Polívka jak ji obvykle dělám:
Do dvou až třech litrú vody hodím kapří hlavu (vyloupané oči, odříznuté pysky a žábra, oškrábaná) a kousky masa, které se nehodí na řízky (konec okolo ocasu, okolo ploutví, odřezky kolem hlavy a tenke maso u břicha). Vařím dokud se maso nezačína rozpadávat, pak maso a hlavu vyberu a vývar přecedím. Do vývaru dám na jemno nakrájenou zeleninu co dúm dal (mrkev, petržel, celer, hrášek, kukuřici, pár sušených nebo zamražených hub múže být i trošku brambor). Mezitím kousek po kousku rozeberu hlavu a maso. V prúběhu rozebírání na něj zlehka poklepávám nožem, pokud núž klepne na kost, je to zřetelně a jasně slyšet (vyskoušejte si). Vyčištěné a pokrájené uvařené maso si připravím do misky. Na desku hodím rybí vnitřnosti. Jemně a opatrně vyberu žluč (tmavozelený váček) tak aby ani náhodou neznečistila maso (pokud se tak stalo, vše znečištěné žlučí odřežu a zahodím). Potom vyhodím plovací měchýř, všechny zažívací trubice a trubky a tmavočervenou játru (játra v těle fungují jako filtr na svinstvo). Všechno pokrájím na drobno a přisypu do polévky. Zejména bílé mlíči případně nazelenalé kuličky jiker (to je chuťovka co dělá tu správnou kapří polévku). Na kousku másla osmahnu kousek cibule (dá se to v tomto momentě vylepšit přidáním troškou mleté papriky) a s hladkou moukou vyrobím světlou zásmažku/jíšku. V této chvíli je možné vybrat část uvařené zeleniny, s trochou vývaru to projet v mixeru a vrátit zpět do polévky (bude krémovější). Do polévky přidáme již dříve uvařené maso z hlavy, jíšku trochu mléka anebo smetany a vše dobře rozmícháme a necháme malinko probublat varem a dochucujeme. Súl, vegeta atd, s česnekem opatrně. Malilinko zelených ozdob, sušená petrželková nať nebo šnytlík. Nahoru do polévky má jít pokrájená topinka.Už to léta nedělám, bylo to moc nacucané olejem, dlouho to trvalo a toho nádobí. Stačí dát pár krajíčku chleba do kontaktního grilu a pak je nakrájet. Jsou suché a perfektní.
Takže tak.