Vlašák podruhé
Autor: Krysatec <krysatec(at)post.cz>, Téma: Informace, komentáře, Vydáno dne: 30. 06. 2011



s dopisem výrobce

vlasak Rád bych podotkl, že sem se neptal výrobce o co de ale proč BILLA nemá LEPŠI vlašák!
Přišlo tohle:


V Kostelci nad Černými lesy dne 29.6.2011


Věc: Vyjádření k reklamaci zákazníka – Vlašský salát CLEVER – připomínky ke složení salátu


Přeji dobrý den,

k údajům o složení výrobku Vlašský salát CLEVER, který jste zakoupil v prodejně BILLA, Vám můžeme podat následující vysvětlení:

výrobek Vlašský salát CLEVER je pro prodejny BILLA vyráběn pod privátní značkou = vyráběn na základě požadavku a schválené specifikace zákazníka. V tomto případě je pro nás, pro výrobce, zákazník BILLA, který stanovil pravidla pro svůj privátní výrobek co se týká složení, chuti a obalu výrobku včetně jeho značení

text o složení výrobku, který je uváděn na etiketě, je v souladu s platnou legislativou ČR
(Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 113/2005 Sb.) = jako výrobce a prodávající (BILLA) jsme povinni ze zákona uvádět podrobné složení výrobku.
Zákazník musí mít možnost dozvědět se z označení na etiketě důležité informace – především informace týkající se alergenů (soja, lepek, mléko, vejce, hořčice atd.).
Alergenů je celkem vytipováno 14 - jako další pro Vaší informaci uvádím ryby, korýši, měkkýši (plži, mlži, hlavonožci) a produkty z nich, sezamová semena, celer, ořechy (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, ořechy macadamia) atd.

Salám použitý pro výrobu Vlašského salátu obsahuje alergenní složky (sója – sojový protein) a výrobce této suroviny je povinen uvést podrobné složení výrobku.
Složení této suroviny jsme povinni na etiketě výrobku uvádět úplné = dle informací od výrobce salámu.

Procentické hodnoty jednotlivých složek (salám, brambory 15%, mrkev 8%, okurky 11%, hrášek 5%, apod.) jsou uváděny pro informaci zákazníkům = informace o minimálním obsahu jednotlivých surovin ve výrobku.
Tyto hodnoty rovněž slouží pro kontrolu státních dozorových orgánů (SZPI) při kontrolách, které jsou v prodejních sítích prováděny namátkově. Náš zákazník (BILLA) rovněž provádí kontrolu svých dodavatelů z pohledu dodržení oboustranně schválených specifikací pro daný výrobek (kontrola příslušné technické normy a kontrola technologie výroby).

Uvádění tzv. Éček na etiketách – toto značení jsme jako výrobci povinni uvádět na etiketách v souladu s platnou legislativou ČR
Pro Vaši informaci uvádím některé z tzv. Éček
E 250 – dusitan sodný – používán především v masném průmyslu (podporuje například barvu výrobků typu šunka, salámy atd.)
E 412 – guarová guma (zahušťovadlo)
E 300 – Kyselina askorbová; vitamin C
E 120 – barvivo
E 1422 – modifikovaný škrob (zahušťovadlo)
E 202 – Sorban draselný – (konzervační látka)
E 211 – Benzoan sodný – (konzervační látka)

Voda – pokud je pitná voda součástí výrobní receptury, jsme povinni jako výrobci rovněž uvádět ve složení výrobků. Voda pitná je důležitou součástí mnoha receptur jednotlivých výrobců - tzn. používá se nejen při výrobě salámu, ale i při výrobě např.: piva, chleba a pečiva, majonéz, hořčic, kečupu, marmelád, atd.


Závěr:

Vážený pane

věřím, že Vám naše vyjádření ke složení uvedeném na výrobku (a nejen na Vlašský salát CLEVER) postačí jako vysvětlení povinností výrobců vyplývajících z platné legislativy.

S politováním musíme konstatovat, že pokud jako výrobci a prodávající plníme požadavky platné legislativy ČR a požadavky legislativy Evropské unie, stáváme se terčem stížností zákazníků na jednotlivé údaje, které jsme povinni uvádět.

V případě doplňujících informací nebo dotazů nás neváhejte kontaktovat.



Mikšová Alice
manager ÚŘKJ
BONECO a.s.