SÝROVÁ
Varianta-1:NA TOPINKY
SUROVINY A POSTUP :Utřeme stejný díl másla a méně tučného taveného sýra, podle chuti přidáme utřený česnek, sůl, kari a mažeme na topinky.
Varianta-2:S HOŘČICÍ
SUROVINY: 200 g tavené.sýra,1 zelená (červená) paprika,1 cibule,2 lž.rostlinné máslo,2 lž.hořčice,1 lž.mléko,sůl
POSTUP:Tavený sýr rozetřeme,přidáme změklé máslo,hořčici,mléko a vyšleháme.Vmícháme papriku nakrájenou na kostičky,drobně pokrájenou cibuli a osolíme.
Varianta-3:S MÁSLEM
SUROVINY:200 g tavený sýr,1 vejce uvař.natvrdo,1 cibule,3 lžíce rostlinné máslo,2 lžíce bílý jogurt,sůl,petrželka
POSTUP:Tavený sýr rozmělníme vidličkou,přidáme jemně nastrouhané vejce,změklé máslo a vyšleháme.Po částech přidáváme jogurt a nakonec vmícháme jemně nakrájenou cibuli,petrželku a sůl.
Varianta-4:S VEJCI NATVRDO
SUROVINY: 150 g tavený sýr,1 lž.rostlinné máslo,1 lž.hořčice,2 lž.mléko, 2 vejce natvrdo,sůl,petrželka
POSTUP:Tavený sýr rozetřeme,přidáme jemně nastrouhaná vejce,změklé máslo,hořčici,mléko a vyšleháme.
Vmícháme petrželku a o osolíme.
Varianta-5:SE SALÁMEM
SUROVINY: 200 g tvrdého sýra,100g salám,1 steril.okurka,1 vejce uvař.natvrdo,1 kapie,2 lžíce majonézy,
3 lžíce bílý jogurt,sůl
POSTUP:Tvrdý sýr a vejce jemně nastrouháme,salám,okurku a kapii nakrájíme na nudličky.Majonézu rozmícháme s jogurtem,přidáme připravené potraviny a osolíme.
Varianta-6:ZE VŠEHO co je po ruce -podle Petra Rychlého
SUROVINY: libovolné množství jakéhokoli taveného sýra ,modrá cibule ,čerstvá okurka ,kyselá okurka ,zkrátka co je doma po ruce ,jakákoli zelenina
POSTUP:Sýr rozetřeme a přidáme nadrobno nakrájené ostatní ingredience. Podáváme s pečivem.
Pom-19:TVAROHOVÁ
Varianta-1:S ČESNEKEM A VEJCEM
SUROVINY:250 g měk.tvaroh,1vejce vař.natvrdo,3 str.česneku,2 lž.rostl.máslo,2 lžíce mléko,ml.pepř,sůl,petrželka
POSTUP:Tvaroh,jemně nastrouhané vejce,změklé máslo a mléko rozšleháme,přidáme prolisovaný česnek,pepř,
sůl,usekanou petrželku a promícháme.
Varianta-2:S KAPIÍ A CIBULÍ
SUROVINY: 250 g měkký tvaroh,1 cibule,1 čerstvá nebo konzervovaná kapie,3 lžíce rostl.másla,5 lžic mléka,
ml.sl.paprika,sůl,ml.pepř
POSTUP:Tvaroh rozšleháme s horkým mlékem,přidáme máslo,koření,sůl a promícháme.Vmícháme jemně nakrájenou kapii a cibuli.
Varianta-3:S KOPREM
SUROVINY: 250 g měkký tvaroh,5 lžíce smetany,2 lžíce jemně usekaný kopr,sůl
POSTUP:Tvaroh můžeme prolisovat,rozšleháme jej se smetanou a vmícháme kopr a sůl.
Varianta-4:S PAŽITKOU
SUROVINY: 250 g měkký tvaroh,4 lžíce smetany,1 lžíce rostlinného másla,pažitka,sůl
POSTUP:Tvaroh rozšleháme se změklým máslem a smetanou,vmícháme jemně nakrájenou pažitku.
Varianta-5:S VEJCI NATVRDO
SUROVINY: 250 g měkký tvaroh,2 vejce vařená natvrdo,3 lžíce mléko,2 lžíce rostlin.máslo,1 lžíce hořčice,sůl
POSTUP:Tvaroh můžeme prolisovat,vejce jemně nastrouháme,přidáme mléko,změklé máslo,hořčici a napěníme.Dle chuti osolíme.
Pom-20:VAJEČNÁ
Varianta-1:LEVNÁ
SUROVINY:3 vejce uvař.natvrdo,2 vař.brambory,1cibule,1 steril.okurka,2 lžíce majonéza,1 lžíce bílý jogurt,
hořčice,několik kapek octa,sůl
POSTUP:Vejce a brambory jemně nastrouháme,okurku a cibuli drobně nakrájíme.Majonézu rozmícháme s jogurtem,hořčicí,octem a solí,přidáme připravené potraviny a promícháme.
Varianta-2:PIKANTNÍ
SUROVINY:4 vejce,2 lučiny,2 lžíce másla,lžíci ostrého kečupu,lžíci hořčice,pórek,2 sterilizované okurky,2 stroužky česneku,Šunka,Paprika,mletá paprika,pepř,sůl ,
POSTUP:Lučinu rozmícháme s máslem, uvařenými vejci, kečupem, utřeným česnekem a hořčicí. Přidáme pokrájenou zeleninu, šunku a dochutíme kořením. Podáváme s čerstvým pečivem.
Varianta-3:S HOŘČICÍ
SUROVINY: 5 vajec uvařených natvrdo,3 lžíce rostlin.máslo,2 lžíce mléko,hořčice,petrželka,sůl
POSTUP:Vejce jemně nastrouháme,přidáme změklé máslo,hořčici,rozmícháme a s přidáním mléka vymícháme.Osolíme a vmícháme usekanou petrželku.
Varianta-4:S HOŘČICÍ A VEJCI
SUROVINY:natvrdo vařená vejce,pomazánkové máslo, plnotučnou hořčici,cibule, pepř a sůl.
POSTUP: Z vajec vyjmeme žloutky, které rozmačkáme vidličkou a rozmícháme s pomazánkovým máslem a hořčicí. Přidáme na kostičky nakrájené bílky a nakrájenou cibuli a podle chuti opepříme a osolíme. Pomazánkou plníme částečně vydlabané žemle a zdobíme hlávkovým salátem a ředkvičkami.
Varianta-5:SE SALÁMEM
SUROVINY: 100 g salám,3 vejce uvařená natvrdo,3 lžíce rostlinné máslo,ml.paprika,hořčice,petrželka,sůl
POSTUP:Vejce jemně nastrouháme,přidáme umletý nebo drobně nakrájený salám,změklé máslo a utřeme.
Přidáme další přísady a promícháme.
Varianta-6:ZÁKLADNÍ
SUROVINY:4 natvrdo vařená vejce,2 stroužky česneku,1malá majolka,ml.pepř,sůl
POSTUP:Vejce prolisujeme(umeleme na masovém strojku),ochutíme česnekem utřeným solí a pepřem,přidáme majolku,promícháme.Místo majolky můžeme dát 125 g másla a pomazánku zředit mlékem.
Pom-21:VELIKONOČNÍ ..z ingrediencí, co dům dá a jiných...
SUROVINY:80 g nízkokalorického másla,100 g roztíratelného sýra,2 vařená vejce,100 g měkkého salámu,2 lžíce bílého jogurt,1 lžičku hořčice,Sůl,půl menší cibule,petrželka
POSTUP:Sýr utřeme se změklým máslem, přidáme jemně nastrouhaná vejce, jogurt, hořčici a dobře našleháme. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, salám a nasekanou petrželku. Podle chuti osolíme a mažeme na plátky veky nebo kolečka rohlíku.
Pom-22:ZELENINOVÁ S MAJONÉZOU
SUROVINY:100 g majonézy,malý celer,malá cibule,karotka,2 lžíce křenu,pepř,cukr,sůl
POSTUP:Syrové celer,mrkev a křen nastrouháme,spojíme s majonézou,přidáme nakrájenou cibuli,pepř,sůl a špetku cukru.Použijeme jako pomazánku na chlebíčky a chuťovky.
Pom-23:ČESNEKOVÁ S POMAZÁNKOVÝM MÁSLEM A SÝREM
SUROVINY: 1 pomazánkové máslo,2 trojúhelníčky taveného smetanového sýru bez příchutě,1/2 sáčku Poličanky (majolka),4-5 stroužků česneku,
POSTUP: Nejdříve se rozetře pomazánkové máslo se sýrem. Pak se přidá Poličanka a na konec rozetřený česnek. Pomazánku je možné podle chuti přisolit, ale to každý podle sebe. Pomazánkové máslo někdy bývá trochu slané.
Pom-24:PAŠTIKOVÁ
SUROVINY A POSTUP: Do játrové paštiky vmícháme strouhanou nebo sekanou cibuli, trochu kečupu, hořčici, nastrouhanou sladkokyselou okurku, podle chuti osolíme, opepříme a můžeme zjemnit trochou majolky.
Pom-25:SÝROVÁ NA TOPINKY
SUROVINY A POSTUP :Utřeme stejný díl másla a méně tučného taveného sýra, podle chuti přidáme utřený česnek, sůl, karí a mažeme na topinky.
Pom-26:TVAROHOVÁ SE SARDINKAMI
Mám pro vás velice chutnou a velice jednoduchou pomazánku. Uděláme si k večeři pomazánku.
SUROVINY a POSTUP:200 g měkkého tvarohu, 1 krabičku sardinek, 1 vejce uvařené natvrdo a kyselou okurku. Tvaroh jemně utřete se sardinkami i s olejem, přidáme nasekané vejce, kyselou okurku a je to. Pak ji jen natřeme na chleba, veku nebo rohlík a pokapeme citrónem. Dobrou chuť.
Pom-27: Z ČERVENÉ ŘEPY
SUROVINY: 1 červená řepa,sůl, pepř,2 hrstky nastrouhaných ořechů,2 stroužky česneku,jogurt nebo majonéza ,
POSTUP: Červenou řepu nastrouháme najemno, osolíme, opepříme, přidáme dvě hrstky nastrouhaných ořechů a 2 stroužky česneku. Smícháme s jogurtem nebo s majolkou.
Pom-28:ZELNÁ
SUROVINY A POSTUP: 10 d¨kg sýru balkán (nastrouhat) ,1 malá hrst kysaného zelí (vymačkat, drobně nakrájet) ,
1 malá cibule (drobně nakrájet), 1 kyselá okurka (drobně nakrájet),2 vařená vejce (drobně nakrájet) ,1 malá lžička moučkového cukru ,1 majolka (100 g) Vše promíchat a je to!